Manastiri cu hramul Izvorul Tamaduirii

Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus isi sarbatoreste hramul
Istoria acestui sfant lacas incepe in anul 1654, cand boierul Preda Brancoveanu a construit aici o bisericuta din lemn. Pe locul acesteia, in jurul anului 1696, domnitorul Sf.

Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti, a infiintat aici o manastire. Mai multe amanunte despre istoricul acestei manastiri ne-a oferit staretul manastirii, parintele arhimandrit Ilarion Urs: 'Istoria Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus incepe din secolul al XVII-lea. In anul 1654, satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu, care a construit o bisericuta din lemn pe valea raului. Pe locul acesteia, in jurul anului 1696, primul ctitor, domnitorul Constantin Brancoveanu, a zidit in piatra o manastire. Pentru a intari si salva Ortodoxia romana din pericolul catolicizarii, domnitorul Constantin Brancoveanu a intemeiat la Sambata de Sus o manastire ortodoxa pentru a da marturie in timp despre unitatea de neam si credinta a romanilor de pe ambele versante ale Carpatilor. La 1785, manastirea a fost daramata, timp de 150 de ani fiind doar ruine. In 1926, mitropolitul Nicolae Balan a refacut bisericuta si chiliile la 800 de metri mai jos, unde a construit staretia, resedinta mitropolitana si o gospodarie anexa. Viata manastireasca s-a reluat in 1939, cand au fost adusi trei mari parinti si acestia au inceput viata de obste in manastire'. Parintele arhimandrit Ilarion Urs ne-a spus si ce modificari au fost aduse manastirii incepand din anul 1982, cand in scaunul Mitropoliei Ardealului a venit IPS Antonie Plamadeala: 'In 1982, la carma Ardealului a venit vrednicul de pomenire mitropolitul Antonie Plamadeala, care a refacut incinta manastirii noastre asa cum se vede in ziua de astazi. A ridicat chilii pe cele patru laturi ale manastirii, un paraclis inchinat 'Sf. Martiri Brancoveni', staretia cu birouri si locuinta staretului, un muzeu cu foarte multe obiecte colectionate de-a lungul vietii de catre mitropolitul Antonie Plamadeala, o biblioteca care are in prezent peste 60.000 de volume de carti, cele mai multe fiind donate de catre mitropolitul Antonie Plamadeala, trapeza manastirii cu un palat brancovenesc, unde este resedinta mitropolitului cand vine la Sambata, un birou si doua apartamente pentru oaspeti. De-a lungul timpului, in anul 1997 a inceput construirea unei Academii care a fost inaugurata in 2003, unde este un centru ecumenic, si se pot organiza conferinte, intalniri, simpozioane. De asemenea, avem si un atelier de pictura pe sticla'. La hramul Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus vin in fiecare an mii de pelerini care participa la slujba Vecerniei din ajun, dar si la Sfanta Liturghie din ziua hramului. 'Fiind in Saptamana Luminata, ziua de astazi s-a inceput cu sfintirea apei la ora 09.30 de catre IPS Mitropolit Laurentiu, dupa care am mers la altarul din padure, unde am amenajat pentru a sluji afara Sf. Liturghie in prezenta tuturor credinciosilor, dupa care a urmat cuvantul de invatatura si in final a fost oficiata Taina Sf. Maslu', a concluzionat arhim. Ilarion Urs.

Manastirea Toplita din judetul Hargita isi sarbatoreste cel de-al doilea hram
Sfantul lacas este ctitoria primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, si dateaza din anul 1847. Cele mai importante momente din istoria Manastirii Toplita ne-a fost prezentate de catre parintele staret Emilian: 'Manastirea Sf. Ilie din Toplita este ctitoria primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, care s-a nascut in Toplita, iar casa staretiei este casa in care s-a nascut. In curtea manastirii se afla o biserica care poarta hramul Sf. Ilie, pentru ca patriarhul a primit din botez numele de Ilie, ea fiind construita la 1847, functionand ca biserica parohiala in satul Stanceni. In 1910 o cumpara de la credinciosi si o aduce pe gradina parintilor vrand sa o faca gropnita pentru parinti. In biserica este un cavou unde sunt inmormantati parintii patriarhului, doua surori, iar in mijloc si-a lasat un loc ca sa fie inmormantat el, conducerea tarii si a Bisericii din timpul acela au hotarat insa sa fie inmormantat in Catedrala patriarhala. In acel loc, ramas liber, a fost inmormntat PS Emilian Antal, nepot al patriarhului Miron Cristea, care a fost si staretul manastirii in ultimii 20 de ani ai vietii sale. Lucrarile au continuat pana in 1928, cand s-a terminat si pictura, mobilierul, clopotnita, iar din 1928 functioneaza ca manastire pana astazi'. Biserica Manastirii Toplita pastreaza numeroase obiecte de patrimoniu. De asemenea, muzeul manastirii detine o colectie impresionanta de astfel de obiecte de mare valoare, despre care ne-a vorbit tot parintele staret Emilian: 'In manastirea noastra se afla multe obiecte de mare pret, printre care amintim trei icoane care au fost luate de patriarhul Miron in pelerinaj la Atena, la Constantinopol, la Patriarhia Alexandriei si la Patriarhia de Ierusalim, stand la Sf. Mormant mai multe zile, fiind sfintite in capela de pe Golgota cu apa din Iordan. Mai avem candele, sfinte vase, icoane de mare pret, catapeteasma originala a bisericii din 1947, care este lucrata la Munchen de un nepot al patriarhului Miron Cristea, George Rusu. Avem un muzeu destul de mare si bine pus la punct'.

Manastirea Dalhauti isi praznuieste hramul
Situat in apropiere de municipiul Focsani, sfantul lacas dateaza inca din secolul al XV-lea. Un scurt istoric al Manastirii Dalhauti ne-a facut maica stareta Andreea David: 'Manastirea Dalhauti din judetul Vrancea este situata la 15 km de orasul Focsani, fiind o ctitorie din secolul al XV-lea a fratilor Dalhauti. Prima biserica de zid are hramul Izvorul Tamaduirii, o a doua biserica a manastirii are hramul Sf. Mihail si Gavriil, ridicat in 1625, iar o a treia biserica are hramul Sf. Imparati Constantin si Elena, din 1850, din pacate aflata in ruina. In legatura cu hramul Izvorul Tamaduirii, care este cunoscut de credinciosii din zona, dar si din alte zone ale tarii, facandu-se o traditie de a veni la Manastirea Dalhauti de cei bolnavi cu nadejde de a se vindeca sufleteste si trupeste, iar ei vin cu evlavie si de a primi aghiazma care este facuta special in aceasta zi pentru cei bolnavi'. La Manastirea Dalhauti se afla, incepand din 1986, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Maica stareta Andreea David ne-a vorbit despre aceasta sfanta icoana facatoarea de minuni: 'Istoricul manastirii este legat de istoricul icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului, adusa de unul din fratii dalhauti de la Constantinopol, daruita de patriarhul Macarie, in secolul al XV-lea. Aceasta icoana facatoare de minuni a fost lovita de catre turci si din fata Maicii Domnului a izvorat sange, dupa care ea a plutit de pe Marea Marmara pana la Marea Neagra, asa ajunge in tara noastra, unde este pastrata in biserica manastirii noastre, fiind un obiect de patrimoniu de o valoare mare spirituala pentru credinciosii din Vrancea'. La hramul Manastirii Dalhauti vin numerosi credinciosi in fiecare an. Care a fost programul liturgic de anul acesta ne-a spus maica stareta Andreea David: 'Anul acesta, am facut slujba de sfintire a apei la orele 08.30, la care au participat un sobor de preoti in frunte cu PS Episcop Epifanie, dupa care am continuat cu Sf. Liturghie. Credinciosii din satele si orasele apropiate au mare evlavie la Sf. Manastire facand o traditie din aceasta sarbatoare. Desi bucuria Invierii inca se resimte in sufletele credinciosilor, ei vin cu nadejdea in vindecarea sufleteasca si trupeasca, facand rugaciuni la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului'.

Manastirea Izbuc din judetul Bihor are ca hram sarbatoarea Izvorul Tamaduirii
Manastirea a fost infiintata in anul 1928, in urma hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Numele ei provine de la izvorul care se afla in apropierea asezamantului. Parintele staret Timotei Mangrau ne-a prezentat un scurt istoric al manastirii: 'Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la data de 28 mai 1928, a aprobat infiintarea Manastirii Izbuc, nume dat dupa izvorul intermitent din imediata apropiere a bisericii celei mari de acum. Cu organizarea vietii monahale de aici a fost incredintat arhim. Atanasie Popescu de la Manastirea Dobresti din Episcopia Hotinului. Pe langa un adevarat calugar s-a dovedit a fi si un foarte bun organizator. Inceperea lucrarilor de zidire a bisericii si a cladirilor necesare le-a facut staretul prin savarsirea unor slujbe de binecuvantare a locului unde aveau sa se ridice edificiile in 1930. I s-a dat ca hram Izvorul Tamaduirii, fiind ridicata pe locul unde in 1929 staretul Atanasie improvizase un mic paraclis de lemn. Sfantul lacas a fost inaltat si apoi sfinti, impreuna cu cladirile anexe, la data de 15 august 1952'. Parintele Timotei Mangrau ne-a mentionat si amenajarile ulterioare, facute de-a lungul anilor la Manastirea Izbuc: 'In 1951, modesta biserica inaltata de staretul Atanasie Popescu a fost extinsa la actualele dimensiuni. In anul 1954, pe dealul din fata bisericii s-a construit o clopotnita in care s-a asezat un clopot din anul 1933, mai tarziu achizionandu-se un alt clopot. A fost stramutata de la Beius bisericuta de lemn cu hramul 'Adormirea Maicii Domnului'. Incepand cu data de 1 ianuarie 1984 a fost numit staret al manastirii arhim. Iorest Grebenea de la Manastirea Putna. Cu binecuvantarea PS Vasile Coman al Oradei, cu sprijinul material al Episcopiei si cu jertfelnicia pelerinilor a fost ridicata din temelii in scurta vreme noua cladire cu doua etaje, in 1987, precum si zidirea unei noi trapeze si a unei bucatarii. In anul 1989 a fost ridicat un nou paraclis pentru trebuintele duhovnicesti pe timp de iarna'. An de an, Manastirea Izbuc reprezinta loc de pelerinaj pentru credinsiosii din intreaga tara, la sarbatoarea Izvorul Tamaduirii. Ei vin la izvorul din apropierea manastirii, care, asa cum ne-a marturisit si parintele staret Timotei Mangrau, a vindecat multe persoane: 'Ceea ce este important este faptul ca acest izvor s-a dovedit a fi vindecator inca de la inceput. Multa lume vine la manastire in special de Izvorul Tamaduirii, care este al doilea hram al Manastirii Izbuc, primul fiind Adormirea Maicii Domnului. Multa lume vine cu credinta ca vor fi ajutati, iar cei care sunt bolnavi sufleteste si trupeste vor primi vindecare. Sunt multe persoane care au fost ajutate si vindecate, vindecarile continuand si in zilele de azi. Lumea trebuie sa vina cu credinta si sa fie incredintata ca vor primi ajutorul pe care si-l doresc'.

Manastirea Namaiesti din judetul Arges isi praznuieste cel de-al doilea hram

Situata intr-o zona cu stravechi urme istorice si de un pitoresc deosebit, manastirea este ascunsa intr-o stanca, la altitudinea de 765 m. Nu se cunosc date exacte privind intemeierea schitului, insa primele atestari sunt legate de numele domnitorului Negru Voda. Maica Apolinaria, iconom al manastirii, ne-a oferit mai multe detali despre acest sfant lacas: 'Manastirea Namaiesti este situata la 7 km de orasul Campulung. Biserica manastirii este situata in stanca muntelui. Date exacte cu privire la intemeierea bisericii nu se cunosc. Se presupune ca aceasta biserica a fost sapata in piatra prin ravna mai multor crestini in vremuri indepartate. Din punct de vedere istoric se crede ca in anul 1225 biserica exista. Apare in documentele din arhiva veche a Brasovului, dupa 1500. Biserica are existenta sigura in prima jumatate a secolului al XVI-lea'. Maica Apolinaria ne-a mentionat si programul liturgic prilejuit de hramul Manastirii Namaiesti: 'Desi este al doilea hram, se poate observa la acest hram o participare mai mare a credinciosilor care vin in cinstea acestei sarbatori. Ziua liturgica a inceput de ieri dupa amiaza cu slujba Vecerniei si a Litiei, continuandu-se cu slujba Utreniei, iar astazi dimineata s-a inceput cu Sf. Maslu, Sf. Liturghie si s-a incheiat cu sfintirea apei'.

Manastirea Nucet
se afla in sarbatoare

Desi este al doilea hram al manastirii, Izvorul Tamaduirii reprezinta un prilej de pelerinaj pentru credinsiosii din intreaga tara care vin sa se inchine si sa ia apa sfintita de la izvorul situat in apropierea asezamantului, dupa cum ne-a marturisit maica Irina, stareta manastirii: 'Din toata tara vin pelerini in aceasta sfanta zi, pentru ca izvorul este cunoscut de veacuri, cu lumanari si flori, se inchina si iau din aceasta apa sfintita. Sarbatoarea Izvorului Tamaduirii devine un praznic mai mare decat acela al Sf. Gheorghe, celalalt hram al manastirii. Un ales sobor de preoti si diaconi l-au insotit pe IPS Arhiepiscop Nifon al Targovistei la oficierea Sf. Liturghii si sfintirea apei la izvorul de leac din padure, care a devenit un loc de pelerinaj pe parcursul intregii zile'. Izvorul izbavitor de boli sufletesti si trupesti de la Manastirea Nucet este cunoscut inca din secolul al XIV-lea. Ulterior, la acest izvor s-a amenajat o fantana. 'De o apa izbavitoare de boli sufletesti si trupesti beneficiaza de mila lui Dumnezeu si Sfanta Manastire Nucet, inca din secolul al XIV-lea fiind cunoscut izvorul de leac din padurea ce se invecineaza cu manastirea. Acest izvor era strajuit de un falnic stejar, cunoscut sub numele de stejarul crucii, pentru ca pe scoarta lui fusese scrijelite multime de cruci. In fantana construita mai tarziu la acest izvor, credinciosii aruncau bani de aur si argint care sclipeau mirific pe pietricelele din adancul fantanii, cu apa limpede cu cristalul', a concluzionat maica Irina.

Manastirea Cetatuia Negru Voda din judetul Arges isi sarbatoreste hramul
Manastirea este cladita pe varful unei stanci si dateaza din secolele XIII-XIV. Biserica manastirii a fost refacuta mai intai in 1859, iar apoi in 1915-1916, dupa cum ne-a marturisit parintele Modest Ghinea, staretul manastirii: 'Manastirea Cetatuia Negru Voda este asezata pe piscul unui munte la altitudinea de 881 de metri de la nivelul marii, aflat intre Valea lui Coman, Valea Chiliilor si apa Dambovitei la 25 km de Campulung Muscel. Pe locul unde este manastirea era o cetate dacica fortificata cu ziduri de piatra groase de 2,5 metri, fiind considerata cea mai veche cetate geto-dacica de zid cunoscuta pana acum la sud de Carpati. Biserica este amenajata intr-o pestera naturala, iar in altar proscomidiarul este amenajat chiar pe stanca. In pictura se disting trei straturi, dintre care primul se pare a fi din secolul al XIV-lea, al doilea in jurul anului 1760, iar cel de-al treilea dupa 1856. Manastirea face parte din cele mai vechi ansambluri monahale isihaste, fapt consemnat de atestarile documentare sau literare din secolul al XIII-lea. Era considerata cea mai aspra sihastrie din Tara Romaneasca. In aceasta vatra monahala s-au nevoit multi cuviosi, veacuri de-a randul, dintre care unii au ajuns la masura desavarsitei sfintenii. Astfel, intr-o grota s-au gasit moastele Cuviosului Ioanichie Schimonahul, adormit in Domnul la 1638'. Parintele staret Modest Ghinea ne-a vorbit si despre ultimele realizari de la Manastirea Cetatuia Negru Voda, precum si despre modul in care a fost sarbatorit hramul: 'In 2003 s-a ridicat si s-a sfintit biserica Schitului Sf. Modest, Muscel, asezamant ce se afla in grija manastirii noastre. In 2004, s-a ridicat si s-a sfintit biserica noua in curtea cetatuii, biserica de lemn, maramureseana, iar in 2005 s-a pornit lucrarea la paraclisul din Valea Chiliilor, la poalele Cetatuii, paraclis ce are hramul Sfintii Romani. La ora 08.30 s-a inceput slujba de sfintire a apei, aceasta pentru ca vin foarte multe persoane, iar in jurul orelor 10.00 am oficiat Sfanta Liturghie'.

Manastirea Izvorul Tamaduirii din judetul Satu Mare isi sarbatoreste hramul
Manastirea a fost infiintata in anul 1992, la cererea credinciosilor din zona. Detalii despre istoricul acestui asezamant si despre contextul in care a primit hramul Izvorul Tamaduirii am aflat de la parintele staret Gherontie Nerghes: 'Manastirea noastra a fost infiintata la data de 16 august 1992 la cererea credinciosilor din sat, deoarece cele mai apropiate manastiri erau la peste 100 km. Au venit de la Manastirea Rohia trei vietuitori si am hotarat sa dam hramul manastirii - Izvorul Tamaduirii. Aici facem sfintirea apei de doua ori pe an, la Izvorul Tamaduirii si la Adormirea Maicii Domnului'. Parintele Gherontie Nerghes ne-a amintit si despre realizarile din ultimii ani de la Manastirea Izvorul Tamaduirii: 'Avem o bisericuta de lemn construita intre 1992-1994, tarnosita in anul 2000 de catre PS Justin, si tot atunci s-a pus si piatra de temelie pentru o noua biserica de zid, care este destul de mare. Momentan suntem la faza de cupole, urmeaza sa turnam armaturile, sa turnam boltile si sa ridicam turla cu acoperisul'. Parintele Gherontie Nerghes ne-a vorbit si despre programul liturgic prilejuit de hramul Manastirii Izvorul Tamaduirii: 'Programul a inceput de aseara cu slujba Vecerniei, Acatistul Invierii, a urmat masa, iar de la orele 22.00 a inceput slujba de Priveghere, slujba Utreniei, Miezonoptica, dezlegarile Sfantului Vasile si ale Sf. Ioan Gura de Aur, Acatistul Izvorul Tamaduirii, aceastea durand pana la orele 04.00 dimineata. Astazi, de ziua hramului, la ora 07.00 am facut sfintirea apei, apoi Taina Sf. Maslu, iar de la ora 10.00 Sf. Liturghie, care a fost oficiata pe PS Justin, arhiereu vicar al Maramuresului si Satmarului'.


Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

23 Aprilie 2014

Vizualizari: 2375

Voteaza:

Manastiri cu hramul Izvorul Tamaduirii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE