Parintii si copiii in lumina iubirii lui Dumnezeu

Mesajul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la Duminica Parintilor si a Copiilor, 3 iunie 2012:

Urmare hotararii nr. 629 din 29 februarie 2009 a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, prima duminica dupa data de 1 iunie a fiecarui an este dedicata de Biserica noastra parintilor si copiilor. Anul acesta (2012) „Duminica Parintilor si a Copiilor” coincide cu Cincizecimea sau Rusaliile, care este marea sarbatoare a venirii in lume a Duhului Sfant, pentru constituirea Bisericii adunand toate popoarele in iubirea lui Dumnezeu Tatal si a credintei in Hristos marturisita in familie si in societate. In acest sens, rugaciunea, educatia religioasa si iubirea de aproapele constituie componente esentiale ale vietii familiei crestine.

Iar familia crestina se constituie prin binecuvantarea pe care o daruieste Biserica lui Hristos unirii dintre un barbat si o femeie, pentru a fi in lume icoana a iubirii lui Hristos fata de Biserica. In aceasta familie se nasc copiii pe care Biserica ii boteaza in numele Preasfintei Treimi, pentru a deveni cetateni ai Imparatiei Preasfintei Treimi.

Astazi trebuie cultivata si mai mult legatura dintre viata familiei si viata Bisericii. Familia are nevoie de binecuvantarea sfanta a Bisericii, pentru a se sfinti, iar Biserica are nevoie de participarea familiei la viata si activitatea ei pentru a se intari.

In aceasta perspectiva, Biserica Ortodoxa Romana desfasoara de mai mult timp o serie de programe de cateheze si asistenta pastorala a familiilor aflate in dificultate. Astfel, prima duminica dupa praznicul Adormirii Maicii Domnului (15 august) a fost dedicata migrantilor romani. Prin aceasta, Biserica arata ca este preocupata de problemele din familiile celor care au emigrat in strainatate, si anume problema abandonului copiilor de catre parinti si a batranilor de catre cei tineri, pericolul abandonului scolar, al delicventei juvenile, al drogurilor, al violentei si altele.

Prin Concursul national privind miniproiecte de educatie social-filantropica „Copilul invata iubirea lui Hristos”, desfasurat in cadrul Programului „Hristos impartasit copiilor” si prin Concursul national din cadrul Proiectului „Alege Scoala!”, Biserica Ortodoxa Romana se straduieste sa-i educe pe copii in sensul ajutorarii semenilor aflati in suferinta, sa previna abandonul scolar in familiile sarace si in cele in care parintii sunt plecati la munca in strainatate, sa descopere si sa incurajeze copiii talentati spre a-si dezvolta calitatile lor in folosul Bisericii si societatii. De asemenea, prin activitatile catehetice din parohii, organizate in cadrul acestor proiecte pentru 30.000 de copii, prin taberele de creatie, la care participa 9.618 copii, Biserica incearca sa suplineasca lipsa de afectiune parinteasca, sa cultive valorile autentice si sa consolideze legatura dintre parinti si copii, dintre scoala si biserica. Luand aminte la indemnul Mantuitorului Iisus Hristos, „Lasati copii si nu-i opriti sa vina la Mine, ca a unora ca acestia este Imparatia cerurilor” (Matei 19,14), trebuie sa cultivam prin rugaciune si fapte bune legatura familiei cu Hristos si cu Biserica Sa, pentru a sfinti viata parintilor si a copiilor si pentru a ajuta societatea umana sa cultive in interiorul ei pacea, comuniunea si solidaritatea.

De aceea, astazi, indemnam parinteste parohiile, manastirile si unitatile social-filantropice ale Bisericii noastre si pe toti oamenii cu suflet mare sa ajute mai mult familiile cu multi copii, copiii bolnavi, orfani si saraci, pentru a simti ca iubirea milostiva lui Hristos pentru ei se arata prin mainile noastre harnice si darnice!

Totodata, felicitam pe toti parintii care-si cresc copiii in credinta si ii ajuta sa fie buni fii ai Bisericii si ai poporului roman. Tuturor le dorim ani multi cu sanatate si bucurie!

Cu aleasa pretuire si parinteasca binecuvantare,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

01 Iunie 2012

Vizualizari: 1196

Voteaza:

Parintii si copiii in lumina iubirii lui Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE