Noul Arhiepiscop de la Buzau va fi ales la finalul lunii

De la moartea fostului arhipastor, 7 ianuarie 2013, slujbe de pomenire au fost oficiate in fiecare zi, dupa Sfanta Liturghie, atat in Catedrala voievodala "Adormirea Maicii Domnului", cat si in noua Catedrala a Eparhiei.

Pana la alegerea unui nou titular al tronului arhiepiscopal al Buzaului si Vrancei, Patriarhul Romaniei, Preafericitul Parinte Daniel, mentine locotenenta, in calitate de Mitropolit al Munteniei si Dobrogei.

La finalul cuvantului de invatatura rostit in Caredrala Arhiepiscopala din Buzau, cu ocazia slujbei de pomenire a Arhiepiscopului Epifanie, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel referindu-se la alegerea noului Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei, a spus: „Luni, 18 februarie, se va intruni la Bucuresti Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei pentru a desemna doi candidati in vederea alegerii, potrivit Statutului Bisericii Ortodoxe Romane.

Acestia se desemneaza prin vot consultativ. De asemenea, la 19 februarie, Sinodul Mitropolitan se va intalni cu Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Buzaului tot la Bucuresti pentru consultare. Adunarea are dreptul sa confirme pe cei care ii propune Sinodul Mitropolitan sau sa adauge un candidat in plus“, a spus Preafericirea Sa.Totodata, Patriarhul Romaniei a mai aratat ca alegerea titularului unui scaun eparhial se face in mai multe etape: „Acesti doi sau trei candidati vor merge la Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane si acolo se va face propriu zis alegerea. Prima parte este consultare a ierarhilor din zona, a preotilor si mirenilor reprezentati in Adunarea Eparhiala si asa cum prevad Sfintele Canoane episcopii sunt alesi de catre Sinodul Episcopilor. Sinodul alege din cei doi sau trei candidati sau daca se considera ca este necesar sa fie si un al patrulea, va alege din patru. In general se tine seama de dorinta locala, insa daca cei care sunt propusi nu sunt cei mai buni, sau daca sunt altii mai buni, Sinodul are dreptul sa adauge pe al patrulea pe lista. Desigur alegerea se face prin vot secret astfel in data de 28 februarie va avea loc alegerea noului Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei, iar in data de 10 martie, aici la Buzau, va avea loc intronizarea”, a mai spus Preafericirea Sa.

Regulile dupa care se exercita locotenenta in cazul vacantarii unui scaun eparhial, precum si procedurile de alegere sunt stabilite prin Statutul pentru organizarea si funcționarea Bisericii Ortodoxe Romane.

Sursa: basilica.ro

.

17 Februarie 2013

Vizualizari: 301

Voteaza:

Noul Arhiepiscop de la Buzau va fi ales la finalul lunii 1.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE