Manastirea Lainici, in haina de sarbatoare

Marti, de praznicul Schimbarii la Fata a Domnului, Manastirea Lainici isi deschide portile pentru miile de credinciosi, veniti pe Defileul Jiului din toate colturile tarii spre a aduce cinstire si lauda lui Dumnezeu la ceas de aleasa sarbatoare. Sfanta Liturghie va fi oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, inconjurat de un sobor de arhierei, preoti si diaconi. Vor mai sluji alaturi de Mitropolitul Olteniei, Preasfintitul Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor si Preasfintitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria. Sfanta Liturghie va fi savarsita si la altarul Schitului Locurele de catre Preasfintitul Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei. Schitul Locurele se afla in jurisdictia Manastirii Lainici si este o veche ctitorie inchinata Schimbarii la Fata a Domnului de catre monahii Luca si Cleopa.

Pe data de 6 august 1849, parintele Luca a plecat de la schit spre Manastirea Tismana, unde dorea sa slujeasca de praznicul Schimbarii la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos. Pe drum, a avut o vedenie minunata: i s-a aratat o lumina alba, iar un glas i-a spus sa mearga pana la un rau mare dinspre rasarit, sa caute in susul lui loc potrivit, iar la Muntele Gropul sa inalte jertfelnic de inchinare. Parintele Luca nu auzise pana atunci de Muntele Gropul si nu stia unde se afla. Dupa ce s-a spovedit si s-a sfatuit cu duhovnicul si cu staretul, a inteles ca vedenia a fost de la Dumnezeu si a plecat sa caute acel loc si sa faca ce i se poruncise. Timp de cateva luni a umblat zadarnic prin toate hartoapele de pe muntii din lungul Jiului (caci acesta era raul mare la rasarit de Tismana), pana cand, obosit si deznadajduit, s-a dus la Schitul Lainici sa se odihneasca si sa-si mai ia ceva hrana de drum. Dupa o noapte de odihna, a pornit din nou in cautare. A purces din nou si, dupa o ora, a intalnit un copilandru care mana un ciopor de cateva oi. Prin zona vazuse numai paduri de fag, in care oile nu aveau ce paste, fapt pentru care l-a intrebat pe copil unde duce oile la pascut. Copilul i-a raspuns ca sunt mai sus niste „locurele”. Parintele l-a urmat si dupa inca o ora de mers au ajuns intr-o poiana larga, cu iarba verde si scaldata de lumina soarelui. Putin mai departe a gasit si un izvor cu apa limpede si rece. Tot de la copil a aflat ca muntele pe care se afla poiana de la Locurele se numeste „Gropul” si atunci a inteles ca acesta era locul unde i se poruncise in vedenie sa inalte schitul.

Parintele Luca s-a intors acasa, a vandut partea de avere pe care si-o oprise pentru suflet si a cumparat poiana de la Locurele de la cei care o aveau in proprietate. Intre anii 1850-1852, ajutat de un alt preot, Constandin Cartianu, a construit o biserica de lemn si cateva chilii, inzestrand totodata schitul cu cele trebuincioase pentru slujba si pentru viata monahilor care doreau sa se nevoiasca aici. Ulterior, parintele Constandin Cartianu s-a calugarit si el la schit, cu numele Cleopa.

Diac. Ionita Apostolache

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

05 August 2013

Vizualizari: 430

Voteaza:

Manastirea Lainici, in haina de sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE