Parastas la Biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia

Astazi, 9 august, se implinesc 411 ani de la moartea lui Mihai Viteazul, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va oficia de la ora 18.00, Paraclisul Maicii Domnului si slujba Parastasului pentru Voievodul roman, la biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia, unde este paroh Parintele Florin Botezan.

Actuala bisericuta din lemn ridicata in perioada 1988 – 1992 se afla pe locul fostei Mitropolii Ortodoxe si a Catedralei ridicate de Voievodul Mihai Viteazul in anul 1597.

Mitropolia Ortodoxa din Alba Iulia a devenit, asa cum scrie marele nostru istoric Nicolae Iorga, "cel mai trainic si mai de folos asezamant al neamului nostru de peste muti" si a avut adevarati parinti spirituali si oameni de cultura, printre care amintim: Teoctist, Dosoftei, Ghenadie II, Sfintii Marturisitori Ilie Iorest si Sava Brancovici (pomeniti la 24 aprilie), Simion Stefan, Ghenadie III, Daniil, Iosif Budai, Ioasaf, Sava III, Varlaam, Teofil, Atanasie si altii. Aici au cunoscut lumina tiparului "Evanghelia cu invatatura" (1461), "Psaltirea"(1651), Bucoavna (1699- primul abecedar tiparit in limba romana) si cel mai de seama - "Noul Testament de la Balgrad" din anul 1648 - tiparit la initiativa mitropolitului carturar Simion Stefan.

Catedrala Mitropoliei nu s-a pastrat fiind daramata in totalitate de regimul habsburgic in anul 1714, numeroase materiale fiind folosite la construirea bisericii ortodoxe Maieri II din Alba Iulia.

Biserica Memoriala Mihai Viteazul are hramul Sfanta Treime si din 26 noiembrie 2006 a primit si cel de-al doilea hram: Sfantul Siluan Athonitul.

Din 1998 este biserica parohiala pastorita de Parintele Florin Botezan, cadru didactic la Facultatea de Teologie si la Seminarul Ortodox „Mitropolit Simion Stefan” din Alba Iulia.

Sursa: Radio Reintregirea
 

Pe aceeaşi temă

09 August 2012

Vizualizari: 416

Voteaza:

Parastas la Biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

parastas mihai viteazul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE