Mosii de toamna

In prima sambata din luna noiembrie, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea celor adormiti, zi cunoscuta in traditia populara ca „Mosii de toamna”. In toate lacasurile de cult, dupa Sfanta Liturghie, se vor oficia parastase de obste pentru cei trecuti la Domnul.

Exista mai multe zile de pomenire a mortilor in Biserica Ortodoxa.

„In afara de faptul ca in calendarul nostru crestin fiecare sambata este considerata zi de pomenire a mortilor cele mai cunoscute sambete sunt: Mosii de vara - in sambata dinaintea Pogorarii Duhului Sfant si Mosii de iarna - in sambata dinaintea Infricosatei Judecati”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Lect. Dr. Marian Mihai - Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

De ce se numesc aceste zile de pomenire a celor trecuti la Domnul, ”Mosi”?

„La fiecare Sfanta Liturghie preotul cand iese cu Cinstitele Daruri in mijlocul bisericii pomeneste pe stramosi, mosi, parinti, frati si surori si pe toti cei adormiti din neamul nostru. Constientizam si stim ca atunci cand plecam din lumea aceasta nu facem altceva decat sa ne adaugam la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta.

Din aceasta cauza amintim despre cei care fac parte din semintia noastra, ne gandim la ei, ii pomenim si cel mai important lucru pe care il putem face este sa savarsim Sfanta Liturghie pentru ei”, a mai spus Pr. Lect. Dr. Marian Mihai.

O slujba de pomenire a celor trecuti la Domnul va fi oficiata sambata, dupa Sfanta Liturghie, si la Catedrala patriarhala.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

30 Octombrie 2013

Vizualizari: 713

Voteaza:

Mosii de toamna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE