Manastirea 'Camarasasca' isi serbeaza hramul

Credinciosii gorjeni sunt asteptati maine, de Praznicul "Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul" la hramul Manastirii Camarasasca, in Protoieria Targu Carbunesti, judetul Gorj. Sfanta Liturghie va fi oficiata de IPS Parinte Irineu, alaturi de un sobor de preoti si diaconi.Cinstitul asezamant a fost ctitorit in anul 1780 de catre polcovnicul Mihail Coltescu, in timpul voievodului Alexandru Ipsilanti. Masivitatea constructiei (zidurile avand grosimea de un metru), camarutele din turla de langa clopotnita, din care una pentru locuit (cu cuptor si vatra de gatit), crenelurile pentru tragere si scara din zidul nordic al pornaosului, fac din biserica manastirii o mica fortareata.

Pe langa Praznicul „Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul”, Biserica mai poarta si hramul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de mir. Este construita in forma de corabie, din zid masiv de caramida, avand pronaosul despartit de naos, pridvorul fiind asezat pe stalpi ornamentati din piatra, in stil brancovenesc, cu arcade in forma de semicerc. Are o singura turla asezata deasupra pronaosului, acest aspect fiind o caracteristica a sfarsitului de secol 17 in arhitectura ecleziala romaneasca. In decursul timpului fost inzestrata cu carti si obiecte de cult de valoare patrimoniala, care, din pacate, au disparut ulterior.

Anul trecut, in curtea manastirii a fost stramutata din satul Pojogeni al comunei Copacioasa, o biserica de lemn de o rara frumusete, monument istoric de la anul 1730. In prezent cinstitul asezamant functionaze cu statutul de manastire de maici si este coordonat de stareta Cristofora Draghici.

(Marius Stoichitoiu)
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

28 August 2012

Vizualizari: 199

Voteaza:

Manastirea 'Camarasasca' isi serbeaza hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE