Manastirea Patrunsa si a praznuit Ocrotitorul

In ziua praznuiri „Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan”, marti, 8 mai, Preacuviosul Parinte Protosinghel Varsanufie Gherghel, staretul Manastirii Patrunsa, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie la Manastirea Patrunsa din comuna Barbatesti, judetul Valcea, care si-a serbat Ocrotitorul.

Sarbatoarea a inceput cu slujba Acatistului „Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan” si a continuat cu Sfanta Liturghie.La sfarsitul slujbei, Parintele staret Varsanufie a rostit un cuvant de invatatura, in care a evidentiat viata si activitatea misionara a Sfantului Ioan Evanghelistul, reliefand cateva repere duhovnicesti si eshatologice din Evanghelia, Epistolele si Apocalipsa Sfantului.

La sarbatoarea hramului Manastirii Patrunsa au participat preoti si numerosi credinciosi din eparhie si din tara.

Manastirea Patrunsa

Manastirea este situata in comuna Barbatesti, judetul Valcea, la 7 km departare de sat si are primul hram de la numele mamei episcopului Climent.

Biserica veche cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” a fost construit in 1740 de catre Episcopul Climent al Ramnicului in amintirea faptului ca aici a fost nascut de mama sa Paraschiva Modoran din Pietrarii de Jos, fugara peste munte de frica unei invazii turcesti, adapostindu-se la poalele muntelui Buila, in locul numit astazi Patrunsa.

Schitul este distrus in urma caderii unei stanci, fiind refacut in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, de postelnicul Dumitru, protopopul Pietraru si postelnicul Ion Barbatescu, probabil urmasi ai episcopului Climent.

In anul 1895, schitul a fost iarasi parasit si lasat fara slujitori, dar a fost readus la viata intre anii 1934-1935 si resfintit in ziua de 23 august 1936, prin truda ieromonahului Veniamin Grigorescu. Actuala constructie dateaza din sec. XIX iar pictura in stil Brancovenesc cu influente populare (Sf. Dumitru si Sf. Gheorghe pictat deasupra intrarii la pridvorul exterior).

Intre anii 2002-2006 s-a ridicat o noua biserica cu hramul „Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan”, fiind sfintita la 20 august 2006 de catre Inaltpreasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei si Inaltpreasfintitul Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului. In manastire vietuiesc astazi peste 40 de monahi, in frunte cu protosinghelul Varsanufie Gherghel.

Sursa: arhiram.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

09 Mai 2012

Vizualizari: 681

Voteaza:

Manastirea Patrunsa si a praznuit Ocrotitorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE