Patriahul Bartolomeu: Biserica Sfanta Sofia trebuie sa ramana muzeu

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a declarat martea trecuta ca se opune ferm planului actual dezbatut de parlamentul turc cu privire la convertirea bisericii Sfanta Sofia in moschee. "Noi dorim ca Sfanta Sofia sa ramana muzeu.

Ea a fost biserica crestina timp de peste 1000 de ani” il citeaza cotidianul Miliyet pe patriarh. "Daca aceasta va trebui sa serveasca din nou ca loc de cult, ea trebuie sa redevina biserica crestina, intrucat nu a fost construita pentru a fi moschee”. O petitie pentru retransformarea bisericii in moschee a fost prezentata luna trecuta parlamentului turc, unde Recep Tayyip Erdogan, primul ministru turc si presedinte al Partidului pentru justitie si dezvoltare detine majoritatea absoluta.

Sfanta Sofia, cea mai cunoscuta basilica a lumii bizantine, a fost construita in 537, devenind moschee in 1453 odata cu cucerirea musulmana. Parintele fondator al Turciei laice moderne, Mustafa Kemal Ataturk, a transformat-o in muzeu in 1935. Opozitia laica din Turcia il acuza pe actualul prim ministru de punerea in aplicare a  unui plan secret de islamizare a tarii. Potrivit publicatiei Milliyet, aproximativ 17000 de moschei au fost construite in timpul deceniului Erdogan.

Guvernul a anuntat recent transformarea vechii biserici Sfanta Sofia din Trapezunt, de la Marea Neagra, in moschee. Aceasta este in prezent muzeu, si este impodobita cu fresce bizantine.

Sursa: orthodoxie.com

.

21 Februarie 2013

Vizualizari: 328

Voteaza:

Patriahul Bartolomeu: Biserica Sfanta Sofia trebuie sa ramana muzeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE