Credinciosii parohiei „Inaltarea Sfintei Cruci” din cartierul clujean Manastur au fost miercuri, 11 iunie 2014, in sarbatoare. Lucrarile de restaurare a locasului de cult, efectuate in ultimul an, au fost binecuvantate de Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului. Cu acest prilej biserica a primit si un nou ocrotitor, pe Sfantul Apostol Bartolomeu, pomenit pe 11 iunie in calendarul ortodox.
Programul liturgic a debutat cu rugaciunea de binecuvantare a lucrarilor de restaurare si a continuat cu Sfanta Liturghie, oficiata de IPS Andrei, inconjurat de un sobor de zece preoti si diaconi. La cuvantul de invatatura, ierarhul a vorbit despre viata si misiunea Sfantului Apostol Bartolomeu si i-a felicitat pe credinciosii parohiei pentru implicarea in viata bisericii de care dau dovada.
La final, soborul de preoti impreuna cu Parintele Mitropolit au savarsit o slujba de parastas in memoria vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, cel care a sfintit locasul de cult in anul 2007.
De asemenea, fostului paroh, parintelui Iulian Benche, slujitor in continuare la biserica „Inaltarea Sfintei Cruci”, i-a fost oferita din partea IPS Andrei „Crucea arhiepiscopala” pentru cei 50 de ani de preotie si pentru activitatea rodnica pe care a desfasurat-o. Si parintele paroh Gavril Varva, a primit o diploma de aleasa cinstire, iar inginerului Aurel Badiu, pentru sustinerea financiara a mai multor biserici din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Clujului i-a conferit distinctia „Crucea transilvana”. Ca multumire pentru prezenta in mijlocul lor, credinciosii parohiei, impreuna cu preotii slujitori i-au daruit la final parintelui Mitropolit o icoana a Sfantului Apostol Bartolomeu.
Activitati culturale si sociale
Biserica „Inaltarea Sfintei Cruci” din Cluj-Napoca, situata pe str. Plopilor nr 46, a fost ridicata intre anii 1997-2007 si sfintita de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Datorita unor degradari, locasul de cult a fost restaurat in ultimul an. „Am efectuat lucrari exterioare unde am inlocuit acoperisul, am innoit fatadele si am dotat interiorul locasului de cult cu vitralii, mobilier si vase de cult. Toate lucrarile au costat mai bine de 300 de mii de lei, bani proveniti in mare parte din donatiile credinciosilor”, a declarat parintele paroh Gavril Varva.
Pe langa programul liturgic obisnuit, in subsolul bisericii „Inaltarea Sfintei Cruci", saptamanal, se desfasoara meditatii gratuite pentru tineri, la matematica si limba romana, pentru clasele de gimnaziu si liceu. De asemenea, comunitatea parohiala sprijina constant prin colecte, produse alimentare si haine pe credinciosii aflati in nevoie.
Autor: Grigore Samboan
Sursa: radiorenasterea.ro
-
Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Predica la Inaltarea Sfintei Cruci
Publicat in : Predici la sarbatori
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.