Lucrarile la noua catedrala ortodoxa din Arad - la un pas de finalizare

 

Piatra de temelie la noua catedrala ortodoxa din municipiul Arad denumita "Sfanta Treime"    s-a pus in urma cu 15 ani. O lucrare extrem de valoroasa atat din punct de vedere spiritual cat si material. Este o constructie monumentala, o poarta de intrare din vest in ortodoxia romaneasca. Construita intr-un stil bizantin in forma de cruce, avand o lungime de 61 m, o latime de 35 m la abside si 25 m la intrare, inaltime 61 m, poate adaposti peste 4.000 de credinciosi la slujba.

Detalii despre stadiul in care se afla lucrarile am aflat  stand de vorba cu Pr. Simion Mladin - secretar eparhial si preot la noua Catedrala.  "Constructia se afla in stadiu de finisare. Lucrarile au intarziat putin deoarece in perioada 20 decembrie 2006 - 20 ianuarie 2007 nu s-a lucrat pe santier, fiind sarbatorile de iarna si concediile.  Dupa aceasta perioada de pauza s-a reluat lucrul la demisol, la instalatiile de incalzire,  urmand apoi  lucrarile  cu o echipa de zidari la subsolurile tehnice, in timp ce echipa de instalatori si-a continuat lucrarea.  In aceasta perioada se pregatesc si sunt in curs de pregatire mai multe  proiecte. S-a hotarat pictura interioara a peretilor in mozaic de catre o firma din Iasi. Astazi  se va semna contractul.   S-a incheiat contractul  de executie  in valoare  de 25 de mii de euro pentru sonorizare, sistem de antiefractie, incendiu si televiziune  cu circuit inchis, lucrare care se va finaliza pana la Sfintele Pasti", afirma parintele Simion Mladin.


De asemenea  s-a perfectat actul aditional  cu stabilirea  graficului de executie pe 2007 cu  S.C ICIM. S.A.  Se lucreaza la mobilier  de catre S.C. IMAR. S.A. Pana la ora actuala sunt confectionate  cele trei tronuri arhieresti,  iar cele trei usi batante sunt deja duse pentru montat.  Mai sunt  21 de bucati in lucru. Acestea din urma se estimeaza ca se vor finaliza pana pe data de  8 aprilie.   Parintele Mladin mai declara ca sunt in negocieri  cu o firma privind procurarea granitului pentru scarile exterioare ale Catedralei, valoare estimata  la peste 30 de mii de euro. In executie se afla si pictarea celor  54 de  bucati prasnicoare, icoane pe lemn, pictate de pictorul Catalin Balut din Bucuresti, iar pana la sfarsitul saptamanii se termina si confectionarea celor 50 de banci cu  lungime de 3,5 m tapitate. Acestea  se vor folosi in biserica pana la confectionarea scaunelor, apoi ele vor folosite de catre cor.  Mai exista si  lucrari in faza de studiu, cum ar fi:  proiectul  placajelor de marmura pentru pardoseli in catedrala,  proiectul de amenajare a spatiului din jurul catedralei. Acest spatiu apartine intr-o masura si domeniului public. De cateva zile  s-au inceput sapaturile la cele doua scari laterale care fac intrarea  in altarul catedralei.  Reprezentantii Bisericii mai declara ca nu s-au  continuat lucrarile la  placajele exterioare din cauza timpului instabil care nu a permis. Finalizarea intregii lucrari este greu de estimat. "Am incheiat un act aditional  cu constructorul. Sper sa ne incadram in timpul pe care il avem si la sumele pe care le derulam. Pana acum toate lucrarile au costat  4 milioane jumatate de dolari. De asemenea in fiecare marti avem intalnire de lucru prin care se  analizeaza ce trebuie lucrat in saptamana respectiva", mai afirma parintele.  Daca lucrarile se vor demara conform planului nu mai este mult pana cand catedrala va arata ca un adevarat si impunator locas de cult.

Claudia Untaru

 

Sursa:informatia-aradului.ro

.

15 Martie 2007

Vizualizari: 3780

Voteaza:

Lucrarile la noua catedrala ortodoxa din Arad - la un pas de finalizare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE