Manastirea Cerneti isi serbeaza hramul

Manastirea "Sfanta Treime" din Cerneti, isi va praznui sambata, 29 octombrie, cel de-al doilea hram, de ziua Sfintei Mari Mucenite Anastasia Romana.

Situata la doi kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin, mai precis in satul Cerneti, comuna Simian, manastirea a fost construita in anul 1662 de voievodul Grigore Ghica si inchinata Tismanei.

Intre anii 1784-1794 au avut loc o serie de transformari, atfel ca biserica a fost fortificata, avand un turn clopotnita masiv si inalt, ziduri groase si ferestre inguste, permitand apararea din interior, in fata potentealilor navalitori.

Manastirea Cerneti este cunoscuta in istorie si ca asezamant episcopal, atestata ca asezare monahala de calugari, iar ca ultim monah vietuitor este pomenit Protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul in anul 1837.

Slujbele in biserica manastirii au fost oficiate o buna parte de timp, de preotul paroh, iar din anul 1970 a fost trecuta in patrimoniul muzeului „Portile de Fier”, moment in care toate obiectele de cult au fost asimilate in depozitul muzeului, unde se pot vedea si astazi.

Sursa: episcopiaseverinului.ro
 

.

27 Octombrie 2011

Vizualizari: 159

Voteaza:

Manastirea Cerneti isi serbeaza hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE