Mos Craciun s-a intalnit cu copiii din Parohia Sfantul Gheorghe Vechi
In duminica "Sfintilor Stramosi", la Parohia Sfantul Gheorghe Vechi din Capitala, numerosi copii, si mai mari si mai mici, au fost prezenti la Sfanta Liturghie, nu numai pentru a se impartasi, ci si pentru a se intalni cu Mos Craciun. Aceasta s-a intamplat pentru ca, in ultimii patru ani, in apropierea Sarbatorii Nasterii Domnului, parintele paroh Ionel Durlea si parintele Cristian Deheleanu impreuna cu Comitetul parohial, s-au gandit sa le faca o surpriza celor mai mici enoriasi, impodobind in biserica un brad si invitandu-l pe Mos Craciun sa le daruiasca cadourile pregatite sub el.
In timp ce Mosul impartea daruri copiilor, l-am rugat pe parintele paroh Ionel Durlea sa vorbeasca despre activitatile organizate in aceasta parohie.
"In preajma Sarbatorilor Sfintelor Pasti si a Craciunului, facem o colecta si ajutam saracii, in special pe cei din parohia noastra. Desi biserica nu are un arondisment, doar doua stradute invecinate, aici vin multi credinciosi din toate partile Bucurestiului - unii fac chiar naveta din Buftea -, dar sunt si credinciosi din afara granitelor care se simt legati de parohia noastra. Vin aici atrasi de atmosfera linistita a slujbelor savarsite si sunt foarte receptivi la problemele si necesitatile locului.
Avem mai multe proiecte in derulare, ca de exemplu: acordam, din contributia pe care o strangem de la credinciosi, burse pentru elevi si studenti. Avem sase bursieri, copii buni care vin la biserica si sunt din familii sarace.
La fiecare inceput de an scolar, totdeauna noi facem o colecta din care cumparam rechizite, pentru copiii mai nevoiasi. Anul acesta am reusit sa trimitem si copiilor din zonele calamitate datorita inundatiilor, rechizite in valoare de 25 milioane de lei, la o parohie din Tecuci, si imbracaminte cumparata de noi, in valoare de 30 milioane de lei.
Un alt proiect ar mai fi infiintarea unui asezamant social pentru batrani, in spatiile recuperate. Detinem in curtea bisericii, la nr. 40, pe Calea Mosilor, un bloc cu patru etaje, pe fiecare etaj aflandu-se un apartament cu patru camere. Vrem ca aceste apartamente sa le transformam, amenajand la fiecare etaj, cate trei camere pentru locuit si un living mare, unde batranii sa-si desfasoare activitatile de zi cu zi. Toate aceste lucrari vor fi sustinute cu banii stransi din chiriile obtinute de la spatiile detinute de biserica si bineinteles cu ajutorul primit din partea credinciosilor.
Un alt proiect de anvergura este cel al recuperarii cladirii Scolii Sfantul Gheorghe Vechi, care se afla tot in curtea bisericii dar care acum este ocupata de niste firme de constructii. Este vechea scoala de slovenie de la Sfantul Gheorghe Vechi; aici a functionat prima scoala domneasca de gramatici si dupa aceea, si-au inceput existenta, tot in aceasta cladire, liceele Sincai si Gheorghe Lazar. Ei au fost chiriasii nostri, in timp si-au construit locatiile lor si s-au mutat. Sper sa obtinem in instanta aceasta cladire si sa refacem aceasta scoala. Vreau sa facem o scoala a bisericii noastre, a bisericii ortodoxe Sfantul Gheorghe Vechi. "Sfantul Gheorghe Vechi" este vechea Mitropolie, pentru ca asta inseamna "Sfantul Gheorghe Vechi". Aici a functionat, timp de treizeci de ani, sediul Mitropoliei Tarii Romanesti, cand a fost mutata Capitala, de la Targoviste la Bucuresti. Este o istorie foarte frumoasa, eu chiar lucrez acum la o monografie completa, pentru ca am gasit toate aceste izvoare pe care vreau sa le adun intr-o lucrare.
Sunt preot paroh de cinci ani si slujesc in aceasta parohie din 1994. V-am spus ca tin neaparat, in primul rand, sa lucrez in parohia mea, cu oamenii care vin in biserica aceasta, caci ei sunt crestinii cu care slujim zi de zi, saptamana de saptamana, sarbatoare de sarbatoare. Cred ca trebuie sa ne gasim si sa ne afirmam identitatea noastra si sa nu mai fim batuti de toate vanturile lumii. Tocmai de aceea avem fixate in programul saptamanal: miercuri seara, Cateheza; vineri seara, Dialoguri cu tinerii si sambata seara, Cuvant de invatatura la Apostolul ce se citeste la Liturgia din duminica urmatoare.
Am pregatit, as putea spune chiar ca am crescut aici, in acest timp, multi copii si dintre ei unii au ales sa urmeze Seminarul Teologic, doi dintre ei sunt absolventi ai Facultatii de Teologie, in prezent fiind inscrisi la doctorat. Pe ei vreau sa-i aduc diaconi aici si impreuna cu alti tineri vreau sa formez o echipa care sa se implice in toate activitatile ce se vor derula in viitor."
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.