Parintele Constantin Cojocaru a fost inmormantat

Parintele Constantin Cojocaru, fost profesor la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, la cel din Suceava si la cel din Roman, a fost inmormantat astazi, 20 februarie 2014, in localitatea nemteana Lunca - Vanatori, informeaza TRINITAS TV.

Slujba prohodirii a fost oficiata de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Mesajul de condoleante al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel a fost citit de parintele Arhim. Timotei Aioanei, Superiorul Asezamintelor Romanesti din Tara Sfanta.Parintele Constantin Cojocaru a indrumat, ca profesor si duhovnic, generatii de elevi seminaristi. Multi dintre ei au venit sa-i aduca un ultim omagiu.

„Pentru un slujitor al Sfantului Altar, pentru un sot ca parintele Constantin, ca un tata pentru cei doi prunci, bunic pentru nepotii aici de fata, dascal de teologie pentru atati arhierei, calugari si preoti de parohie si iata pastor de suflete pentru cei de aici, precum si din alte zone ale tarii unde parintele a fost randuit de arhiereu sa pastoreasca, pentru toti acestia parintele devine deja o amintire trecuta care este fara de nadejde pentru cei care nu au nadejde in Invierea Domnului nostru Iisus Hristos, dar cu nadejde mantuitoare pentru cei care isi deschid sufletul spre marea taina a Invierii Domnului Hristos”, a spus Inaltpreasfintitul Parinte Teofan.

Parintele Constantin Cojocaru a trecut la cele vesnice pe 16 februarie. A fost inmormantat la Lunca - Vanatori pentru ca, timp de multi ani, a fost paroh acolo, slujind in biserica satului.

PARINTELE CONSTANTIN COJOCARU, PROFESOR DE VOCATIE SI SLUJITOR JERTFELNIC

Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel la inmormantarea parintelui Constantin C. Cojocaru, in satul Lunca, comuna Vanatori, judetul Neamt, joi, 20 februarie 2014:
„Calatori si pribegi suntem noi, Doamne, inaintea Ta!”
(1 Paralipomena 29, 15)
Cu multa tristete am aflat de mutarea la cele vesnice a parintelui Constantin C. Cojocaru, profesor erudit si dedicat misiunii sacerdotale, care a vegheat cu responsabilitate si devotament la formarea teologica a multor generatii de tineri, deveniti apoi slujitori ai Bisericii strabune, prin fapta, cuvant si traire sfanta.

Parintele Constantin Cojocaru a fost pentru o perioada indelungata de timp profesor la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, devenit dupa anul 1990 Seminarul Veniamin Costachi. A activat apoi la Seminarul Dosoftei Mitropolitul din Suceava, precum si la Seminarul Sfantul Gheorghe din Roman.

S-a nascut la data de 15 august 1942 in localitatea Draceni (astazi Slatina), judetul Suceava si a crescut fara tata, intrucat acesta si-a pierdut viata in cel de-al Doilea Razboi Mondial, cu putin timp inainte de nasterea fiului sau. Aceasta lipsa a fost suplinita cu prisositoare jertfelnicie si dragoste de catre mama sa Aglaia.

Scoala primara a urmat-o la scoala din localitatea natala, sub streasina voievodalei Manastiri Slatina, ctitoria domnitorului Alexandru Lapusneanu, dupa care, in anul 1957, s-a inscris la cursurile Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt.

In anul 1964 a fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, sustinand la final teza de licenta cu titlul: „Biserica Moldovei in timpul domniilor lui Alexandru Lapusneanu”. A fost inscris mai tarziu si la cursurile de doctorat in Teologie, sectia de Istorie a Bisericii Ortodoxe Romane.

In perioada copilariei si a tineretii a fost apropiat de marii duhovnici ai Manastirii Slatina, arhimandritul Cleopa Ilie si ieroschimonahul Paisie Olaru, intr-o vreme cand aceasta vatra monahala cunostea o nemaiintalnita revigorare spirituala.

In anul 1968 s-a casatorit cu Maria Placinta, care i-a daruit doi fii, acum slujitori ai Bisericii, care duc mai departe numele, amintirea, preocuparile si slujirea la Sfantul Altar a parintelui profesor.

In timpul pastoririi fericitului intru pomenire mitropolit Justin Moisescu, in anul 1968, a fost hirotonit diacon, apoi preot, pe seama parohiei Lamaseni, comuna Radaseni, din judetul Suceava.

Intre anii 1974-1979, prin transfer, parintele Constantin Cojocaru a slujit ca preot in parohia Frata din Arhiepiscopia Clujului.

Incepand cu data de 1 aprilie 1979, la solicitarea fericitului intru pomenire patriarh Teoctist Arapasu, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Sucevei, a revenit in Moldova pentru a preda la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, unde a profesat timp de 12 ani.

Intre anii 1991-1995, a activat ca profesor la nou infiintatul Seminar Teologic Mitropolitul Dosoftei de la Suceava, aducandu-si aportul la organizarea si formarea acestei scoli teologice. De asemenea, in anul scolar 2008-2009 a predat la Seminarul Teologic Sfantul Gheorghe din Roman. La toate aceste scoli de teologie a predat atat disciplinele care tin de sectia Teologie istorica precum si materiile: Pastorala, Indrumari Misionare, Limba Latina, Limba si Literatura Romana, Istoria Literaturii Universale, Logica, s.a..

Parintele Constantin Cojocaru a fost o faclie care a luminat vreme indelungata, din a carei caldura si stralucire s-au impartasit fostii elevi, unii dintre ei deveniti astazi episcopi (cinci la numar), preoti si monahi jertfelnici ai Bisericii Ortodoxe Romane.

In decursul anilor a scris numeroase studii si articole, cu caracter istoric si pastoral-misionar, pentru publicatii teologice de specialitate. Dintre lucrarile publicate in volum, amintim: „Pasi prin secole de istorie bisericeasca” (2005), „Cronicarul Eftimie de la Capriana si ucenicul sau Isaia” (2005) si monografia „Satul si parohia Lunca, comuna Vanatori, Neamt” (2006).

Darul sau de a transmite, in scris sau in vorbire, invatatura si istoria Bisericii, talentul de a se face accesibil deopotriva intelectualilor si oamenilor simpli, il aseaza in randul clericilor carturari ai Bisericii noastre.

In aceste momente de despartire, ne amintim cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos, Care ne intareste speranta, zicand: „Cel ce crede in Mine, chiar daca va muri, va trai!” (Ioan 11, 25)

Ne rugam Mantuitorului Iisus Hristos, Biruitorul mortii si Stapanul vietii, sa aseze sufletul parintelui Constantin Cojocaru impreuna cu dreptii, in lumina si iubirea Preasfintei Treimi, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit!

Vesnica lui pomenire din neam in neam!

Cu parintesti condoleante si binecuvantari pentru familia indoliata,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Sursa: basilica.ro
 

21 Februarie 2014

Vizualizari: 471

Voteaza:

Parintele Constantin Cojocaru a fost inmormantat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE