Mitropolitul Varlaam, noul sfant al Bisericii Ortodoxe Romane

 

Miercuri, 29 august 2007, in cadrul Sfintei Liturghii de la manastirea Secu, are loc proclamarea canonizarii Sfantului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei.

 

Sfanta Liturghie este oficiata de Inalt Prea Sfintitul Daniel - Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, actualmente si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de ierarhi ai Sfantului Sinod.

 

Mitropolitul Varlaam a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta din februarie 2007, avand ca data de praznuire 30 august. Propunerea canonizarii a fost facuta de Inalt Prea Sfintitul Daniel.

 

Ieri, a fost ultimul moment in care Mitropolitul Varlaam al Moldovei a fost pomenit in randul celor adormiti, urmand ca dupa proclamarea canonizarii sa fie invocat in rugaciuni.

 

Toti credinciosii care vor participa la slujba de canonizare a Mitropolitului Varlaam vor primi mancare de post. La Secu nu se gatesc mancaruri din carne, ci doar din peste.

 

Osemintele si racla Mitropolitului Varlaam

Ramasitele trupesti ale Mitropolitului Varlaam, inmormantat la Manastirea Secu, au fost dezgropate pe data de 5 iunie.  Osemintele sunt intacte, desi, in decursul timpului, manastirea a fost pradata de mai multe ori.

Osemintele mitropolitului vor fi puse intr-o racla din argint, suflata cu aur. Racla a fost realizata de mesterii de la Monetaria Statului. Pe pereti se vor scoate in relief, scene din viata mitropolitului.

 

Originea mitropolitului

Multi cercetatori au ajuns la concluzia ca Vasile Motoc, asa cum se numea Mitropolitul Varlaam inainte de calugarie,  ar fi originar din partile Neamtului, provenind dintr-o familie de razesi din satul Borcesti, de langa Targu Neamt, localitate care astazi nu mai exista.  Sunt istorici care sustin ca mitropolitul ar proveni fie din partile judetului Vrancea, fie din localitatea Balotestii Putnei.

 

Staret si carturar

 

Ajunge la Schitul lui Zosima in perioada 1590-1592. Timp de 15 ani a vietuit langa vestitul egumen Dosoftei. S-a calugarit la Secu, sub numele Varlaam. La acest lacas de cult a fost egumen si apoi a devenit arhimandrit. In 1632 a fost ales mitropolit al Moldovei si a pastorit pana in aprilie 1653, cand s-a retras la Secu. In 1639 s-a numarat printre candidatii la scaunul de patriarh ecumenic.

 

Din activitatea sa de carturar amintim: in 1640 a infiintat o tiparnita la Iasi, in care a tiparit mai multe carti de invatatura in romaneste. In vremea pastoririi sale, Vasile Lupu a intemeiat Colegiul de la Iasi, cu profesori trimisi de la Kiev. In perioada 1644 - 1645 a convocat un sinod al tuturor ierarhilor din "Tara Romaneasca si Moldova", care a aprobat raspunsul impotriva Catehismului calvinesc, scris de el.

 

A tradus din limba slavona, impreuna cu cativa ucenici, lucrarea "Scara" a Sfantului Ioan Scararul. Astfel, egumenul Varlaam facea in Moldova primii pasi de inlocuire a limbilor straine, greaca si slavona, cu limba vorbita a poporului. Leastvita (Scara) Sfantului Ioan Scararul se numara printre primele opere patristice filocalice traduse in limba romana. Cea mai importanta carte veche de invatatura duhovniceasca, alaturi de Biblia lui Serban din anul, 1688 este Cazania mitropolitului Varlaam.

 

Alte lucrari:

-  "Sapte Taine a Bisericii", aparuta la Iasi, in 1644, in 340 de pagini, prelucrata dupa opera grecului Toma Teofan Eleavulkos (sec.XVI)
- "Raspunsul impotriva Catehismului calvinesc", tiparita probablil la Iasi (dupa unii la Dealu) in 1645, cu 32 de foi, in care combatea un Catehism calvinesc tiparit la Alba Iulia, in 1645.

 

 

Programul proclamarii publice a canonizarii Sfantului Ierarh Varlaam

 

Miercuri, 29 august 2007


Ora 09.30 - la Manastirea Secu va fi savarsita Sfanta Liturghie arhiereasca prilejuita de hramul principal (al Manastirii Secu) Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul
Ora 12.00 - Proclamarea canonizarii Sfantului Ierarh Varlaam - Mitropolitul Moldovei
Ora 17.00 - Vizita la Manastirea Sihastria, la chiliile si mormintele marilor duhovnici ai veacului XX, Parintele Paisie si Parintele Cleopa

Joi, 30 august 2007


Ora 09.30 - la Manastirea Secu va avea loc Sfanta Liturghie arhiereasca de praznuire a Sfantului Ierarh Varlaam - Mitropolitul Moldovei (al II-lea hram)
Ora 16.00 - Sfintirea Manastirii "Sfantul Vasile cel Mare" din localitatea Bodesti, jud. Neamt

Vineri, 31 august 2007


Ora 09.00 - Vizita la Centrul Cultural-Pastoral "Sfantul Daniil Sihastrul" de la Manastirea Durau
Ora 10.00 - Pelerinaj la Manastirea "Schimbarea la fata a Domnului" si "Sfantul Voievod Stefan cel Mare" de pe Masivul Ceahlau

 

.

29 August 2007

Vizualizari: 3192

Voteaza:

Mitropolitul Varlaam, noul sfant al Bisericii Ortodoxe Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE