Opt centre catehetice in judetele Dolj si Gorj

În Arhiepiscopia Craiovei au început din luna septembrie activităţile de catehizare din cadrul Proiectului naţional „Alege şcoala III!“. În acest sens, opt parohii din judeţele Dolj şi Gorj participă, prin preoţii slujitori şi profesorii de religie, la organizarea de activităţi educative, pentru elevi aflaţi în prag de abandon şcolar sau pentru cei incluşi în programe de a doua şansă.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, mai multe parohii din Arhiepiscopia Craiovei beneficiază, începând de anul acesta, de centre catehetice utilate cu tot necesarul desfăşurării unor activităţi de catehizare de succes. Opt la număr, centrele de catehizare acoperă mai multe zone pastoral-misionare din judeţele Dolj şi Gorj. Au fost înfiinţate astfel de centre pe lângă Paraclisul mitropolitan „Sfântul Gheorghe“-Vechi din Craiova, în parohiile craiovene „Adormirea Maicii Domnului“- Oota, Eroii neamului, „Sfântul Nicolae“-Craioviţa Nouă, „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“-Romaneşti, în Parohia doljeană Ciutura, dar şi în parohiile gorjene Strâmba Jiu şi Rovinari I. În fiecare parohie s-au organizat grupe de catehizare, formate din cel puţin 25 de copii aflaţi în prag de abandon şcolar. În centrele de catehizare de la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Gheorghe“-Vechi, „Sfântul Dimitrie“-Romaneşti şi Strâmba Jiu există grupe şi de copii din programul de a doua şansă.

Centrul catehetic „Sfântul Gheorghe“-Vechi din Craiova
Tradiţia activităţilor de catehizare în cele opt centre din Arhiepiscopia Craiovei a fost elementul definitoriu în integrarea parohiilor pentru cea de-a treia etapă a proiectului „Alege şcoala!“. La Craiova, de pildă, pe lângă Paraclisul mitropolitan „Sfântul Gheorghe“-Vechi, funcţionează de ani buni Grupul de tineri „Tinerii Maicii Domnului“, sub coordonarea preotului Mihai Scorbură, actualmente responsabil pentru proiectul „Alege şcoala!“. „Am încercat întotdeauna să dezvoltăm spiritul de voluntariat, să creştem permanent sentimentele de altruism şi solidaritate în rândul tinerilor pe care i-am avut în grijă. Adevărata lecţie de catehizare a fost aceea pe care am reuşit să o aşezăm în acord cu împlinirea datoriei faţă de cei lipsiţi. Am încercat în acest sens să dezvoltăm parteneriate cu grădiniţele ce se află în vecinătatea bisericii noastre şi am implementat numeroase proiecte de ajutorare a celor ce aveau nevoie de sprijinul nostru. Astăzi ne bucurăm că am primit şansa să lucrăm în proiectul «Alege şcoala!». Scopul este unul nobil şi întăreşte misiunea ce ne-a fost dată ca păstori de suflete“, a spus preotul Mihai Scorbură.

Program catehetic în Parohia Eroii neamului
Centrul catehetic de pe lângă Biserica „Înălţarea Domnului“ din Craiova este coordonat de pr. Victor Cameniţă, preot slujitor la această parohie. Istoria lui este relativ nouă, fiind legată strâns de activitatea misionar-pastorală a parohiei. Astfel, sub coordonarea preotului paroh Cristian Grecu au fost organizate mai multe activităţi catehetice, între care amintim proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“ sau „Calea mântuirii“. Proiectul „Alege şcoala III!“ se derulează în parteneriat cu Şcoala Generală „Mihai Eminescu“ din acelaşi cartier. „Între activităţile misionare desfăşurate în decursul timpului, la loc de cinste au stat în preocupările noastre comemorarea eroilor neamului, ca un specific al parohiei în care slujim. Aşa se face că, în ultimii ani, sfântul locaş a devenit locul de întâlnire al membrilor Asociaţiei Naţionale «Cultul Eroilor», filiala «Fraţii Buzeşti». Acest demers a adus laolaltă pe cei mai vrednici ostaşi craioveni, mulţi dintre ei veterani de război, care, sub oblăduirea praznicului Înălţării, rememorează faptele de vitejie şi îi pomenesc pe cei care s-au jertfit pentru apărarea ţării. Preotul Cristian Grecu a fost prezent, cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, prezent la fiecare manifestare festivă“, spune preotul paroh Cristian Grecu.

Activităţi cu tinerii în parohiile craiovene Oota, Romaneşti şi Craioviţa I
Parohia „Adormirea Maicii Domnului“-Oota dispune de unul dintre cele mai moderne centre de catehizare din eparhie. Locaţia a fost sfinţită de IPS Părinte Irineu, în ziua de 31 august 2014. Concepută pe două nivele, clădirea dispune de o capelă, etajul fiind destinat exclusiv activităţilor de catehizare. În proiectul „Alege şcoala!“, parohia, prin preotul paroh George Dafina, colaborează cu Şcoala Generală „Nicolae Romanescu“, prin profesorul de religie Carmen Chirca.

Grupul centrelor catehetice din Craiova este completat de parohiile „Sfântul Dimitrie“- Romaneşti şi „Sfântul Nicolae“- Craioviţa I. Prima dintre ele, reprezentată de preotul Florin Mihail, cuprinde alături de grupa copiilor cu risc de abandon şcolar şi elevi integraţi în programul de a doua şansă, de la Liceul Auto „Nicolae Romanescu“ din cartier. Colaborarea a fost întărită printr-un parteneriat încheiat la nivel de parohie-şcoală. Astfel, în fiecare săptămână, preotul paroh lucrează în centrul catehetic cu cele două grupe, ajutat fiind de tineri voluntari din parohie. „Avem de împlinit în parohia noastră o lucrare pastoral-misionară complexă. Această nevoie s-a simţit dintru început, iar proiectul «Alege şcoala!» a venit să o completeze. Este totodată o mare responsabilitate pe care ne-am asumat-o, întrucât parohia noastră are ca scop ajutorarea celor care sunt în nevoie, credincioşi de toate vârstele“, a mărturisit pr. Florin Mihail.

Voluntariat şi catehizare în Parohia Ciutura
În judeţul Dolj, cel de al şaselea centru catehetic a fost înfiinţat la Parohia Ciutura, în Protoieria Craiova Nord. Sub coordonarea preotului paroh Marius Bârlădeanu, tinerii vin în locaţia din curtea bisericii pentru a lua parte la activităţile proiectului. La activităţi este prezentă şi prof. Andreea Coderie, cadru didactic pe disciplina religie la şcoala din localitate. „Activităţile desfăşurate în cadrul centrului nostru sunt destinate în principal educaţiei şi formării copiilor pentru integrarea lor în societate. De când am început să lucrăm cu tinerii din parohia noastră activităţile de catehizare au fost conjugate cu cele interactive: excursii la mănăstiri şi muzee, pelerinaje, dar şi experienţe de voluntariat la Valea Plopului, în Parohia Vălenii de Munte din judeţul Prahova. În cadrul centrului nostru funcţionează o bibliotecă de carte universală, cu peste 500 de volume“, spune preotul paroh.

„Alege şcoala!“, în Strâmba Jiu şi Rovinari I
Nu în ultimul rând, cele două parohii din judeţul Gorj, integrate în proiectul „Alege şcoala!“, Strâmba Jiu şi Rovinari I, au desfăşurat o bogată activitate cu tinerii în anii precedenţi. Parohia Strâmba, de pildă, a fost gazda Congresului Tinerilor Creştini Ortodocşi din Arhiepiscopia Craiovei. Sub coordonarea preotului Antonie Făinişi, tinerii din parohie organizează frecvent activităţi filantropice şi sprijină persoanele sărace din parohie.

În Parohia Rovinari I, cei 25 de copii din proiectul „Alege şcoala!“ se află în grija preotului Robert Ţintă.

Diac. Ioniţă Apostolache
Sursa: mitropoliaoltenie.ro

.

11 Noiembrie 2014

Vizualizari: 176

Voteaza:

Opt centre catehetice in judetele Dolj si Gorj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE