Manastirea Brancoveni isi cinsteste ocrotitorii spirituali

Praznicul Sfintilor Martiri Brancoveni va aduna si anul acesta sute de credinciosi in manastirile si bisericile din Mitropolia Olteniei, care le poarta hramul. Ceremonii religioase deosebite vor avea loc in Episcopia Slatinei si Romanatilor, Sfintii Martiri fiind ocrotitorii acestei zone si ai manastirii Brancoveni.

Sarbatoarea va debuta cu slujba Sfintei Liturghii, ce va fi savarsita pe 16 august la altarul de vara  al Manastirii Brancoveni, de un numeros sobor de arhierei, preoti si diaconi.
 
La invitatia Preasfintitului Parinte Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor, vor lua parte la bucuria praznicala mai multi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, printre care si Intaistatatorul Eparhiei noastre, Preasfintitul Parinte Nicodim. 
 
Manastirea Brancoveni este situata la 20 de kilometri sud-vest de Slatina, in comuna Brancoveni, localitate atestata documentar prima data in timpul domniei lui Mircea cel Batran.
 
Biserica mare, reconstruita in stil brancovenesc, are forma de cruce , compartimentata in altar, naos si pronaos. Pridvorul este deschis, sustinut de opt coloane din piatra, dispuse in centru. Catapeteasma este cea originala, din lemn, cu o sculptura bogat ornamentata, aurita, pe naos are o turla, iar usile sunt masive, din lemn de stejar sculptat, cu o compozitie compartimentata si cu un modelaj bogat.
 
In pronaos sunt inmormantati Papa Brancoveanu, tatal lui Constantin Brancoveanu, mama si bunica lui, iar in pridvor este inmormantata jupanita Celea. Pictura bisericii mari dateaza din 1837, autorii fiind necunoscuti.
 
In muzeul manastirii, se pastreaza coloanele manastirii Vacaresti, icoane din secolul al XVIII -lea, pietrele funerare ale lui Ghica Voda, Barbu Vacarescu si ale postelnicului Dumitrescu.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

13 August 2013

Vizualizari: 531

Voteaza:

Manastirea Brancoveni isi cinsteste ocrotitorii spirituali 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE