Maica Domnului - Rugatoare nebiruita

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a rostit in aceasta seara un cuvant de invatatura la finalul slujbei Paraclisului Maicii Domnului, oficiata dupa slujba Vecerniei, in Catedrala Patriarhala.

In cuvantul de invatatura, Preafericirea Sa a vorbit despre importanta sarbatorilor din luna august: „Sarbatoarea Adormirii Macii Domnului este o sarbatoare din ultima luna a anului bisericesc si in aceasta luna august mai sunt inca doua sarbatori importante: la 6 august avem sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului, iar la 29 august sarbatoarea Taierii cinstitului cap al Sfantului Ioan Botezatorul. Aceste trei sarbatori din luna august formeaza un triptic, un buchet de trei sarbatori care au legatura duhovniceasca referitoare la sfarsitul lumii, la a doua venire a Mantuitorului Iisus Hristos si la Judecata de Apoi. De aceea, Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul sunt pictati in icoana triptic ca mijlocitori pe langa Hristos Judecatorul celor vii si al celor morti. Deci, in aceasta perioada a ultimei luni din anul bisericesc avem la noua zile dupa sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului care in mod voit a fost fixata in aceasta luna pentru arata ca Maica Domnului care a trecut prin moarte, dar nu a ramas in moarte in mormant, ci a fost ridicata cu trupul la cer de catre Fiul Sau, reprezinta mutarea crestinilor care se realizeaza in Biserica de la viata pamanteasca trecatoare la viata cereasca netrecatoare. De aceea, in troparul Adormirii Maicii Domnului se spune: Mutatu-te-ai la viata ceea ce esti Maica Vietii. Deci, Maica Vietii care izbaveste cu rugaciunile sale din moarte sufletele noastre este cinstita in timpul anului prin noua sarbatori, dar mai ales in acest post al sau care este si o taina a vietii Bisericii. Maica Domnului este o icoana a Bisericii care se roaga, care poarta in ea pe Hristos si Il arata lumii si in acelasi timp ne ajuta sa trecem din viata aceasta pamanteasca la viata cereasca”.

Preafericirea Sa a vorbit si despre semnificatiile Paraclisului Maicii Domnului: „In aceasta perioada, Biserica a impodobit rugaciunile ei si le-a multiplicat ca cinstire deosebita adusa Maicii Domnului. In tot anul si la fiecare slujba se cinsteste Maica Domnului, dar mai ales in aceasta perioada de doua saptamani. La sfarsitul Vecerniei din aceasta perioada, in afara de sambete, de ajunul sarbatorii Schimbarii la Fata a Domnului si de ajunul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, se citeste Paraclisul Maicii Domnului. Cuvantul paraclis inseamna mangaiere, intarire sau consolare, mai ales a celor aflati in boala, necaz, stramtorare, in primejdie sau neputinta, in orice fel de limitare a vietii prin adversitati. Paraclisul ca intarire in credinta, in rugaciune, dar si in puterea de a birui ispitele, bolile si necazurile, este un izvor de lumina, pace si bucurie sufleteasca. De aceea, oamenii se obisnuiesc cu acest paraclis ca izvor de pace sufleteasca. In tot anul se citeste acest paraclis, dar mai ales in aceasta perioada a Postului Adormirii Maicii Domnului”.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a mai aratat ca: „Maica Domnului a inceput sa fie cinstita inca din primele veacuri ale crestinismului, potrivit profetiei pe care ea a facut-o cand a zis: Iata de acum ma vor ferici toate neamurile, adica toate generatiile, caci mi-a facut mie marire Cel Puternic si Sfant este numele Lui”. „Deci, marirea sau cinstirea Maicii Domnului nu vine de la oameni, ci de la Dumnezeu care a ales-o pe ea sa fie salas pentru Intruparea Fiului Sau, Mantuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. De aceea, ea este numita Rai cuvantator, Templu care a cuprins in sanul ei pe Cel neincaput, pe Fiul lui Dumnezeu cel Vesnic, Potir. Maica Domnului este o icoana a vietii Bisericii in toata lucrarea ei si este numita Rugatoare nebiruita”, a spus Preafericitul Parinte Daniel.

In continuare, Preafericirea Sa a explicat semnificatia expresiei Rugatoare nebiruita atribuita Maicii Domnului: „Ce inseamna aceasta expresie Rugatoare nebiruita? Inseamna rugatoare nerefuzata. De unde vine aceasta numire? De la cea dintai minune a Mantuitorului Iisus Hristos si anume minunea de la Cana Galileei unde El a prefacut la cererea Maicii Domnului apa in vin. Ea a observat ca o mama grijulie si atenta ce lipseste in casa si a vazut ca se termina vinul si ar fi pentru familia nou intemeiata si pentru toti organizatorii nuntii o anumita jena sau rusine. Atunci, Maica Domnului a zis: Nu mai au vin, iar Mantuitorul i-a raspuns: Ce ne priveste pe mine si pe tine, femeie? si mai precizeaza: Inca n-a venit ceasul Meu, adica nu I-a sosit ceasul sa faca minuni. Maica Domnului nu a mai justificat nimic, ci a continuat rugaciunea sa in tacere. Atunci, Fiul, pentru ca nu a putut sa refuze cererea mamei, a savarsit minunea. Prin aceasta vedem ca Maica Domnului nu poate fi refuzata in rugaciunile ei catre Mantuitorul Iisus Hristos si ea cunoaste nevoile familiei, celor saraci, bolile si suferintele celor bolnavi si este mama ocrotitoare pentru copii, pentru tineri, deoarece a crescut pe Mantuitorul Iisus Hristos ca fiind copil si apoi tanar, este ocrotitoare pentru tinerii si tinerele care traiesc in feciorie in manastiri, pentru familie nou intemeiate, parinti, saraci, vaduve, orfani, pentru toti este Rugatoare nebiruita si neincetata”.

Preafericitul Parinte Daniel a anuntat in cadrul cuvantului de invatatura o noua aparitie editoriala dedicata sarbatorii Adormirii Maicii Domnului: „Pregatim o noua aparitie editoriala in care se afla si Acatistul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, pe care il cunoastem din cartile noastre, dar la care se mai adauga un al doilea acatist din traditia greaca si un paraclis special. Toate trei sunt ale sarbatorii Adormirii Maicii Domnului care sunt deosebite de celelalte acatiste si paraclise din timpul anului. Prin aceasta vrem sa legam mai mult rugaciunea noastra de taina sarbatorii Adormirii Maicii Domnului”.

La finalul cuvantului sau, Patriarhul Romaniei i-a indemnat pe credinciosi sa se roage Sfintei Fecioare Maria care este grabnic ajutatoare si protectoare: „Ne rugam in aceasta perioada Maicii Domnului sa ne intareasca credinta, sa sporeasca in viata noastra faptele bune, sa ne daruiasca ajutor in cresterea copiilor si in educarea, in ajutorarea familiilor, vaduvelor, saracilor, bolnavilor si sa ocroteasca pe toti slujitorii Bisericii. Ea este ocrotitoarea arhiereilor, a preotilor si a diaconilor deoarece Hristos Domnul, Fiul ei, este Arhiereul cel Vesnic si este numit Marele Preot si Diacon. Deci, toate aceste titluri de Arhiereu, Preot si Diacon sunt titluri hristologice care se refera la Hristos si Hristos prin slujitorii lui este prezent cu harul Sau in Biserica Sa incat Maica Domnului este ocrotitoarea intregii Bisericii, a clerului si tuturor credinciosilor”.

Paraclisul Maicii Domnului se savarseste in toate manastirile si schiturile Arhiepiscopiei Bucurestilor in fiecare zi din Postul Adormirii Maicii Domnului.

Sursa: basilica.ro

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 2033

Voteaza:

Maica Domnului - Rugatoare nebiruita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE