Mănăstirea Maglavit a îmbrăcat veşmântul de sărbătoare cu prilejul prăznuirii Naşterii Maicii Domnului, ocrotitoarea cinstitului aşezământ monahal. Tradiţia liturgică a fost plinită şi în acest an prin Sfânta Liturghie Arhierească, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
Ca în fiecare an, mii de pelerini au trecut pragul Mănăstirii Maglavit, pentru a o cinsti pe Maica Domnului, la prăznuirea sfintei sale naşteri.
Praznicul Mănăstirii Maglavit a început din seara zilei de duminică, 7 septembrie, atunci când la altarul cinstitului aşezământ a fost oficiată slujba Vecerniei, unită cu Litia şi Privegherea. A doua zi, dis de dimineaţă, în sunetul clopotelor, un ales sobor de preoţi şi diaconi au întâmpinat în curtea mănăstirii pe cei trei arhierei olteni, IPS Părinte Mitropolit Irineu, IPS Varsanufie şi PS Nicodim. Slujba euharistică a fost săvârşită la altarul de vară al cinstitului aşezământ, finalizat anul acesta prin osârdia obştei de maici, condusă de monahia Maria Mărgineanu, stareţa mănăstirii.
„Într-însa toate au fost împlinite cu dumnezeire”
La finele Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit a pus la inima credincioşilor cuvânt de învăţătură, vorbind despre rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii neamului omenesc. „Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Cuvântul lui Dumnezeu, care este ca o sămânţă dumnezeiască, se zămisleşte şi ea odrăsleşte viaţa noastră. Aşadar, dacă strămoaşa Eva a călcat porunca şi a ascultat de cuvântul satanei, Preacurata Fecioară este aceea care repară greşala cea de demult, prin ascultarea şi luarea în suflet a Cuvântului lui Dumnezeu. Deîndată ce se naşte în familia drepţilor Ioachim şi Ana, ea trăieşte în toată curăţia şi sfinţenia, dărundu-se total lui Dumnezeu. Într-însa toate au fost împlinite cu dumnezeire, ca din ea, din trupul ei şi din sângele ei, Dumnezeu să-şi alcătuiască firea Sa omenească, ca într-o cămară luminată şi binecuvântată de razele Soarelui dumnezeiesc”.
Mai departe, Mitropolitul Olteniei a evidenţiat fundamentul hristologic al transformării omului după „chipul lui Dumnezeu”, prin completarea moştenirii fireşti cu bogăţia darurilor morale şi duhovniceşi, izvorâte din Întruparea Fiului lui Dumnezeu din Preasfânta Fecioară. „Cuvântul lui Dumnezeu, care le întăreşte şi le statorniceşte pe toate, a făcut ca lumea să aibă o logică a ei, o capacitate proprie de înţelegere, în aşa fel încât noi să ne putem înţelege unii cu alţii prin raţiune, prin cuvânt şi înţelepciune. Toate acestea sunt însămânţate de Logosul dumnezeiasc, care este mai presus de toate şi care menţine cu puterea Sa cea atotţiitoare întreaga creaţia, acoperindu-o ca pe un cort în care cu toţii ne aflăm propriul rost în lume. De aceea Mântuitorul Hristos trebuia să se nască din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, ca să statornicească, nu numai dintr-o perspectivă ontologică, ci şi din punct de vedere moral, să ne întărească în sfinţenie şi în dumnezeire. Din perspectiva propriei naşteri, Dumnezeu rânduieşte pe fiecare în parte să aibă drumul său spre Împărăţia Cerurilor. Mai mult, era absolut necesar ca acest dat fiinţial să fie împreunat cu sfinţenia şi cu existenţa în bine. Deci existenţa noastră este întărită şi sfinţită de Însuţi Fiul lui Dumnezeu, care a făcut ca în Trupul Său să realizeze ceea ce este de dorit şi ceea ce este important pentru viaţa noastră”, a conchis IPS Părinte.
În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Vlad Şoimu a primit harul preoţiei, fiind hirotonit pe seama parohiei Murgaşi, din Protoieria Craiova Nord, judeţul Dolj.
Diac.
Sursa: mitropoliaolteniei.ro.
-
Pelerinaj - Nasterea Maicii Domnului
Publicat in : Pelerinaje -
Nasterea Maicii Domnului - Sfanta Maria Mica
Publicat in : Nasterea Maicii Domnului
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.