Parintele Mircea Pacurariu, oaspete de seama la Protopopiatul Sibiu

Parintele Mircea Pacurariu, oaspete de seama la Protopopiatul Sibiu

Preotii de la parohiile arondate Protopopiatului Sibiu au avut posibilitatea sa-l audieze pe pr. acad. prof. dr. Mircea Pacurariu, in cadrul sedintei lunare administrative, eveniment festiv la care s-au prezentat ultimele lucrari semnate de marele profesor de la academia saguniana.La intalnirea cu preotii din protopopiatul amintit, eveniment organizat ieri, 14 februarie, la sediul institutiei, pr. prof. dr. Mircea Pacurariu a vorbit preotilor despre marele mitropolit al Ardealului, Sfantul Andrei Saguna si despre viata Bisericii din Basarabia, informatiile fiind publicate in ultimele doua lucrari semnate de parintele academician si anume “O viata inchinata Bisericii si neamului-Sfantul Ierarh Saguna”, un volum inchinat vietii si activitatii primului mitropolit al Ardealului si “Basarabia. Aspecte din viata Bisericii si a neamului romanesc”, o lucrare aparuta in 1993, reeditata si actualizata de curand.

“Gandul tiparirii acestei carti mi-a venit indata dupa canonizarea Santului Andrei Saguna, pentru ca de ani de zile am fost preocupat de personalitatea sa si am scris o serie de studii si de articole in Revista Teolgica, in Telegraful roman si in alte publicatii. Am considerat ca trebuie sa scriu si o carte, mai ales ca de o suta de ani incoace, de la Monografia lui Ioan Lupas si pana in prezent, doar doi cercetatori si acestia straini, au publicat doua monografii temeinice. Prima lucrare apartine istoricului american Keith Hitchins, care s-a ocupat de personalitatea Sfantului Andrei Saguna, dar sub raport politic, punand in lumina rolul mitropolitului in Revolutia din 1848 si in evenimentele national-politice din 1848-1849. A doua monografie a fost scrisa in limba germana de pastorul Johann Schneider, astazi episcop si care prezinta mai mult pe teologul si pe canonistul Saguna. Am socotit ca este necesara o monagrafie noua, bazata si pe cercetarile facute de 140 de ani incoace, pe anumite documente de arhiva gasite de mine si pe marturiile contemporanilor mitropolitului, in special pe cele ale ucenicului apropiat, episcopul Nicolae Popeea”, a subliniat parintele Pacurariu.

Anul Sfintilor Imparati

La aceeasi intalnire a preotilor sibieni, consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, a mai prezentat si alte aparitii de la Editura Andreiana si i-a indemnat pe preoti sa parcurga aceste lucrari, prin care se desavarseste programul de lectura al fiecarui slujitor al Sfantului Altar, alaturi de Sfanta Scriptura, scrierile Sfintilor Parinti si alte carti de teologie.

Sedinta de la Sibiu a cuprins si discutii despre problemele de ordin administrativ si de organizare a evenimentelor religios-culturale de la Sibiu.

"Au fost comunicate preotilor multe aspecte legate de manifestarile pe care le organizam in acest an, in care ii omagiem pe Sfintii Imparati Constantin si Elena. Apoi, am discutat modul prin care fiecare parohie va sustine in continuare eforturile de zidire a Catedralei Mantuirii Neamului, dar si multe alte activitati legate de adunarile noastre administrative", ne-a spus pr. protopop Ioan Cosa.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.
Pe aceeaşi temă

15 Februarie 2013

Vizualizari: 195

Voteaza:

Parintele Mircea Pacurariu, oaspete de seama la Protopopiatul Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE