Acoperamantul Maicii Domnului

Acoperamantul Maicii Domnului Mareste imaginea.

Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.

Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis catre ucenicul sau iubit, Epifanie: "O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?" Iar Epifanie a zis: "O vad, Parinte, si ma minunez!".

Acesta este evenimentul pe care il prazanuieste Biserica astazi, spre a ne aminti ca prin nevointa si rugaciune, putem primi si noi, in greutatile vietii noastre, neincetatul ajutor al Maicii Domnului.

Amintim ca 1 octombrie este si Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. Ea a fost stabilita in mod oficial in sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.

Tropar la sarbatoarea Acoperământului Maicii Domnului
Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.

Condac la sarbatoarea Acoperământului Maicii Domnului
Fecioara astăzi, înainte stă în Biserică şi cu cetele sfinţilor, nevăzut se roagă lui Dumnezeu, îngerii cu ierarhii se închină şi Apostolii cu proorocii dănţuiesc; că pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu Cel mai înainte de veci.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Iosif si Chiriac de la Bisericani;
- Sfantului Apostol Anania;
- Sfintilor Mucenici Mihail din Manastirea Zovei si a 36 de monahi;
- Sfantului Cuvios Roman Melodul;
- Sfantului Mucenic Domnin;
- Sfantului Cuvios Ioan;
- Sfantului Cuvios Grigorie Domesticul;
- Sfantului Ioan Cucuzel;
- Icoanei Maicii Domnului Cucuzelita de la Marea Lavra - Koukouzalissa;
- Icoanei Maicii Domnului Grabnic Ascultatoare de la Manastirea Dochiariu.

Maine, facem pomenirea Sfantului Mucenic Ciprian.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox01 Octombrie 2015

Vizualizari: 51715

Voteaza:

5.00 / 5 din 6 voturi.

Comentarii (3)

  • simona turkPostat la 2015-10-01 11:51

    Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu,Maica noastre si Stapana noastra,Mijlocitoarea noastra ce puternica,Acoperamantul nostru cel Sfant rogu-ma sa nu treci cu vederea si cererea mea,a pacatoasei roabe a Lui Hristos,mijloceste Stapana care Fiul Tau si cere iertare de pacate pentru totii oamneii,indreptarea sufletelor pe calea cea dreapta,izbavire de vrajmasii vazuti si nevazuti si tamaduire de boli,sanatate celor ce sunt bolnavi,Amin!

  • costel popescu Postat la 2014-10-01 13:35

    Câtă slavă are Maica Domnului! Auziţi ce spune în Acatistul Sfântului Acoperământ: „Bucură-te, acoperământul lumii, cel mai lat decât norul". Un nor poate să acopere un oraş, o ţară, dar Maica Domnului cu acoperământul şi cu mila ei acoperă toate popoarele lumii, că atâta putere a primit de la Mântuitorul. Oricine şi oriunde o cheamă: în pădure, în pustie, la câmp, în cetate, în casă, la închisoare, oriunde ar fi, ea aude, pentru că este pusă acoperitoare şi mijlocitoare a întregii lumi către Dumnezeu. (Părintele Cleopa Ilie)

  • ritta ciobanuPostat la 2011-10-01 22:23

    Doamne da ne ce sti ca ne trebuie nu ce ti cerem noi !!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox