Martiri romani ai lagarului comunist

După lovitura de stat dată de Generalul Antonescu în ianuarie 1941, a început vântoarea de legionari. O parte au fost arestaţi şi condamnaţi la ani grei de închisoare, o parte au reuşit să fugă în străinătate.

Pentru cei arestaţi a fost creată o pedeapsă inedită şi diabolică: scoaterea din temniţă şi trimiterea pe front neechipaţi, nepregătiţi din punct de vedere militar şi fără armament corespunzător. Astfel s-au format câteva regimente din detinuţi politici care au fost trimise (forţat) să lupte pe front "pentru reabilitare". Centrul de comandă al acestor batalioane era la Sărata. Ordinul scris pe care îl primeau comandanţii lor militari preciza că aceştia trebuie trimişi pe linia întâi a frontului pentru a fi exterminaţi în luptă.

Aşa au ajuns la Sărata Radu Gyr, Ioan Teodorescu, Nicolae Roşca şi mulţi alţii.

Eram gata oricând pentru jertfa supremă, considerată ca o binefacere, și la gândul căreia simțeam o mulțumire fără margini. Toate presiunile, de toate nuanțele, morale sau fizice, de toate intensitățile, nu mai aveau nici o putere asupra mea. Ajunsesem să sfidez moartea. - Ioan Teodorescu

Librăria Sophia, Editura Evdokimos şi Fundaţia Profesor George Manu vă invită marţi, 28 martie 2018, ora 18.00 la o dublă lansare de carte:

Ioan Teodorescu - Pelerin prin iadul roşu (prefaţă de Radu Mărculescu)
Nicolae Roşca - Batalioanele de exterminare Sărata (prefaţă de Pr. Marius Vişovan)

Invitaţi:
Pr. Prof. Marius Vişovan
Ciprian Voicilă, sociolog
Alina Vasile, nepoata d-lui Ioan Teodorescu

Invitat special - actorul Cristi Iacob
... va recita din poeziile pe care Radu Gyr le-a scris în 1941 în timp ce se afla pe front, luptând în Batalioanele de Exterminare Sărata.

Vă aşteptăm cum mare drag!

Tonia Aanei, PR Manager

Pe aceeaşi temă

20 Martie 2017

Vizualizari: 110

Voteaza:

Martiri romani ai lagarului comunist 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE