Patriarhul Daniel despre Sfintii Petru si Pavel

Părintele Patriarh Daniel i-a numit vinerea aceasta pe Apostolii Petru şi Pavel „mari învăţători ai credinţei, misionari model şi rugători statornici pentru viaţa şi unitatea Bisericii lui Hristos”.

În omilia rostită în Catedrala Patriarhală, cu prilejul sărbătorii celor doi mari apostoli, Patriarhul Daniel a evidenţiat aspectele comune din viaţa şi activitatea lor misionară, dar şi râvna lor pentru propovăduirea Evangheliei, numindu-i exemple de urmat.

„Prin faptele lor”, a spus Preafericirea Sa, „ei ne îndeamnă să ne întărim în credinţă, să predicăm Evanghelia, să iubim Biserica şi să lucrăm pentru vindecarea şi mântuirea oamenilor, dar să nu contăm niciodată pe noi înşine mai mult decât pe harul lui Dumnezeu arătat în şi prin Hristos”.

„Au fost uniţi în aceeaşi credinţă în Iisus Hristos”

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a semnalat că deşi „erau diferiţi ca loc de naştere, ca formare culturală, intelectuală, au fost uniţi în aceeaşi credinţă în Iisus Hristos”.

Vorbind despre activitatea lor misionară, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a surprins aspectele comune ale acestor „corifei ai apostolilor”, un pescar şi un învăţător de lege, care au fost „chemaţi de Hristos să vestească aceeaşi Evanghelie a iubirii milostive”.

„Credinţa fierbinte în Hristos, fiul lui Dumnezeu, şi legătura duhovnicească cu El” au fost primele aspecte semnalate de Părintele Patriarh.

„Sfântul Petru mărturiseşte că Iisus nu este simplul fiul Mariei, ci spune: tu eşti Hristosul Fiul lui Dumnezeu Cel Veşnic viu. De asemenea, Sfântul Apostol Pavel mărturiseşte că în Hristos locuieşte trupeşte toată deplinătatea dumnezeirii” a spus Preafericirea Sa despre mărturia celor doi Apostoli privind dumnezeirea lui Hristos, care evidenţiază credinţa lor puternică.

„Amândoi aveau o puternică trăire a pocăinţei”

De asemenea, Părintele Patriarh Daniel a atras atenţia asupra unei alte virtuţi care îi caracteriza pe ambii Apostoli: „amândoi aveau o puternică trăire a pocăinţei”.

Sfântul Petru s-a lepădat de Hristos de trei ori, însă apoi a plâns cu amar după cum ne spune Sfânta Evanghelie; l-a iubit şi mărturisit pe Hristos până la moarte martirică. Sfântul Pavel a persecutat Biserica lui Hristos, dar după aceea a regretat acest fapt în tot timpul vieţii lui şi a lucrat în şi pentru Biserică mai mult ca oricare altul, ca şi cum ar fi vrut să arate că doreşte să răscumpere greşeala lui de a fi prigonit Biserica.

Cine ne va despărţi pe noi de iubirea lui Hristos?

Dragostea lor puternică pentru Hristos şi Biserică a fost întâlnită atât la Sfântul Apostol Pavel, cât şi la Sfântul Apostol Petru.

În acest sens, Patriarhul a reamintit îndemnul Sfântului Petru: „apropiaţi-vă de Hristos, piatra cea vie, de oameni neluată în seamă, dar la Dumnezeu aleasă şi de mare preţ” şi a evidenţiat că acesta a sfătuit întotdeauna pe creştini „să păstreze dreapta credinţă şi unitatea Bisericii neluând în seamă profeţiile mincinoase”.

Referitor iubirea jertfelnică faţă de Hristos a Sfântului Pavel, Părintele patriarh a adus aminte de vorbele sale din Epistola adresată Romanilor despre legătura cu Hristos.

Cine ne va despărţi pe noi de iubirea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia? Căci sunt încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici înălţimea, nici adâncul şi nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru.

Preafericirea Sa a remarcat că aceste cuvinte ale Sfântului Pavel „ne arată că iubirea lui faţă de Hristos este atât de puternic încât nimic nu îl înspăimântă, nimic nu îl poate abate de la propovăduirea evangheliei lui Hristos”.

Erminia icoanei

În finalul cuvântului său, Patriarhul României a prezentat o scurtă erminie a icoanei Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

„Ei împreună reprezintă Biserica lui Hristos sau comuniunea lui Israel – Sfântul Petru – cu toate popoarele lumii care cred în Hristos – Sfântul Petru -”, a precizat Preafericirea Sa.

Despre cheile pe care Sfântul Apostol Petru le ţine în mână, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a spus că „reprezintă pocăinţa şi iertarea păcatelor, smerenia şi iubirea milostvă prin care omul intră în Împărăţia lui Dumnezeu”.

În ceea ce priveşte „sabia pe care o poartă în icoane Sf. Apostol Pavel reprezintă puterea cuvântului sfânt care distinge între erezie şi adevăr, între egoism şi iubire, între moarte şi viaţă”.

Cuvântarea Patriarhului Daniel s-a încheiat cu îndemnul de a ne ruga „sfinţilor apostoli Petru şi Pavel să ne dăruiască putere de a fi şi noi mărturisitori ai iubirii lui Hristos în lumea de astăzi cum au fost ei mărturisitori”.

Alături de Preafericirea Sa a slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, precum şi soborul clericilor catedralei.

Gheorghe Anghel
Sursa: basilica.ro

29 Iunie 2018

Vizualizari: 714

Voteaza:

Patriarhul Daniel despre Sfintii Petru si Pavel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact