Patriarhul Daniel a sfintit biserica din Turda Bai

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a savarsit duminica, 18 septembrie, slujba de tarnosire a bisericii „Pogorarea Sfantului Duh” din Turda Bai. Alaturi de Preafericirea Sa au slujit Inaltpreasfintitul Parinte Andrei Andreicut, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului si Preasfintitul Episcop-vicar Vasile Somesanul, numerosi preoti si diaconi, intre care vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Iustin Tira, exarhul manastirilor din eparhie, pr. arhim. Dumitru Cobzaru, protopopul de Turda, pr. Daniel Crisan, staretul Manastirii Dumbrava, pr. arhimandrit Vasile Crisan.

Primirea Preafericitului Daniel

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a fost primit sambata, 17 septembrie, la Aeroportul International din Cluj-Napoca, de catre Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei si de Preasfintitul Episcop-vicar Vasile Somesanul, dar si de membri ai Permanentei eparhiale. De aici, Preafericirea Sa s-a indreptat spre Manastirea Mihai Voda de langa Turda, unde a fost intampinat de aproximativ 30 de preoti din Turda, Campia Turzii si imprejurimi, in frunte cu protopopul de Turda, pr. Daniel Crisan, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, stareta manastirii, maica Andreea, precum si de multime de credinciosi. La Manastirea Mihai Voda s-a slujit un Te Deum, la finalul caruia Inaltpreasfintitul Parinte Andrei a rostit cuvantul de intampinare, in care i-a adresat multumiri Preafericirii Sale pentru venirea in mijlocul turdenilor la acest moment important din viata lor religioasa.

Preafericitul Parinte Daniel a subliniat, in cuvantul sau, importanta colaborarii care trebuie sa existe intre manastiri si parohii: „Popasul din seara aceasta la manastire in vederea sfintirii unei biserici noi la parohie arata si legatura dintre manastire si parohie in spiritualitatea romaneasca. [...] Manastirea este tot timpul sprijinita de familiile crestine, pentru ca in manastire vin tineri sa devina monahi plecand din parohie si, de asemenea, tinere, daca manastirea este de maici, sa devina surori si apoi maici intr-o manastire”.

La finalul cuvantului sau, Preafericitul Parinte Daniel a facut un apel catre credinciosi sa sprijine continuarea lucrarilor de constructie a bisericii Manastirii Mihai Voda, care in viitorul apropiat urmeaza sa fie pictata.

Cu aceasta ocazie, Preafericirea Sa a facut cateva daruri obstii manastirii, o Sfanta Evanghelie si cateva volume.

Slujba de tarnosire a bisericii din Turda Bai

Mii de credinciosi au luat parte duminica dimineata la slujba de tarnosire a bisericii „Pogorarea Sfantului Duh” din Turda Bai, savarsita de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Intaistatatorul nostru a fost primit la poarta bisericii, in mod traditional, de un grup de copii imbracati in straie populare ardelenesti si zeci de preoti, fiind insotit de Parintele Mitropolit Andrei si de Preasfintitul Vasile Somesanul, precum si de multime de preoti din Protopopiatul Turda.

Potrivit randuielii, in cadrul slujbei, precedata de sfintirea apei si a obiectelor de cult, s-a facut procesiunea cu sfintele moaste in jurul bisericii, timp in care s-au cantat troparele prevazute in tipic. Dupa ce s-a facut inconjurul de trei ori, sfintele moaste au fost asezate in stalpul Sfintei Mese, turnandu-se peste ele Sfantul si Marele Mir. A fost citit apoi Hrisovul, care a fost asezat, de asemenea, in piciorul Sfintei Mese. Tot pe Sfanta Masa s-au pus la cele patru colturi chipurile celor patru Evanghelisti, fiind imbracata ulterior in giulgiu. S-a asezat Antimisul, Sfanta Evanghelie, dupa care s-a facut ungerea peretilor bisericii si stropirea cu Agheasma.

In incheierea slujbei, Preafericitul Parinte Daniel a facut cateva referiri la importanta fiecarui moment al acestei randuieli, o slujba unica in viata unei comunitati parohiale: „Sfintii mucenici sunt intr-un mod deosebit preacinstiti in aceasta slujba. De ce? Pentru ca in ei s-a aratat in modul cel mai deplin iubirea jertfelnica a lui Hristos, care este mai tare decat teama de moarte. Moastele sfintilor mucenici din Sfanta Masa sunt aproape de crucea care strajuieste Sfanta Masa, de jertfa Mantuitorului Iisus Hristos. Aceeasi putere duhovniceasca de a marturisi credinta in dumnezeirea Mantuitorului Hristos se afla in toti sfintii mucenici, de aceea ei sunt dati pilda de rabdare, de credinciosie pentru toti credinciosii. Sfintii mucenici sau martirii sunt cinstiti in mod deosebit la slujba de sfintire a bisericii, ca sa ne indemne si pe noi sa fim credinciosi nu numai in vremuri bune, in libertate, in prosperiate, ci si in vremuri de incercare, de prigoana, de persecutie, cand crestinii sunt dispretuiti de lumea cazuta. Deci, slujba de sfintire este centrata pe credinta puternica. Zidirea unei biserici inseamna o jertfelnicie, o cruce grea, inseamna griji multe, osteneala multa, inseamna uneori sa renunti la ce este al tau pentru ca sa ajuti la construirea bisericii”.

Biserica este locul in care ne vindecam

Sfanta Liturghie arhiereasca a fost oficiata astazi la Turda pe o scena special amenjata in fata curtii bisericii, ordinea publica fiind asigurata de efective de jandarmi si politisti, iar circulatia rutiera in zona fiind inchisa.

In cuvantul adresat in cadrul Sfintei Liturghii, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a deslusit intelesul pericopei evanghelice de astazi, la Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci. Redam mai jos un fragment:

„Evanghelia de azi nu vorbeste despre lemnul Sfintei Cruci, ci despre sensul Sfintei Cruci in viata noastra. Cine a purtat crucea suferintei, acela a simtit ca in cruce se afla deja tainic ascunsa samanta invierii, lumina invierii. Oamenii care au suferit mult devin tari, luptatori in viata aceasta. O mama care a pierdut un fiu cunoaste ce este crucea de mama, dar fiindca nu a trait o viata egoista ci s-a daruit cresterii copiilor, este o mama puternica. Locul in care noi invatam sa ne lepadam de noi insine, de greselile noastre, prin spovedanie, prin pocainta, de propiul egoism, este tocmai biserica. Biserica este locul in care ne vindecam de multe pacate. Prin iertarea de pacate si prin impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului noi ne innoim viata”, a aratat Preafericitul Parinte Daniel in cuvantul de invatatura.

Patriarhul Daniel, cetatean de onoare al municipiului Turda

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a fost distins cu titlul de cetatean de onoare al municipiului Turda, in semn de recunoastere a personalitatii marcante in viata Bisericii noastre si pentru contributia extrem de importanta pe care a adus-o de-a lungul anilor pe toate planurile in istoria Romaniei. Primaria Turda se arata astfel preocupata de viata comunitatii, iar distinctia acordata Patriarhului Romaniei nu face decat sa sublinieze acest lucru. Primarul Tudor Stefanie i-a inmanat Preafericirii Sale si o icoana din argint, iar din partea parohiei, preotul paroh Aurel Misca i-a daruit Preafericirii Sale o icoana cu chipul Sfantului Prooroc Daniil. Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a primit, din partea parohiei, o icoana cu Sfantul Apostol Andrei, iar Preasfintitului Episcop-vicar Vasile Somesanul i s-a inmanat o icoana cu Sfantul Vasile cel Mare.

La randul sau, Preafericitul Parinte Daniel a acordat distinctii celor care au contribuit la ridicarea bisericii din Turda Bai. Pentru efortul depus in acest proces si pentru coordonarea vietii acestei parohii, preotul paroh Aurel Misca a primit Crucea Patriarhala, alte distinctii fiindu-le acordate primarului orasului Turda, Tudor Stefanie, familiei Arion (Diploma de onoare Sfantul Apostol Andrei), familiei Nicoara (Diploma de onoare Sfantul Apostol Andrei), precum si membrilor Consiliului si Comitetului Parohial.

Cu ocazia sfintirii acestui nou locas de rugaciune, Preafericitul Patriarh Daniel a daruit o cruce de binecuvantare, confectionata in atelierele Patriarhiei Romane, si Sfanta Evanghelie in Limba Romana, impodobita pentru prima data si cu icoane duminicale. A facut, de asemenea, un dar deosebit, dupa cum afirma intaistatatorul nostru, o cadelnita din argint masiv, facuta dupa un model de la Sfantul Munte Athos si lucrata manual, ca simbol al rugaciunii. In plus, pentru biblioteca parohiei, Printele Patriarh a daruit mai multe carti de spiritualitate, iar credinciosilor participanti cate o iconita cu Pogorarea Duhului Sfant, hramul bisericii, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel.

Multumindu-i Preafericirii Sale, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a facut o scurta trecere in revista a momentelor importante din viata istorica si spirituala a municipiul Turda: „Ne bucuram ca in aceasta toamna blanda ati venit sa sfintiti biserica cu hramul „Pogorarea Sfantului Duh”. Ne bucuram si realizam ca e un privilegiu rar, de aceea spunem, impreuna cu Proorocul David: „Binecuvantat este cel ce vine intru numele Domnului”. Turda este o localitate veche, cu o stralucire crestina. In Evul Mediu s-au tinut la Turda 127 de Diete ale Transilvaniei. Cu rezonanta trista ramane faptul ca pe campul Turzii a fost asasinat miseleste unul dintre cei mai mari barbati ai neamului nostru: Mihai Viteazul. In ce priveste istoria bisericii neamului, nu putem trece cu vederea ca aici, la bisericuta Dintre Romani, s-au adunat in 1819 protopopii ortodocsi din Transilvania si l-au ales episcop pe Vasile Moga. Tot aici l-au ales vladica pe marele Andrei Saguna, care anul acesta a fost canonizat de Sfantul Sinod”.

La sfintele slujbe de astazi au luat parte si reprezentanti ai autoritatilor locale, judetene si centrale, intre care ii amintim pe presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, deputatul Horia Uioreanu, primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie, consilieri locali si judeteni.

Nevoia unei noi biserici

Parohie straveche, numita anterior Dintre Romani, Parohia „Pogorarea Sfantului Duh” a fost intemeiata in forma in care se gaseste astazi in anul 1999, cand, pe data de 29 octombrie, a fost sfintita piatra de temelie a bisericii, in timpul arhipastoririi vrednicului de pomenire Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu. Constructia intregii biserici s-a realizat intre anii 2000-2011, pe un teren donat de familia Beian din Turda. Proiectul imbina mai multe elemente de arhitectura brancoveneasca, moldoveneasca cu cele specifice artei transilvane, fiind realizat de arhitectul Gherasim Misca din Timisoara.

Credinciosii au fost cei mai importanti sustinatori ai constructiei, ei implicandu-se cu generozitate si jertfelnicie, alaturi de Ministerul Culturii si Cultelor, Consiliul Judetean Cluj, Consiliul Local al municipiului Turda.

Pictura, in tehnica fresca, a fost executata de pictorul Petru Teglas si echipa sa, iar iconostasul, ca intreg mobilierul din biserica, a fost sculptat de mesterul Mircea Marian din Turda si a fost impodobit cu icoane realizate de pictorul Petru Teglas.

Sursa: radiorenasterea.ro

19 Septembrie 2011

Vizualizari: 1392

Voteaza:

Patriarhul Daniel a sfintit biserica din Turda Bai 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact