Moastele Sfantului Apostol si Evanghelist Luca in Episcopia Caransebesului

În ajunul sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului, miercuri, 30 septembrie, la Catedrala episcopală din Caransebeș a poposit o părticică din moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca. Sfintele odoare au fost aduse de o delegație din Muntenegru, condusă de Preasfințitul Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja–Nikšić, Patriarhia Serbiei, de la Mănăstirea Kosijerevo, din eparhia Preasfinției Sale.

Delegația din Muntenegru a fost întâmpinată la orele serii, în fața Catedralei episcopale, de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, împreună cu foarte mulți preoți din municipiu și din localitățile învecinate, care au venit însoțiți de numeroși credincioși.

Sfintele moaște s-au depus spre închinare în sfântul locaș, după care s-a săvârșit o slujbă de Te-Deum și un Polihroniu în cinstea celor doi ierarhi și a tuturor clericilor și credincioșilor prezenți. În continuare s-a oficiat slujba Privegherii și Acatistul Acoperământului Maicii Domnului.

La eveniment au participat și elevii seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, precum și studenții de la Secția de teologie. Un număr însemnat de copii și tineri au fost prezenți, de asemenea, aceștia fiind îmbrăcați în haine populare specifice zonelor lor.

Vizita Preasfințitului Părinte Ioanichie în Episcopia Caransebeșului este răspuns la vizita Preasfinţitului Părinte Lucian în eparhia Budimlja–Nikšić, în anul 2014, la praznicul Nașterii Maicii Domnului, după calendarul iulian și are ca scop întărirea legăturilor frățești dintre cele două eparhii.

„Prin aceste vizite se exprimă legăturile frățești existente între Biserica Ortodoxă Română și cea Sârbă, în contextul în care s-au făcut cu binecuvântarea celor doi patriarhi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei. Acest prilej de comuniune, pe de o parte este închinat aniversării 150 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Caransebeșului, iar pe de altă parte este un eveniment închinat tuturor credincioșilor din eparhia noastră, care au posibilitatea să cunoască aceeași spiritualitate, dar într-o altă cultură și să se închine la Moaștele Sf. Ap. Luca”, a arătat părintele protos. Casian Rușeț, secretar eparhial al Episcopiei Caransebeșului.

Preasfințitul Părinte Ioanichie participă în perioada 30 septembrie – 4 octombrie la o serie de manifestări spiritual-culturale în Eparhia Banatului de Munte, vizita încheindu-se printr-o conferință susținută de Preasfinția Sa în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Pe aceeaşi temă

01 Octombrie 2015

Vizualizari: 559

Voteaza:

Moastele Sfantului Apostol si Evanghelist Luca in Episcopia Caransebesului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE