Mari pastori de suflete - arhim. Teofil Paraian

Moştenirea spirituală lăsată de Părintele Teofil este un bun al nostru al tuturor, este o comoară faţă de care avem o responsabilitate în măsura în care noi ne-am împărtăşit de ea, pe care nu avem voie s-o lăsăm nepusă în valoare.
† Sofian Braşoveanul

La împlinirea a şase ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui Teofil, vă invităm la libraria Sophia să ne amintim cine a fost Părintele bucuriei şi cum a rămas în conştiinţa celor care l-au cunoscut, vineri 30 octombrie 205, ora 18.00.

Invitaţi:
PS Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar Dr. al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, Preşedinte al Curatoriului “Părintele Teofil Părăian”
George Poteraş, membru al Curatoriului « Părintele Teofil Părăian»
Nicolae Mărgineanu, regizor
Maria Ploae, actriţă

Moderator:
pr. Bogdan Scorţea
__________________________________
Arhim. Teofil Părăian
(n. 3 martie 1929 - m. 29 octombrie 2009) a fost duhovnicul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus (judeţul Braşov), şi unul din marii părinţi duhovniceşti ortodocşi ai României.
Date biografice

3 martue 1929 : se naşte (primul între patru fraţi) într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului, viitorul monah, duhovnic şi cărturar Teofil Părăian; din botez primeşte numele de Ioan; rămâne din pruncie fără vedere (intră în viaţa conştientă ca nevăzător)
1935-1943 : urmează cursurile şcolii la Cluj-Napoca şi Timişoara, în şcoli pentru nevăzători
1943-1948 : cursurile liceale la Timişoara, în Liceul teoretic "C. D. Loga" (pentru văzători); în această perioadă îl cunoaşte pe Părintele Aresnie (Boca), de la care deprinde practica Rugăciunii lui Iisus
1948-1953 : student şi licenţiat la Institutul Teologic din Sibiu
1 aprilie 1953 : intră în obştea Mănăstirii Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, al cărei vieţuitor rămâne până la sfârşitul vieţii
15 august 1953 : este tuns în monahism, primind numele de Teofil
15 august 1960 : este hirotonit diacon, după şapte ani de călugărie, de către mitropolitul Nicolae (Colan) al Ardealului
13 mai 1983 : este hirotonit preot de mitropolitul Antonie (Plămădeală) al Ardealului
1986: este hirotesit protosinghel
8 septembrie 1988 : este hirotesit arhimandrit
1992 - octombrie 2009: ţine cicluri de conferinţe cu teme religioase în toată ţara, dar şi în străinătate (Germania, Franţa, Spania, Grecia)
moare la vârsta de 80 de ani, în dimineaţa zilei de 29 octombrie 2009, la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, după o suferinţă de câteva luni, timp în care a fost internat la mai multe spitale din Bucureşti, Deva, Braşov şi Cluj-Napoca.

26 Octombrie 2015

Vizualizari: 111

Voteaza:

Mari pastori de suflete - arhim. Teofil Paraian 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE