O noua biserica ortodoxa romanesca de zid in orasul suedez Jönköping

Parohia Ortodoxa Romana „Acoperamantul Maicii Domnului si Sfintii Cuviosi Daniil Sihastrul si Paisie de la Neamt” din orasul Jönköping, Suedia, are sub obladuire in jur de 200 de familii de romani, ajunsi pe meleagurile suedeze din tara si din Serbia (Voievodina si Valea Timocului). In urma cu peste 40 de ani, acest oras a fost unul dintre primele orase scandinave in care s-a slujit Sfanta Liturghie in limba romana, la 1 decembrie 1972 (nu din intamplare, odata cu aniversarea Zilei Nationale a Romaniei), de catre vrednicul de pomenire preotul Alexandru Ciurea, fiind apoi urmat in slujirea romanilor din Suedia, de preotii Anton Posirca, Sandu Stefan si Toader Doroftei.

Vazand nevoile spirituale ale acestei comunitati romanesti din Jönköping, cel dintai ierarh al nou infiintatei Episcopii Ortodoxe Romane a Europei de Nord, Preasfintitul Parinte Macarie Dragoi, a randuit ca la Jönköping sa se organizeze o parohie de sine statatoare, astfel ca incepand cu 1 ianuarie 2009, tanarul licentiat in telogie Ovidiu-Theodor Bancila din Caransebes a fost hirotonit si asezat preot paroh pe seama acestei noi parohii care a primit hramurile „Acoperamantul Maicii Domnului si Sfintii Cuviosi Daniil Sihastrul si Paisie de la Neamt” .

In acesti aproape cinci ani de activitate s-a slujit intr-o biserica ce apartine comunitatii luterane. In acest contex, inca din primul an de slujire, cu binecuvantarea si sustinerea Preasfintitului Episcop Macarie, s-au inceput demersurile pentru achizitionarea unei biserici proprii.

In cele din urma s-a reusit a se cumpara o biserica de zid cu suprafata de 150mp, situata intr-o zona deosebita a orasului Jönköping, pe malul lacului Vättern (al doilea ca marime din Suedia). Locasul de inchinare a apartinut unei case de copii orfani foarte bolnavi de la inceputul secolului XX, multi dintre acestia au decedat, fiind inmormantati in cimitirul din jurul bisericii.

Cu ajutorul Atotmilostivului Dumnezeu, prin sacrificiul enoriasilor parohiei din Jönköping, precum si cu ajutorul obtinut din colectele pe care le-a organizat Preasfintitul Episcop Macarie in unele parohii din Episcopia Europei de Nord, in data de 27 februarie 2014 s-a semnat contractul final de vanzare-cumparare, iar la 1 martie 2014 biserica a intrat in posesia parohiei romanesti din Jönköping.

Preasfintitul Macarie a luat legatura cu Preasfintitul Emilian Lovisteanul de la Ramnic care ne-a bucurat nespus oferindu-se sa doneze bisericii noastre catapeteasma care se lucreaza deja in atelierele Manastirii Cozia, urmand ca icoanele sa fie realizate de maicutele iconarite de la Manastirea Bistrita Valceana. Nadajduim ca pana la sarbatorirea hramului parohiei noastre, in data de 4 octombrie 2014, sa putem aseza in biserica si noua catapeteasma.

In noaptea Sfintelor Pasti se va savarsi in noua noastra biserica prima Liturghie care va fi oficiata de Preasfintitul Parinte Episcop Macarie, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, asteptand sa ne impartasim cu totii din lumina si bucuria Sfintei Invieri, in acest nou locas de inchinare romanesc ce va fi loc de primenire si mantuire pentru noi si pentru copiii copiilor nostri.

Sursa: episcopiascandinaviei.ro

.

09 Martie 2014

Vizualizari: 301

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE