Oaspeti din Turcia la Facultatea de Teologie din Craiova

Oaspeti din Turcia la Facultatea de Teologie din Craiova: Prelegere pentru studenţii teologi

Facultatea de Teologie din Craiova a primit în această săptămână vizita profesorului Fatih Ozkan, cadru didactic al Universităţii din Igdir din Turcia, secţia teologie. Cu acest prilej, profesorul turc, specialist în Filosofia Religiei, a prezentat o prelegere publică pentru tinerii studenţi teologi, cu titlul „O analiză teologică a discursului despre teroare şi Jihad”.

Facultatea de Teologie din Craiova a găzduit anul acesta, în cadrul programului Erasmus, mai multe conferinţe şi prelegeri susţinute de profesori din străinătate pentru studenţii craioveni. Între acestea se numără şi vizita profesorului Fatih Ozkan, asistent pe disciplina Filosofie Religiei în cadrul Facultăţii de Teologie Islamică din Igdir, Turcia. După o întrevedere cu pr.

cond. univ. dr. Nicolae Răzvan Stan, prodecanul Facultăţii de Teologie din Craiova, profesorul turc a fost condus la Centrul de Restaurare şi Vizualizare, din strada Brestei, nr. 24, unde a prezentat prelegerea „O analiză teologică a discursului despre teroare şi Jihad”. În discursul său, prof. Ozkan a subliniat latura tradiţionalistă a islamului şi deschiderea religiei musulmane pentru promovarea păcii şi a toleranţei religioase. Tot în acest sens, domnia sa a arătat că mesajul Coranului trebuie înţeles unitar, fără să fie scos din context. Discursul profesorului turc a fost tradus de pr. lect. dr. Adrian Boldişor, titularul catedrei de Istoria şi Filosofia Religiei din cadrul facultăţii craiovene. La discuţii a luat parte şi pr. lect. dr. Ion Reşceanu, cadru didactic de Vechiul testament la aceeaşi facultate. La final, prof. Fatih a răspuns întrebărilor adresate de teologii craioveni.

La final, asistenţa a apreciat prezentarea „O analiză teologică a discursului despre teroare şi Jihad”. „Dialogul interreligios reprezintă un aspect esenţial pentru o cunoaştere temeinică a principalelor caracteristici prin care se definesc cele mai importante religii, atât din punct de vedere istoric, cât mai ales din pespectivă actuală. Fără acest filon de cunoaştere şi interacţiune, nu putem avea o perspectivă corectă din punct de vedere social, politic, intercultural etc. Prezentarea profesorului Fatich întăreşte această deschidere, atât de necesară formării studenţilor noştri. Pentru o cercetare temeinică avem nevoie de astfel de experienţe, prin care să se dezvolte curiozitatea, dialogul şi spiritul analitic”, a precizat pr. lect. dr. Adrian Boldişor.

„În perspectiva Studiului Vechiului Testament, dimensiunea belicoasă a manifestărilor religioasă trebuie foarte clar explicată şi delimitată. Trebuie să se delimiteze foarte bine mesajul scripturistic de justificările extremiste prin care se promovează teroarea în numele unei aşa-zise credinţe. Adevărata credinţă este cea care promovează pacea şi toleranţa între popoare, care luptă totdeauna pentru dreptate, adevăr, bine şi frumos”, a conchis pr. lect. dr. Ion Reşceanu.

Arhid.
Ioniţă Apostolache
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

04 Iunie 2015

Vizualizari: 404

Voteaza:

Oaspeti din Turcia la Facultatea de Teologie din Craiova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE