Manastirea 'Sfanta Elisabeta' redeschisa la Cluj-Napoca dupa 60 de ani

Redeschiderea primei manastiri ortodoxe urbane, in perimetrul orasului Cluj-Napoca reprezinta nu doar actul unei reparatii istorice necesare, ci si afirmarea unei vechi traditii o monahismului bizantin, care era profund legat de viata orasului, nu doar de contemplatia pustiului.

Clujul ortodox interbelic a avut si o manastire ortodoxa „Sfanta Elisabeta”, infiintata, in anul 1935 de episcopul Nicolae Ivan, la propunerea Societatii Femeilor Ortodoxe, si care a functionat in imobilul de pe strada Avram Iancu nr. 6, ca vatra monahala dar si ca o scoala de surori de caritate, care activau in spitalele clujene.

Existenta ei s-a curmat in anul 1952, odata cu desfiintarea Institutului Teologic Ortodox clujean, dar ideea reactivarii ei s-a reafirmat puternic in anii 90. Mitropolitul Bartolomeu a avansat proiectul reangajarii calugaritelor in asistenta sociala dupa modelul scolii de surori care a functionat langa vechea manastire clujeana, fapt pentru care a incurajat un grup de tinere monahii sa urmeze cursurile Universitatii de Medicina din Cluj.



Printre primele proiectele ale Inaltpreasfintitului Mitropolit Andrei s-a numarat si redeschiderea, in Cluj-Napoca, a Manastirii „Sfanta Elisabeta”, motivata de ratiuni misionare dar si istorice. Hotararea reinfiintarii acestei vetre monahale a fost luata in sedinta Permanentei Consiliului eparhial din 4 aprilie 2011, moment din care au fost incepute demersurile pentru viitorul sediu, mai ales ca in imobilul initial functioneaza acum Facultatea de Teologie Ortodoxa. Din vechiul patrimoniu al Manastirii s-au mai pastrat, in Biserica „Sfanta Treime” din Cluj-Napoca un Triptic si cateva carti de cult, care au fost redate noii obsti monahale.

Evenimentul redeschiderii acestei manastiri istorice a avut loc marti, 24 martie 2012, in chiar ziua de praznuire a Sfintei Cuvioase Elisabeta, cand Parintele Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a sfintit Paraclisul manastirii si a savarsit prima Sfanta Liturghie in noua vatra monahala de pe strada Artarului din Colonia Becas, veche proprietate a Arhiepiscopiei Clujului.

In cuvantul rostit la Sfanta Liturghie, Mitropolitul Andrei arata importanta misionara si pastorala pe care au avut-o manastirile urbane, dand ca exemplu marea manastire Studion din Constantinopol si cele 25 de manastiri care au existat in Bucureştiul de odinioara, dar si vechea Manastirea „Sfanta Elisabeta” care a funcţionat in Clujul interbelic. Inaltpreasfintitul a subliniat si sperantele pe care le poate rodi prezenta unui asezamant monahal in Cluj, dorind „ca in viitor acest loc sa devina o adevarata lavra”.

Manastirea are pentru inceput o mica obste formata din 4 calugarite, in frunte cu Maica Maria Asaftei, fosta directoare a Seminarului monahal de la Ratesti – Buzau si cu parintele duhovnic, Arhimandritul Samuel Cristea, care a fost slujitor la Catedrala din Alba Iulia.

In prezent, manastirea are un paraclis unde sunt oficiate sfintele slujbe dupa tipicul manastiresc, un corp de chilii pentru trapeza si o casa a duhovnicului.


Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

10 Mai 2012

Vizualizari: 1436

Voteaza:

Manastirea 'Sfanta Elisabeta' redeschisa la Cluj-Napoca dupa 60 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE