Noul Patriarh elen, ales in 20 de zile


Noul Patriarh elen, ales in 20 de zile

 

Sfantul Sinod al Bisericii Elene are 20 de zile pentru a alege un nou Patriarh din randul celor 80 de membri ai sai, dupa ce liderul Bisericii Ortodoxe a Greciei, Patriarhul Christodoulos, care suferea de cancer la ficat, a incetat din viata luni, relateaza AFP.

"Patriarhul a incetat din viata in jurul orei 5.00 dimineata", a declarat un responsabil al cabinetului sau. In varsta de 69 de ani, liderul religios foarte influent si popular in Grecia, unde Biserica nu este separata de stat, a fost spitalizat in august la Miami, Statele Unite, pentru o grefa hepatica, operatie care nu a putut fi efectuata in cele din urma, pentru ca s-a constatat existenta metastazei in zona peritoneala.

De la intoarcerea la Atena, la sfarsitul lunii octombrie, Patriarhul facea chimioterapie la resedinta sa de la Psychiko, in suburbia nordica a Atenei.

Cleric conservator foarte influent si popular in Grecia, unde Biserica nu s-a separat de stat, Christodoulos a primit vizitele majoritatii reprezentantilor lumii politice elene cu ocazia Craciunului si Anului Nou.

Christodoulos a dus o lupta inversunata, dar in final pierduta, pentru a impiedica eliminarea mentionarii religiei din documentele de identitate ale grecilor. Dinamic si ambitios, el a fost unul dintre cei mai tineri prelati care au ajuns la conducerea Bisericii Ortodoxe din Grecia, in 1998, dupa ce a ocupat postul strategic de secretar al Sfantului Sinod sub dictatura coloneilor (1967 - 1974).

Autoritatile au decretat o perioada de doliu de patru zile inainte de funeraliile care vor avea loc joi, potrivit postului public de televiziune Net.

 

Sursa: Ziare.com

.

28 Ianuarie 2008

Vizualizari: 903

Voteaza:

Noul Patriarh elen, ales in 20 de zile 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE