Manastirea buzoiana Ratesti va fi restaurata cu fonduri europene

Cladirea Muzeului eparhial al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei a gazduit vineri, 22 noiembrie 2013, un eveniment special: a fost semnat contractul privind restaurarea si consolidarea Manastirii Ratesti, important monument istoric, atestat documentar in secolul al XVII-lea.

Alaturi de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian, ierarhul locului, au participat: stareta manastirii, reprezentanti ai autoritatilor judetene, precum si ai Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Est.

Cu aceasta ocazie, chiriarhul de la Buzau a declarat: „Lucrarile pe care le-a presupus redactarea proiectului au fost destul de complicate, avand in vedere legislatia romaneasca si europeana, dar, in cele din urma, dupa aproape trei ani, a randuit Dumnezeu sa se finalizeze scrierea proiectului ca atare, verificarea a ceea ce s-a scris in proiect la fata locului, prin reprezentantii de resort, si am ajuns in faza ca, acum, sa fie semnat contractul de finantare. Este un prilej de mare bucurie pentru noi, deoarece, din momentul in care contractul a fost semnat, indata incepe si organizarea de santier, in vederea executarii lucrarilor de restaurare si consolidare. Eu doresc sa multumesc celor ce s-au implicat pana acum - unii dintre ei nu sunt prezenti la acest eveniment –, adresand multumiri si persoanelor care au initiat proiectul“.

La randul sau, Dra Luminita Mihailov, Directorul General al Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Est, a subliniat ca: „sursa fondurilor europene este si va fi, in continuare, foarte importanta pentru a putea salva si lasa generatiilor urmatoare ceea ce a fost construit, cu o valoare deosebita, in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. Valoarea proiectului este de aproape 4.000.000 euro, iar, pe langa restaurarea in sine a ansamblului arhitectonic din Ratesti - adica manastirea si casele din jur – se vor face si lucrari de accesibilitate in zona, avandu-se in vedere atat asigurarea unor conditii bune pentru turisti, inclusiv locuri de parcare pentru autocare, centre de informare turistica, cat si o logistica moderna, prin care accesibilitatea sa fie la nivel european“.

Reprezentanta beneficiarului de facto al proiectului, stavrofora Ghelasia Tanase, stareta Manastirii Ratesti, a precizat: „Suntem un numar de 40 de vietuitoare, aproape 30 de maici au o varsta inaintata. De aceea, obiectivul prezinta o mare importanta – asa cum a subliniat si Înaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian – si se vede cu ochiul liber ca [asezamantul monahal - n.n.] se afla intr-o stare avansata de degradare. A fost o mare bucurie sa ajungem la momentul semnarii contractului“.

Proiectul de restaurare si consolidare a Manastirii Ratesti se va desfasura pe o perioada de 20 de luni, lucrarile urmand sa fie realizate, in proportie de 98%, cu fonduri europene, restul de 2% fiind asigurat de Consiliul Judetean Buzau.

Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro

.
Pe aceeaşi temă

22 Noiembrie 2013

Vizualizari: 153

Voteaza:

Manastirea buzoiana Ratesti va fi restaurata cu fonduri europene 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

manastirea ratesti

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE