Inalt Preasfintitul Parinte Mitropolit Teofan a savarsit duminica Sfanta Liturghie in Biserica „Inaltarea Domnului“ a Manastirii Galata din Iasi. Peste 300 de credinciosi au luat parte la slujba arhiereasca.
Clopotele ctitoriei domnitorului Petru Schiopu, din anul 1582, au rasunat azi-dimineata pe Dealul Galata din Iasi cand soborul de preoti si diaconi, obstea manastirii, condusa de stavrofora Macrina Lazar, si credinciosii l-au intampinat pe Inalt Preasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Sfantul lacas, ce imbina in stilul arhitectural elemente traditionale moldovenesti, care domina, si influente de factura bizantino-munteana, a fost neincapator. Din soborul de preoti a facut parte si arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor. Raspunsurile la strana au fost date de corul maicilor de la Manastirea Galata. La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a adresat credinciosilor un cuvant de invatatura in care a vorbit despre semnificatiile Evangheliei din Duminica a 33-a dupa Rusalii in care este relatata Parabola vamesului si a fariseului. Arhipastorul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a amintit faptul ca ziua de astazi marcheaza inceputul Triodului, perioada in care oamenii sunt chemati la pocainta.
„«Smerenia distruge toate pacatele»“
„Biserica, prin intelepciunea Sfintilor Parinti, ne pregateste pentru intrarea in Postul Mare. Astazi, prin pocainta vamesului de care ni s-a amintit in Evanghelie, Biserica doreste sa ne atentioneze ca postul bate la usa. Inainte de Sfintele Pasti, suntem chemati sa incercam sa schimbam ritmul vietii noastre. Omul nu poate intra in Postul Mare decat prin poarta pocaintei. Dumnezeu a randuit prin Biserica Sa ca inainte de Postul Mare sa ne aduca in fata chipul vamesului si cel al fariseului. In Evanghelia de astazi, Mantuitorul Hristos concluzioneaza «ca oricine se inalta pe sine se va smeri, iar cel ce se smereste pe sine se va inalta» (Luca 18-14), aratand prin aceasta ca portile care duc spre Inviere trec prin pocainta si prin smerenie. Mesajul Bisericii adresat in aceasta zi este acela de a ne imbraca cu vesmantul smereniei si cu haina pocaintei. Cand spunem pocainta ne referim la incercarea de a dobandi starea launtrica permanenta, care consta in schimbarea mintii, reinnoirea vietii duhovnicesti si o convertire continua a vietii noastre la Hristos. Sfantul Andrei, arhiepiscopul Cretei, scria ca «smerenia distruge toate pacatele, iar mandria distruge toate faptele cele bune», iar «dreptatea si virtutile il duc pe om la Dumnezeu, dar asocierea acestora cu mandria il coboara pe om in pacat». Sa-L rugam pe Dumnezeu sa indeparteze de la noi mandria fariseului, sa ne impodobeasca cu vesmantul smereniei vamesului, sa ne daruiasca putere pentru a ajunge prin pregatirea care se cuvine la inceputul Postului Mare“, a spus IPS Parinte Mitropolit Teofan. (Constantin Ciofu)
Sursa: mmb.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.