In ziua de 28 martie 2013, la Resedinta patriarhala, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a acordat Ordinul Sfintii Imparati Constantin si Elena pentru mireni al Patriarhiei Romane muzicologului Viorel Cosma pentru intreaga activitate de profesor, istoriograf, lexicograf si critic muzical. La ceremonie au participat membrii Permanentei Consiliului National Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Romane.
Domnul Viorel Cosma s-a nascut la Timisoara in ziua de 30 martie 1923 si a studiat la scoli de specialitate din Timisoara, Craiova, Bucuresti, Erlangen-Nürenberg cu mari personalitati muzicale ale timpului, dintre care mentionam pe Sabin Dragoi, Nelu Ionescu, Mihail Jora, Martian Negrea, Dimitrie Cuclin, Dumitru D. Botez, George Georgescu, Constantin Silvestri, Theodor Rogalski, Martin Runke etc. Timp de peste 50 de ani, maestrul Viorel Cosma a fost profesor la Academia de muzica din Bucuresti.
In cartea Prezent si viitor in muzicologia romaneasca: Viorel Cosma. Schita de portret, doamna Ruxandra Arzoiu sintetizeaza viata si activitatea maestrului, astfel: Cu o privire sintetica asupra carierei lui Viorel Cosma putem spune ca a promovat in paralel patru discipline: critica muzicala, muzicologie, didactica si lexicografie. Este autorul a peste 100 de carti si a aproximativ 3500 de eseuri, articole si studii de specialitate.
De referinta sunt lucrarile despre Dimitrie Cantemir, Nicolae Filimon, Ciprian Porumbescu, Gavriil Musicescu, Eusebie Mandiceschi, Ion Vidu, Teodor Burada, George Enescu etc. Dintre conferintele sustinute la intruniri internationale de specialitate, mentionam: Aspecte ale culturii muzicale pe teritoriul Romaniei intre secolele XIV-XVII; Mentiuni istorice romanesti privitoare la interpretare in muzica bizantina (sec. XIV-XVIII); Cultura muzicala romaneasca in epoca Renasterii; Manuscrise muzicale romanesti in Biblioteca Conservatorului din Bucuresti; scoala muzicala de la Putna. Antologhionul ms. 56/544/576 de la Putna; Doua milenii de muzica pe pamantul Romaniei etc.
De mare importanta pentru muzicologia romaneasca si in special pentru cea bisericeasca sunt cele zece volume ale Lexiconului sau intitulat Muzicieni din Romania, tiparite in anii 1965, 1970, 1971 si completate intre anii 1989-2006. Acestea contin, in cele peste 2800 de pagini, circa 1500 de nume de muzicieni romani, compozitori, muzicologi, folcloristi, critici muzicali, profesori, copisti, editori. Intre acestia se numara peste 250 de nume de muzicieni bizantinisti, profesori, istorici, muzicologi, creatori de psaltichie, compozitori de cantari corale religioase si, mai ales, traducatori si ostenitori care au contribuit la "romanirea” muzicii bisericesti de origine bizantina sau au imbogatit continuu repertoriul religios.
Multi dintre acestia au fost preoti, diaconi, cantareti, ierarhi, ieromonahi, ierodiaconi sau simpli monahi si monahii. Lor li se adauga oameni de muzica, profesori universitari sau secundari, compozitori, dirijori, care in afara de creatia muzicala laica au compus si lucrari corale religioase.
BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.