Parintele Dumitru Staniloae si Sfantul Iustin Popovici, omagiati in cadrul unui simpozion international la Arad

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Ilarion V. Felea” a Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad, s-au desfasurat, in zilele 29 si 30 octombrie 2013, lucrarile unui nou simpozion international, intitulat „Parintii Dumitru Staniloae si Iustin Popovici – Contributia lor la reinnoirea Teologiei Ortodoxe”, organizat in parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii de Est din Sarajevo (Bosnia-Herzegovina). Acest eveniment se inscrie in cadrul anului omagial dedicat aniversarii Parintelui Dumitru Staniloae, prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Simpozionul a debutat cu slujba de Te-Deum, savarsita in capela Facultatii de Teologie aradene.



A urmat deschiderea festiva, desfasurata in Aula Magna. Pentru inceput, Pr. Prof. dr. Ioan Tulcan a adresat un cuvant de bun-venit oaspetilor din tara si strainatate: „Ne-am intalnit pentru a surprinde din bogatia de gandire si pentru a valorifica mostenirea teologica a parintilor Iustin Popovici si Dumitru Staniloae”. Totodata, parintele decan a subliniat importanta parteneriatului dintre Facultatile de Teologie Ortodoxa din Arad si Sarajevo, cat si alegerea anului 2013 ca an omagial „Dumitru Staniloae” in Patriarhia Romana.

In continuare, parintele decan a subliniat in cateva puncte legatura dintre cei doi „corifei” ai Teologiei Rasaritene de secol al XX-lea. „In primul rand, subliniez faptul ca amandoi au trait aproximativ in aceeasi perioada, au purtat amandoi in constiinta lor personalitatea veacului in care au trait, fapt care se reflecta si in operele si atitudinile lor, amandoi au pecetluit marturia lor teologica cu pecetea martirajului, amandoi au avut contributii deosebite pe linia reinnoirii patristice a teologiei, chiar inainte ca aceasta sa fie enuntata la Primul Congres al Facultatilor de Teologie din Atena 1937. Cei doi teologi au fost fascinati de centrul invataturii ortodoxe: Hristos, Dumnezeu – Omul, singura Persoana care putea sa vindece tainele veacului al XX-lea, intocmind in acest sens operele lor celebre: Parintele Staniloae, cu Iisus Hristos sau restaurarea omului, iar Sf. Iustin Popovici, cu lucrarea Omul si Dumnezeul-Om. Un alt punct de legatura dintre cei doi ar fi acela ca ambii au alcatuit o teologie vie, inspirata de viata Bisericii si nu una sterila sau „de cabinet”. Nu in ultimul rand, ,,amandoi au elaborat o teologie care are deschidere spre lume”.

In finalul mesajului sau, preacucernicia sa a multumit initiatorului acestui demers academic, Dlui. Prof. univ. dr. Cristinel Ioja, implicandu-se dimpreuna cu Pr. Lect. univ. dr. Filip Albu in gestionarea problemelor organizatorice.

Dupa prezentarea invitatilor au fost transmise mesaje de salut din partea membrilor prezidiului sesiunii inaugurale.
Pentru inceput, P.C. Parinte dr. Iustin Popovici, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Aradului, delegatul I.P.S. dr. Timotei Seviciu, a transmis binecuvantarea chiriarhului locului, conturand profilul teologic si duhovnicesc al Parintilor Dumitru Staniloae si Iustin Popovici, afirmand ca: „cei doi parinti constituie o punte de legatura intre cele doua Biserici surori, Biserica Ortodoxa Romana si cea Sarba. Acesti doi parinti sunt teologi care trebuie urmati nu numai la nivelul teologiei elaborate de ei, ci si la nivelul trairii lor duhovnicesti”.

Dupa aceasta, Pr. Prof. dr. Stefan Buchiu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” din Bucuresti, a fost invitat sa transmita mesajul de salut al sfintiei sale. Acesta a subliniat ca, prin aceste manifestari academice: „teologia redeschide comuniunea dintre Bisericile Ortodoxe surori”. Un alt aspect evidentiat de sfintia sa priveste legatura dintre teologia si cultul Bisericii, ce au stat totdeauna impreuna, fapt ilustrat de intreaga opera a celor doi parinti omagiati aici.

Festivitatea de deschidere a Simpozionului a continuat cu mesajul Pr. Prof. dr. Darko Djogo, decanul Facultatii de Teologie din Sarajevo. Acesta si-a impartasit dragostea si prietenia pentru poporul roman, multumind Facultatii de Teologie din Arad pentru efortul realizat in organizarea acestei conferinte. De asemenea, a subliniat importanta comuniunii dintre biserici la nivel panortodox. Referindu-se la sintagma lui George Florovski: „reintoarcerea la Teologia Sfintilor Parinti”, parintele Darko a aratat ca „pentru noi aceasta inseamna si reintoarcerea la teologia Pr. Dumitru Staniloae si Pr. Iustin Popovici, intrucat, ca popoare ortodoxe nu trebuie sa uitam ca avem si noi teologi de prima clasa: romanii pe parintele Dumitru Staniloae, iar sarbii pe Sfantul Iustin Popovici”.

Din partea conducerii Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad, prof. univ. dr. Cristinel Ioja, presedintele Senatului Universitatii si profesor in cadrul Facultatii de Teologie aradene, a adresat un mesaj de salut, incurajare, sustinere si apreciere din partea Rectorului Universitatii, doamna prof. univ. dr. Ramona Lile, precum si din partea Presedintelui Consiliului Academic al Universitatii, doamna prof. univ. dr. Lizica Mihut, subliniind ca „acest gen de manifestari organizate de catre Facultatea de Teologie din Arad impun imaginea Universitatii aradene nu numai la nivel national, ci si la nivel international”.

In continuare domnia sa a aratat ca: „participam la un eveniment major, dat de statura apostolica a celor doi parinti, care pentru prima data in Dogmatica Ortodoxa au recentrat intelegerea dogmelor in metoda si duhul Traditiei Patristice. Ei au marturisit caracterul eclezial si experimental al dogmelor, punand in centrul gandirii lor Persoana lui Iisus Hristos”.

La finalul festivitatii de deschidere a avut loc un mini-concert coral sustinut de Corul Masteranzilor, sub conducerea dirijorului sau, conf. univ. dr. Mircea Buta.

Dupa o scurta pauza a urmat prezentarea referatelor, in doua sesiuni: Pr. Prof. univ. dr. Darko Djogo (Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sarajevo):Omul cel nou in Hristos: paralelisme in biografiile spirituale si in viziunile teologice ale Pr. Dumitru Staniloae si Pr. Iustin Popovici; Pr. Prof. univ. dr. Stefan Buchiu (Facultatea de Teologie Ortodoxa Bucuresti): Parintele Staniloae - teologul iubirii divine; Prof. univ. dr. Vladislav Topalovic (Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sarajevo), Parintele Iustin ca exeget; Pr. Prof. univ. dr. Valer Bel (Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca) Sfanta Treime, ,,structura supremei iubiri” si baza mantuirii noastre in teologia Parintelui Dumitru Staniloae; Prof. univ. dr. Lazar Nesic (Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sarajevo) Teologia sacramentala a lui Iustin Popovici); Pr. Prof. univ. dr. Dumitru Meghesan (Facultatea de Teologie Ortodoxa din Oradea) Logositatea creatiei si a omului in gandirea Parintelui Dumitru Staniloae si a Sf. Iustin Popovici; Pr. Conf. dr. Nicolae Mosoiu (Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu) Parintele Dumitru Staniloae - teolog al Traditiei si al deschiderii ecumenice; Pr. Lect. univ. dr. Nicolae Razvan Stan (Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova) Metodologia teologica folosita de Parintele Dumitru Staniloae in recuperarea duhului patristic in dogmatica ortodoxa; Lect. univ. dr. Daniel Lemeni (Departamentul de Teologie al Facultatii de Litere din Timisoara), Parintele Dumitru Staniloae - promotorul neopatristicii in teologia romaneasca. Prezentarile referatelor au fost urmate de binevenite si animate dezbateri.

In a doua zi a simpozionului au prezentat referate reprezentantii Facultatii de Teologie Ortodoxa ,,Ilarion V. Felea” din Arad: Pr. Prof. Univ. dr. Ioan Tulcan, Omul - chip si asemanare a lui Dumnezeu in viziunea Parintilor: Dumitru Staniloae si Iustin Popovici; Pr. Conf. univ. dr. Vasile Vlad, Aspecte ecumenice in gandirea Parintelui Staniloae; Prof. Univ. dr. Cristinel Ioja, Parintele Justin Popovici - cultura si sfintenie in lumina lui Hristos Dumneze-Omul; Pr. Lect. dr. Lucian Farcasiu, Comuniune si unitate in dreapta credinta prin intermediul cantarii liturgice, in viziunea parintelui Dumitru Staniloae si Pr. Lect. dr. Filip Albu, Dimensiunile teologice ale propovaduirii bisericesti in viziunea Parintilor Dumitru Staniloae si Iustin Popovici.

La finalul Simpozionului, parintele decan a invitat participantii sa-si transmita materialele lor pentru a fi cuprinse in volumul ce va fi editat, multumind apoi reprezentatilor Primariei si Consiliului local Arad pentru sprijinul material acordat in desfasurarea acestui eveniment.


Sursa: episcopiaaradului.ro

.
Pe aceeaşi temă

31 Octombrie 2013

Vizualizari: 968

Voteaza:

Parintele Dumitru Staniloae si Sfantul Iustin Popovici, omagiati in cadrul unui simpozion international la Arad 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE