Liturghie arhiereasca si piatra de temelie pentru o noua biserica la Jina

A cincea duminică din Postul Mare i-a adunat pe credincioşii din comuna Jina, judeţul Sibiu, la Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitate, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Numită “Catedrala munţilor”, locaşul de cult a fost zidit în perioada 1937-1946, după modelul Catedralei mitropolitane din Sibiu. Lucrările s-au efectuat prin ajutorul financiar al regelui Carol al II-lea, care a trecut prin localitatea aflată la cea mai mare înălţime din Mărginimea Sibiului, drumul de la Jina fiind cunoscut sub denumirea “drumul regelui”.

În soborul de preoţi care a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu IPS Mitropolit Laurenţiu s-au aflat protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, cei trei preoţi din Jina, părintele Pavel Oltean, părintele Lucian Negrilă şi părintele Ioan Negrilă, precum şi alţi slujitori de la parohiile învecinate. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii, dirijat de teologul Cosmin Prodea.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Lucian Negrilă a fost hirotesit iconom stavrofor, ca o încununare a activităţii pastoral-misionare de la Jina, iar primarul Ioan Beschiu, Consiliul local şi Consiliul parohial au primit acte de cinstire din partea ierarhului, în semn de apreciere a implicării acestor instituţii în renovarea şi înfrumuseţarea locaşului de cult.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia duminicii, a prezentat viaţa şi virtuţile Sfintei Maria Egipteanca, model de pocăinţă pentru fiecare credincios şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să se apropie mai mult de Sfintele Taine în această perioadă de pregătire pentru praznicul Învierii Domnului.

Părintele Lucian Negrilă i-a mulţumit ierarhului pentru vizita pastorală şi i-a oferit ca semn de preţuire o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a aşezat piatra de temelie pentru o nouă biserică în lcoalitate, într-un zonă mai îndepărtată a satului, locuită de aşa-numiţii “băieşi”, foşti mineri veniţi din Munţii Apuseni la Jina în urmă cu 200-250 de ani pentru a sprijini grănicerii în activităţile lor. În urmă cu trei ani a fost înfiinţată o parohie în această parte a satului şi s-a amenajat o capelă într-o fostă clădire a şcolii de aici. Pentru că spaţiul liturgic din actuala capelă nu răspunde nevoilor pastorale, parohia şi autorităţile locale au demarat procedurile pentru ridicarea unui locaş de cult într-o grădină oferită de Primăria Jina. Locaşul de cult va fi ocrotit de Sfântul Ierarh Nicolae şi de Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

La finalul slujbei de punere a temeliei, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe credincioşi pentru prezenţa lor în număr atât de mare la slujbele religioase şi i-a îndemnat pe toţi să sprijine lucrările de zidire a bisericii din Parohia Jina III. Mai apoi, Părintele Mitropolit a explicat rânduiala slujbei ce se săvârşeşte la punerea pietrei de temelie a unui locaş de cult.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

30 Martie 2015

Vizualizari: 142

Voteaza:

Liturghie arhiereasca si piatra de temelie pentru o noua biserica la Jina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE