Nasterea Maicii Domnului - 13 biserici mehedintene isi serbeaza hramul

Sambata, 8 septembrie, Biserica Ortodoxa face pomenirea Nasterii Maicii Domnului, prilej cu care Parohiile Govodarva, Sovarna de Sus, Izvorul Anestilor, Ostrovul Corbului, Tiganasi, Bahna, Dubova, Jidostita, Magheru, Parlagele si Grozesti isi serbeaza hramul.

Este zi de sarbatoare si pentru parohia municipala de la Meva, care poarta insusi numele praznicului, context in care parintele paroh Dumitru Iliescu invita enoriasii la slujba de hram.

Pe langa bucuria traita de credinciosi in bisericile de mir, dulceata sarbatorii in cinstea Maicii Domnului se simte si la o veche vatra monahala, manastirea de pe Valea Voditei.Aici va savarsi Sfanta Liturghie in ziua hramului, Intaistatatorul Eparhiei, Preasfintitul Parinte Nicodim.

Pelerinii sunt asteptati in numar mare inca din ajun, cand se va savarsi Vecernia Mare cu Litie.

Manastirea Vodita este o manastire de calugari intemeiata intre anii 1364-1370 de Sfantul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tarii Romanesti, Vlaicu-Voda. A fost refacuta de Radu cel Mare in jurul anului 1500, dar a cunoscut o perioada de decadere dupa razboiul austro-turc din 1718.

Asezamantul monahal al Voditei a fost reinfiintat in anul 1990, cand a fost inceputa restaurarea ctitoriei voievodale si a fost construit un corp de chilii pentru desfasurarea vietii de obste.

In anul 1995 s-a inceput executia unei frumoase biserici de lemn, la realizarea careia au fost preluate elemente din stilul traditional maramuresan. Biserica a fost sfintita la data de 29 iulie 2001, de catre I.P.S. Teofan, pe atunci Mitropolitul Olteniei.

Incepand din anul 1997 staret al Manastirii Vodita este P.C. Protos. Ioanichie Nicolaescu.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

06 Septembrie 2012

Vizualizari: 762

Voteaza:

Nasterea Maicii Domnului - 13 biserici mehedintene isi serbeaza hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE