Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, IPS Andrei a oficiat pe 22 iulie 2013, Sfanta Liturghie la Manastirea “Sfanta Maria Magdalena” din localitatea sa natala, Oarta de Sus, din Episcopia Maramuresului si Satmarului. Asezamantul monahal si-a serbat astazi hramul, cand in calendarele ortodoxe a fost pomenita “Sfanta Mironosita, intocmai cu Apostolii, Maria Magdalena”. Ierarhul a ajuns la Sfanta Manastire la ora 9:30 cand a fost intampinat de calugarii asezamantului, preotii din satele invecinate dar si de multimea de credinciosi veniti atat din Oarta de Sus cat si din satele invecinate.
La ora 10:00, inconjurat de un sobor de aproape 20 de preoti si diaconi, Inalpreasfintitul Parinte Andrei a savarsit Sfanta Liturghie pe un amplasament amenajat langa manastire, raspunsurile fiind date de un grup de teologi clujeni. In cadrul slujbei, IPS Andrei l-a hirotonit intru ierodiacon pe parintele Onisim, pe seama manastirii. In cuvantul de invatatura ierarhul le-a expus credinciosilor prezenti la slujba viata Mariei Magdalena, ocrotitoarea manastirii de la Oarta de Sus, dand-o ca model pentru lepadarea de pacate si intoarcerea la Dumnezeu.
Dupa Sfanta Liturghie, credinciosii impreuna cu Parintele Mitropolit au vizitat mai multe morminte care, potrivit istoricilor, dateaza din secolul XVI i.Hr., apartinand unor regi locali geto-daci. Mormintele se afla pe drumul ce duce din satul Oarta de Sus spre manastire si autoritatile locale doresc includerea lor in traseele turistice.
Dupa-masa, IPS Andrei a luat parte si la un eveniment etno-folcloric, in cadrul caruia localnicii au prezentat obiceiul secerisului graului, unul dintre cele mai importante evenimente din lumea satului de altadata. In hotarul satului, intr-un lan de grau, barbati imbracati in costume populare au cosit graul iar fetele l-au adunat in snopi. La final, acompaniati de ceterasi s-au prins intr-o hora traditionala. Manifestarea a continuat la muzeul satului din Oarta de Sus, unde au fost sustinute scurte cuvantari despre obiceiurile din Tara Codrului si recitaluri de muzica populara.
Manastirea ”Sfanta Maria Magdalena” din Oarta de Sus este de calugari si se afla la granita a trei judete: Salaj, Maramures si Satu-Mare. Asezamantul monahal a fost infiintat anul trecut, ideea de a construi in aceasta zona o manastire apartinand Mitropolitului Andrei. Cu sprijinul autoritatilor locale a fost obtinut un teren de 10 hectare unde urmeaza sa se ridice manastirea. Piatra de temelie a fost pusa anul trecut, de hram, de Mitropolitul Clujului. Pana acum a fost ridicata o casa pentru calugari si o biserica din lemn, donat de Manastirea “Rasca Transilvana” din Arhiepiscopia Clujului, biserica ce este aproape finalizata. Obstea manastirii este formata din cinci vietuitori, in frunte cu parintele staret, ieromonahul Pimen Vasile, veniti de la Manastirea "Sfanta Maria Skobtova" din Alba-Iulia.
Localitatea Oarta de Sus, satul natal al Inaltpreasfintitului Andrei, este atestata documentar in anul 1391, iar prima mentiune a unei biserici in zona este din 1723.
Sursa: radiorenasterea.ro
.-
Rugaciune catre Sfanta Maria Magdalena
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe -
Sfantul Preot Marturisitor Ilie Lacatusu; Sfanta Maria Magdalena
Publicat in : Calendar ortodox -
Biserica Sfanta Maria Magdalena - Ierusalim
Publicat in : Biserica in lume -
Canon de rugaciune catre Sfanta Maria Magdalena
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe -
Sfanta Maria Magdalena, modelul biblic al caintei
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.