'Omul Il recunoaste pe Domnul Hristos in momentul impartasirii cu Sfintele Taine'

Pietrenii au participat in numar mare in a treia zi de Pasti la slujba Sfintei Liturghii, oficiata de Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Precista I din Piatra Neamt. Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a binecuvantat totodata lucrarile din filia Lunca Moldovei a parohiei Zvoronesti, Protopopiatul Targu Neamt.

De dimineata, Inalt Preasfintitul Teofan a fost intampinat in fata sfantului lacas de soborul de preoti, de enoriasi si de numerosi pietreni, care purtau lumanari aprinse. Inainte de inceperea slujbei, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei i-a salutat pe cei prezenti cu traditionalul „Hristos a inviat!“, amintind ca prin Sfanta Liturghie din ziua de marti se continua „sarbatoarea mare a Sfintelor Pasti“. Din soborul de preoti si diaconi a facut parte si pr.

Marian Timofte, consilier al sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iasilor. La slujba au asistat autoritati locale si judetene. Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Inalt Preasfintitul Teofan a adresat un cuvant de invatatura in care a vorbit despre calatoria pe care ucenicii Mantuitorului, Luca si Cleopa, au facut-o spre Emaus. In continuare, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a remarcat ca Domnul Hristos ne insoteste in calatoria noastra prin aceasta viata in orice loc si in orice clipa. „Cei mai multi dintre noi nu avem capacitatea sa intelegem ca in toate caile vietii noastre Mantuitorul este cu noi. De multe ori, in viata avem sentimentul ca suntem singuri. Cand trecem prin clipe de incercare, strigam la Dumnezeu ca si cum ar fi undeva departe. In timp ce ne indoim ca ne aude, El este langa noi. Poate chiar atunci, in momente de cumpana, ne ia pe umerii Sai“, a spus Arhipastorul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, care a continuat sa aminteasca de faptul ca prin Taina Sfintei Impartasanii oamenii Il pot recunoaste pe Dumnezeu.

„Sfanta biserica este cel mai desavarsit loc in care omul recunoaste ca Dumnezeu este cu el. Adevaratul moment in care omul Il recunoaste pe Domnul Hristos este cel al impartasirii cu Sfintele Taine. De indata ce Luca si Cleopa au descoperit ca Domnul este viu, ca a calatorit si a luat cina cu ei, au lasat totul si s-au intors la Ierusalim. Aici au povestit si altora minunea pe care au trait-o alaturi de acel Strain. Odata ce L-am descoperit pe Domnul Hristos, odata ce ne-am hranit cu El, viata noastra ar trebui sa nu mai fie la fel. Nu putem sa-L cunoastem pe Hristos si gura noastra sa taca sau viata noastra sa ramana la fel“, a subliniat IPS Teofan. La final, parintele Dumitru Ailincai, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamt, si-a exprimat, in numele credinciosilor, bucuria pentru ca Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a slujit din nou intr-o biserica din orasul Piatra Neamt, reinnoind mesajul pascal pe care l-a adresat in Pastorala de Pasti. „Va multumim pentru purtarea de grija deosebita si pentru ca mereu cautati sa va intalniti cu preotii si credinciosii din acest oras“, a spus pr. protopop Dumitru Ailincai. Parintele paroh Mihai Rusu a apreciat faptul ca IPS Teofan a binecuvantat, prin savarsirea Sfintei Liturghii, lucrarea pastoral-misionara a parohiei Precista I.
Vizita pastorala in Lunca Moldovei

Inalt Preasfintitul Teofan a fost prezent marti seara, in a treia zi de Pasti, in filia Lunca Moldovei a parohiei Zvoronesti, Protopopiatul Targu Neamt. Cu acest prilej, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a sfintit casa parohiala si clopotnita bisericii, care s-au aflat intr-o stare avansata de degradare. Temelia casei parohiale a fost turnata in toamna anului 2009, concomitent derulandu-se lucrarile la clopotnita. Tot cu acest prilej, IPS Teofan a oficiat in Biserica „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe“ Taina Sfantului Botez pentru Maria, al doilea copil al parintelui paroh Andrei George Stan si al preotesei Diana. La acest eveniment au participat enoriasi din satul Lunca Moldovei, dar si din alte localitati invecinate. Dupa cum ne-a relatat pr. Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Targu Neamt, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a oferit parintelui Andrei George Stan rangul de sachelar. „Inalt Preasfintitul Teofan a vorbit celor prezenti despre importanta familiei si rolul parintilor, indemnand pe tinerii care au participat la aceasta slujba sa-si creasca pruncii in duhul si invatatura Bisericii. In acelasi timp, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei l-a felicitat pe parintele paroh si l-a indemnat sa fie model pentru putinii tineri care mai sunt in parohia si filia pe care o pastoreste“, ne-a relatat pr. protopop Ioan Dogariu. Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a oferit Bisericii „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe“ din filia Lunca Moldovei sfantul antimis. „Prezenta Inalt Preasfintitului Teofan in parohia noastra a fost o mare binecuvantare. Am avut bucuria ca Inalt Preasfintia Sa sa ne boteze cel de-al doilea copil. In satul nostru sunt batrani care ne-au marturisit ca nu-si amintesc ca un mitropolit sa fi slujit in aceasta parohie“, a spus pr. paroh Andrei George Stan. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro
 

.

23 Aprilie 2014

Vizualizari: 845

Voteaza:

'Omul Il recunoaste pe Domnul Hristos in momentul impartasirii cu Sfintele Taine' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE