Parintele Mircea Pacurariu este cetatean de onoare al Sibiului

Distinsul membru al Academiei Romane si inegalatul cercetator in Istoria Bisericii Romane, a primit titlul de cetatean de onoare al Municipiului Sibiu. Distinctia primita din partea intregii urbe rasplateste cei peste 50 de ani de munca la catedra universitara si in cercetarea teologica de la Facultatea de Teologie din Sibiu.

Ceremonia a avut loc marti, 27 noiembrie, in sala de festivitati a Primariei Sibiu, in prezenta Inalt Preasfintitului Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, a rectorului Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr.

Ioan Bondrea, a profesorilor de la Facultatea de Teologie “Sfantul Andrei Saguna” din Sibiu si de la alte facultati, a reprezentantilor ASTRA Sibiu, a membrilor administratiei eparhiale si a unui numar mare de preoti si nu in ultimul rand a familiei si ucenicilor apropiati ai parintelui Pacurariu.

Festivitatea a fost condusa de primarul Municipiului Sibiu, Klaus Johannis, care a evidentiat in cuvantul “Laudatio” cateva dintre realizarile pe plan academic si personal ale parintelui academician Mircea Pacurariu. “Pentru remarcabila activitate bisericeasca, didactica si culturala, a fost ales la 24 octombrie 1997 membru corespondent al Academiei Romane, fiind al 26-lea profesor al Institutului Teologic Universitar din Sibiu ce s-a bucurat de aceasta onoare”, a subliniat Klaus Johannis.

“Viata mea este legata de viata Sibiului”

Dupa inmanarea diplomei de cetatean de onoare si a unei chei simbolice a Municipiului Sibiu, parintele Pacurariu a multumit primarului Klaus Johannis si tuturor pentru distinctia oferita, familiei pentru ajutorul oferit in toti acesti ani si i-a amintit pe marii profesori si mitropolit ce l-au sprijinit de-a lungul activitatii sale academice.

“Am revenit la Sibiu in 1961, dupa o asteptare de sapte luni, timp in care organele de securitate s-au interesat de persoana mea si mai ales de tatal meu, pentru ca mai apoi sa fiu numit asistent si succesiv lector, conferentiar si profesor. De atunci, viata mea este legata de viata Sibiului, pentru ca aici m-am casatorit, aici am intemeiat o familei, aici am petrecut cu sotia, care m-a ajutat in toate momentele vietii mele, cu cele doua fiice si cu ginerii si nepotii, clipele cele mai placute, desi uneori impreunate si cu clipe de suparare”, a marturisit parintele academician.

Festivitatea a continuat prin cuvantul IPS Mitropolit Laurentiu, care a evidentiat calitatile “A fost mereu un parinte pentru noi si un om pilduitor, mai ales prin smerenia sa. Cu cat s-a inaltat pe cele mai inalte trepte academice, cu atat s-a smerit mai mult. L-a urmat pe Sfantul Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei, pe care l-a iubit mult, l-a aparat la nevoie si ne-a obligat pe noi, ca pe baza argumentelor sa dovedim intregii Biserici ca aceasta personalitate trebuie sa fie repusa la cinstea cuvenita, adica in randul sfintilor”, a spus IPS Laurentiu.

Au mai luat cuvantul si rectorul universitatii sibiene amintite, prof. univ. dr. Ioan Bondrea, pr. prof. dr. Dumitru Abrudan, subliniind eforturile deosebite depuse de noul cetatean de onoare al Sibiului in anii toti acesti ani de cercetare, dupa care conf. univ. dr. Mihai Racovitan de la Departamentul de Istorie si Patrimoniu si Teologie Protestanta a elogiat la randu-i personalitatea parintelui Mircea Pacurariu.

La final, noul cetatean de onoare al Sibiului a semnat in cartea de onoare, iar invitatii au avut posibilitatea sa-l felicite si sa-i transmita cele mai alese ganduri.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.
Pe aceeaşi temă

28 Noiembrie 2012

Vizualizari: 350

Voteaza:

Parintele Mircea Pacurariu este cetatean de onoare al Sibiului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE