Moastele Sfantului Andrei au aduse de la Amalfi pentru Catedrala Nationala

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit miercuri seară, la Reședința Patriarhală, delegația care a adus din Amalfi, Italia, un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei pentru Catedrala Națională.

Cinstitele moaște au fost oferite de Excelenţa Sa Orazio Soricelli, Arhiepiscop de Amalfi-Cava de’ Tirreni la solicitarea Părintelui Patriarh.

Delegația care a adus fragmentul din cinstitele moaște la București a fost formată din Arhimandritul Andrei Anghel, Vicar Patriarhal, Pr. Prof. George Grigoriță și Pr. Costin Spiridon, Consilieri Patriarhali.

Moaștele Sf. Andrei la Amalfi
La primirea darului sfânt, Părintele Patriarh a prezentat istoria moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Amalfi.

„În secolul al 4-lea, Sfintele moaște au fost luate de la Patras și duse la Constantinopol, unde au fost așezate în Biserica „Sfinții Apostoli”. Aceste Sfinte moaște ale Sfântului Apostol Andrei au rămas în Constantinopol până la Cruciada a 4-a din anii 1202-1204. După Cruciada a 4-a, Cardinalul Pietro Capuano, originar din Amalfi și unul dintre delegații papali pentru cruciadă, a luat Sfintele moaște din Constantinopol și le-a dus la Amalfi”, a explicat Preafericirea Sa.

„În 8 mai 1208, Sfintele moaște au fost duse în capela din cripta Catedralei din Amalfi. O parte au fost așezate sub altarul capelei spre închinare, iar o altă parte, împreună cu capul Sfântului Apostol Andrei, au fost puse într-o casetă și zidite într-un loc secret, dintr-un perete al capelei, pentru a nu fi furate în caz de invazie barbară asupra orașului”.

„În timpul lucrărilor de transformare a acestei catedrale vechi într-o biserică în stil baroc și anume în 2 ianuarie 1603, Sfintele moaște au fost descoperite pentru prima dată, însă cei care le-au aflat au decis să le ascundă din nou pentru a le proteja de invadatori, zidindu-le din nou într-un alt loc secret, dintr-un perete al capelei. În noaptea de 28 spre 29 ianuarie 1846, în timpul lucrărilor de reconstrucție a unei părți a pardoselei, urna cu Sfintele moaște a fost descoperită din nou”.

„De atunci este expusă spre cinstire în Catedrala de la Amalfi, în Capela Sfintelor Moaște. De la momentul ultim al descoperirii lor, în fiecare an, în ziua de 28 ianuarie, este sărbătorită la Amalfi Aflarea cinstitelor moaște ale Sfântului Apostol Andrei”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Mulțumiri
Preafericirea Sa a mulțumit celor care au oferit moaștele Sfântului Apostol Andrei și membrilor delegației pentru aducerea lor în țară.

„Prin aceste moaște primite chiar de la Amalfi, unde se află și capul Sfântului Apostol Andrei, noi ne întărim în prețuirea noastră, în cinstirea față de Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României și Apostolul Românilor, care a predicat Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, împreună cu Sfântul Apostol Filip, din aceeași localitate, din Betsaida, pe teritoriul țării noastre, în Sciția Mică, în Dobrogea de azi”.

„Sperăm că la momentul Sfințirii Catedralei Naționale, 26 octombrie 2025, să vină și reprezentanți din partea Arhiepiscopiei de Amalfi ca să le mulțumim și în fața credincioșilor”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Catedrala Națională
Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitor al Catedralei Naționale, iar al doilea hram al lăcașului de cult este Înălțarea Domnului - Ziua Eroilor.

În toamna anului trecut, Catedrala Națională a primit un alt fragment semnificativ din moaștele Sfântului Apostol Andrei, peroneul piciorului drept. Darul a fost făcut de Episcopul Ortodox Român al Italiei, Preasfințitul Părinte Siluan, în numele tuturor parohiilor din peninsulă.

De asemenea, în anul 2018, Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, a oferit pentru Catedrala Națională, un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, precum și un epitrahil care a aparținut sfântului originar din Crăiniceni, Botoșani.

Catedrala Națională va fi sfințită în data de 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.

După sfințire, Catedrala va rămâne deschisă pentru slujirea liturgică și participarea credincioșilor.

În urmă cu 6 ani, Papa Francisc a vizitat lăcașul de cult reprezentativ pentru Ortodoxia Românească.

Sursa: basilica.ro

30 Ianuarie 2025

Vizualizari: 357

Voteaza:

Moastele Sfantului Andrei au aduse de la Amalfi pentru Catedrala Nationala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact