Prima zi a Masterclassului de Cant Bizantin de la Iasi
La Iasi a debutat luni, 7 iulie 2014, cea de a VII-a editie a celui mai mare eveniment de muzica bizantina din tara: Masterclassul de Cant Bizantin. Organizat de Asociatia Culturala „Byzantion“, alaturi de Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi si de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, evenimentul va dura pana pe data de 11 iulie si va reuni in capitala Moldovei cei mai renumiti interpreti si profesori ai muzicii Bisericii de Rasarit.
Deschiderea oficiala a Masterclassului de Cant Bizantin, ajuns anul acesta la editia a VII-a, a avut loc in amfiteatrul festiv al Universitatii de Arte „George Enescu“. Dupa prezentarea invitatilor care vor sustine cursuri teoretice si psaltice si conferinte, a luat cuvantul decanul Facultatii de Interpretare, Compozitie si Studii Muzicale Teoretice, doamna Laura Vasiliu, care a subliniat importanta Masterclassului ca fenomen cultural si spiritual in spatiul ortodox romanesc, un fenomen care are deja o istorie marcata, inca de la inceputul lui, de prezenta si sprijinul arhonte protopsaltului Lykourgos Angelopoulos, trecut la Domnul in luna mai 2014.
Slujba de pomenire pentru maestrul Lykourgos Angelopoulos
Prezent la eveniment, arhim.
Asist. univ. dr. diac. Gabriel Nastasa de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi a deschis apoi seria conferintelor printr-o prezentare diacronica asupra cantaretilor bisericesti din Moldova, urmarind perioada de sfarsit de secol al XIX-lea si din prima jumatate a secolului al XX-lea, dupa care cursurile practice au fost deschise de prof. dr. Georgios Konstantinou, care a abordat ipostazele genului irmologic. Protopsaltul Georgios Konstantinou a sustinut o conferinta pe tema „Abordari interpretative in executia irmoaselor calofonice, din prisma traditiei orale si scrise“ si cursul practic „Tehnici de interpretare a compozitiilor irmologice in functie de contextul liturgic.“ Conferinta si cursul au fost punctate de exercitii practice executate in grup.
In partea a doua a zilei, conf. univ. dr. Maria Alexandru a tinut un curs optional de kanonaki (elemente de acordaj, scarile glasurilor si exercitii de baza), urmat de conferinta diac. Cornel Constantin Coman - „Modele metrico-muzicale bizantine in spatiul originar si spatiul romanesc. O abordare istorica si teoretica“ si de conferinta monahului Filotheu Balan despre stihurile Sf. Efrem Sirul si particularitatile acestora (cele mai vechi cantari de ode si podobie, inainte de stihurile grecesti). Dupa-amiaza a continuat cu unele cursuri practice (ansamblu psaltic si ansamblu psaltic feminin).
Masterclassul de Cant Bizantin de la Iasi se inscrie in sfera de confluente dintre spiritualitatea romaneasca si cea greceasca de inspiratie crestin- ortodoxa, dintre cercetarea temeinica a culturii muzicale bizantine, pregatirea teoretica a cursantilor si dobandirea, de catre acestia, a abilitatilor practice de interpretare a muzicii psaltice. Pe aceasta tema vor fi sustinute cursuri si conferinte de profesorii invitati. Pastrand traditia editiilor anterioare, Masterclassul se va incheia cu un concert extraordinar de muzica bizantina, sustinut vineri, 11 iulie, de la ora 20:00, in Catedrala Mitropolitana, de catre toti cursantii acestei editii.
Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.