Moastele Sfantului Ierarh Nicolae au fost scoase spre inchinare la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Capitala
La Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti se afla o parte din mana dreapta a Sfantului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei. Sfintele moaste au fost donate Bisericii Sfantul Gheorghe Nou de catre Biserica Sfantului Nicolae din Bari, Italia.
In aceasta dimineata, racla cu moastele Sfantului Ierarh Nicolae a fost scoasa in procesiune si asezata spre inchinare in pridvorul bisericii, unde va ramane pana maine seara. Apoi sfintele moaste vor fi din nou asezate in naosul Bisericii Sfantul Gheorghe Nou.
Tot in aceasta biserica se afla si mormintele domnitorului Constantin Brancoveanu, ucis de turci in anul 1714, si al sotiei sale Maria, peste care se afla doua frumoase lespezi de marmura sculptata in relief, decorate cu motive florale si vegetale.
Biserica Sfantul Gheorghe Nou este situata pe Bulevardul Ion C. Bratianu, la kilometrul 0 al Capitalei. Dupa cum informeaza pagina de web a acestui sfatnt lacas, construirea manastirii Sfantul Gheorghe Nou a inceput in anul 1669 sub domnitorul Antonie Voievod si s-a incheiat la anul 1707 sub domnia lui Constantin Brancoveanu, care a domnit intre anii 1688-1714.
Scriitorul italian Anton Maria del Chiaro (secretarul lui Constantin Brancoveanu), care a luat parte la sfintirea bisericii, a descris-o in lucrarea sa "Le moderne rivoluzioni della Vallachia" (Venetia 1717) cu frumoase cuvinte de lauda: "una bellisima chiesa in onore de quel Santo Martire" (o splendida biserica in cinstea Sfantului Martir (Sfantul Gheorghe).
Manastirea a fost in mai multe randuri restaurata, iar in anul 1847, in urma marelui incendiu ce a bantuit peste o mare parte a orasului Bucuresti, manastirea Sfantul Gheorghe Nou a fost si ea mistuita aproape complet de flacari, ramanand din ea doar zidurile bisericii.
Palatul Patriarhal, casele egumenesti si chiliile, care erau construite din paianta, au ars complet, iar clopotnita a fost si ea distrusa. Cladirea bisericii a fost complet restaurata dupa marele incendiu modificandu-se in mare masura forma arhitectonica, in special acoperisul, care avea patru turle, dintre care una servea drept clopotnita si pe care se afla un orologiu mare.
La restaurarea din a doua jumatate a secolului al XIX-lea intreaga biserica a primit o decoratie murala in fresca executata de marele pictor inaintas al scolii romanesti Constantin Lecca (1810 - 1887). In secolul al XX-lea biserica a fost din nou restaurata.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.