Pe 15 august, Biserica noastra dreptslavitoare serbeaza unul dintre cele mai mari praznice ale crestinatatii, Adormirea Maicii Domnului.
Din evlavie pentru cea care a cuprins in pantece pe Cel Neincaput, acest praznic deosebit a fost ales de catre multe lacasuri de cult si vetre monahale spre a fi cinstit dupa toata buna cuviinta.
In Mitropolia Olteniei, una dintre cele mai insemnate manastiri care poarta hramul Adormirii Maicii Domnului este asezamantul de la Tismana, ctitorit de catre Cuviosul Nicodim.
Obstea manastirii a facut pregatirile necesare pentru a intampina miile de credinciosi care se vor perinda in zilele de 14 si 15 august intr-un pelerinaj al credintei si al inchinarii in duh si adevar.
Sarbatoarea duhovniceasca va incepe de marti, 14 august, prin savarsirea Slujbei Privegherii de catre Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.
Miercuri, in ziua marelui praznic, credinciosii sunt invitati la un popas liturgic, ceremonia religioasa fiind oficiata la altarul de vara al manastirii de catre ierarhul mehedintean.
Cantarea religioasa ce insoteste cultul divin va fi asigurata de catre Grupul Psaltic „Sfantul Nicodim de la Tismana” de la Catedrala Episcopala din Drobeta Turnu Severin.
Manastirea Tismana, bogat tezaur de istorie arta si sfintenie, a aparut pe teritoriul tarii noastre cam in acelasi timp cu intemeierea Principatelor Romane. Ea este ctitorie a primilor domnitori romani Basarabi, dupa indemnul si straduinta Cuviosului Nicodim. Dandu-si seama de pericolul prozelitismului catolic si a mahomedalismului, ei au hotarat intarirea granitelor prin infiintarea de manastiri, ca centre cultural-ortodoxe, unde flacara razvratirii impotriva asupritorilor sa fie mentinuta permanent.
Cuviosul Nicodim, cu calugarii sai si ajutorul material al domnitorului Radu Negru Voda (1377-1383) a ridicat biserica mare a Manastirii Tismana, care va fi sfintita la 15 august 1377,cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”
Manastirea Tismana este cel mai vechi asezamant monahal din Tara Romaneasca, avand un rol primordial in mentinerea credintei ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani. Ea reprezinta un monument de reculegere si inchinaciune, de cinstire a credintei noastre stramosesti, un edificiu de prea frumoasa arta straveche, dar si de aparare a Olteniei, de inalt patriotism.
Sursa: episcopiaseverinului.ro
.-
Manastirea Tismana
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.