Noua ierarhi ortodocsi romani din diaspora au fost decorati, astazi, 29 aprilie 2014, de Presedintele Romaniei, Traian Basescu. Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni, in prezenta Patriarhului Romaniei, Preafericitul Parinte Daniel.
„Evenimentul este un simbol al recunostintei pe care v-o port dumneavoastra si celorlalti cinci inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane care au fost decorati astazi si care departe de tara mama ii tin pe romani uniti, ii tin pe romani alaturi de Biserica si de tara si mai ales le creeaza romanilor din afara frontierelor posibilitatea sa se intalneasca. Desele deplasari pe care le-am avut in lume si intalnirile cu romanii din afara granitelor mi-au aratat importanta serviciului pe care dumneavoastra Il faceti lui Dumnezeu, dar si romanilor“, a mentionat Excelenta Sa, domnul Traian Basescu.
Presedintele Romaniei a tinut sa sublinieze si faptul ca Biserica Ortodoxa Romana este singura institutie care ii tine uniti pe conationalii nostri din afara granitelor tarii: „Biserica Ortodoxa Romana ramane singura institutie care in afara frontierelor Romaniei ii poate tine pe romani laolalta. Am vazut dragostea cu care inconjurati copiii si pe preotii din subordinea dumneavoastra care organizeaza scoli de duminica pentru a le mentine invatatura pentru limba romana. In toate bisericile dumneavoastra, fie ca am fost in America, in America de Sud, in Europa, aici la noi in Balcani sau in Republica Moldova, steagul Romaniei este acolo unde este si Biserica Ortodoxa Romana“.
Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a mentionat ca aceasta recunoastere este o onoare pentru intreaga Biserica Ortodoxa Romana: „Este o onoare pentru ierarhii care au fost decorati, dar si pentru intreaga Biserica Ortodoxa Romana, deoarece este recunoasterea unei activitati pastoral-misionare foarte intense si foarte bogata in acelasi timp. Este vorba de o experienta noua, niciodata Biserica Ortodoxa Romana nu a avut o diaspora atat de mare, aproape 4 milioane de credinciosi ortodocsi romani, si aceasta a insemnat infiintarea de noi eparhii si sute de parohii. Deci, avem o sansa si o provocare in acelasi timp. O provocare ca experienta noua, dar o sansa de a arata ca Biserica urmeaza pe credinciosii ei si raspunde nevoilor spirituale, pastorale oriunde s-ar afla ei“.
Totodata Patriarhul Romaniei a multumit statului roman pentru sprijinirea misiunii Bisericii Ortodoxe Romane in diaspora: „Aceasta combinatie sau aceasta datorie spirituala a noastra a fost stimulata, ajutata de catre statul roman si in mod deosebit noi dorim sa exprimam recunostinta noastra pentru pasiunea si intelepciunea cu care Excelenta Voastra sustineti diaspora romana in general si in special diaspora romana care se aduna in biserica, in jurul Sfantului Altar si incearca sa pastreze deodata credinta ortodoxa, dar si spiritualitatea romaneasca. Aceasta legatura intre cult si cultura este un dat fundamental in istoria poporului roman. De aceea, noi implinim de fapt o vocatie primita de la inceputul crestinismului pe teritoriul tarii noastre, dar ne incurajeaza foarte mult cand accentuati importanta mentinerii identitatii romanesti si in acelasi timp cooperarea intre Stat si Biserica. In mod deosebit va multumim pentru grija deosebita pe care o aratati fata de romanii din Valea Timocului, din Basarabia“.
Un cuvant de multumire a adresat, in numele tuturor ierarhilor care au primit decoratii, Inaltpreasfintitul Parinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Roman al Europei Occidentale si Meridionale: „Primim cu multa bucurie acest semn de respect nu pentru munca noastra a ierarhilor, ci pentru munca pe care o facem impreuna cu preotii si cu poporul roman care a trebuit sa plece din tara in acesti ultimi 15-20 de ani, dar pentru aceasta nu-si iubesc mai putin tara si cu atat mai mult isi iubesc Biserica si Il iubesc pe Dumnezeu. Munca pe care noi o facem pentru aceste milioane de oameni impreuna cu preotii, cu diaconii, cu monahii in parohii, manastiri, scolile parohiale, in centrele noastre sociale si peste tot o facem, bineinteles, spre slava lui Dumnezeu, dar si pentru ca vorbim aceeasi limba“.
Au primit Ordinul National „Serviciul Credincios” - in grad de Ofiter, Inaltpreasfintitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, Ordinul National „Serviciul Credincios” - in grad de Cavaler, Inaltpreasfintitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, Ordinul „Meritul Cultural” - in grad de Mare Ofiter, categoria G - „Culte”, Inaltpreasfintitul Nicolae, Arhiepiscopul celor Doua Americi, Ordinul „Meritul Cultural” - in grad de Ofiter, categoria G - „Culte”, Preasfintitul Siluan, Episcopul Italiei, Ordinul „Meritul Cultural” - in grad de Cavaler, categoria G - „Culte”, Preasfintitul Timotei, Episcopul Spaniei si Portugaliei, Preasfintitul Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfintitul Daniil, Episcopul Daciei Felix de la Varset, Preasfintitul Siluan, Episcopul Ungariei si Preasfintitul Mihail, Episcopul Australiei si Noii Zeelande.
La eveniment, alaturi de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel s-au aflat si urmatorii membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane: Inaltpreasfintitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, Inaltpreasfintitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh patriarhal, Preasfintitul Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Ungariei, Preasfintitul Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Italiei, Preasfintitul Timotei, Episcopul Ortodox Roman al Spaniei si Portugaliei si Preasfintitul Macarie, Episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord.
Sursa: basilica.ro
-
Sfantul Sinod
Publicat in : Organizare B.O.R. -
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane
Publicat in : Drept bisericesc
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.