Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, a oficiat duminica, 4 august 2013, la Manastirea „Inaltarea Sfintei Cruci” - Caraiman din localitatea prahoveana Busteni, Sfanta Liturghie pe un podium special amenajat in curtea manastirii. Alaturi de Preafericirea Sa s-au aflat Preasfintitul Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, Preasfintitul Timotei, Episcopul Spaniei si Portugaliei, precum si un sobor de preoti si diaconi.
In cuvantul de invatatura rostit, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel referindu-se la invataturile duhovnicesti ce reies din Pericopa Evanghelica citita astazi in cadrul Sfintei Liturghii, a spus: „Mai intai invatam din Evanghelia de astazi ca Mantuitorul Iisus Hristos cunoaste viata personala a fiecarui om. Atat faptele stiute de catre ceilalti oameni, cat si cele nestiute. In al doilea rand, Evanghelia ne arata ca Mantuitorul Iisus Hristos are puterea de a ierta pacatele si puterea de a vindeca de orice boala si de orice neputinta pe oamenii care vin la El cu credinta si cu multa nadejde. In al treilea rand insa vedem ca exista o tainica legatura intre pacat si boala care nu totdeauna este prezenta in viata tuturor bolnavilor, dar in viata multora dintre bolnavi boala trupului este urmare a bolii sufletului, iar boala sufletului se numeste pacatul, asa cum l-a definit Sinodul al VI-lea Ecumenic. Din Evanghelie invatam ca Hristos Domnul mai intai iarta pacatele unui bolnav si apoi il vindeca de paralizie”.
Toata lumea stia ca omul paralizat era bolnav, dar nu stia ca boala lui era cauzata de pacatele sale mai dinainte, a spus Patriarhul Romaniei, aratand in continuare ca: „Hristos Domnul nu spune care sunt pacatele, nu divulga secretul pacatelor, nici natura lor, nici cand au fost savarsite, unde si cum, ci doar constata ca multa suferinta cauzata de boala ca urmare a pacatelor a adus acestui om multa pocainta, iar multa pocainta i-a intarit credinta ca numai Iisus din Nazaret mai poate sa-l vindece. Probabil ca a incercat cu o multime de doctori sau a incercat o multime de leacuri cunoscute in vremea lui, dar totusi nu se vindeca pentru ca avea nevoie mai intai de vindecarea sufletului de boala pacatelor”.
Preafericitul Parinte Daniel a mai aratat ca vindecarea slabanogului ne arata importanta credintei si pocaintei lui: „Pe slabanog Hristos Domnul il numeste fiu pentru ca a vazut credinta lui cultivata prin suferinta si a vazut pocainta. Pentru ca vedea in el un om in stare de suferinta si de pocainta nu l-a mai certat, nu l-a mustrat, nu l-a umilit spunand in fata lumii ce pacate a savarsit, ci l-a ridicat, si l-a infiat duhovniceste aratandu-i prin cuvintele „Indrazneste fiule, iertate sunt pacatele tale” iubirea parinteasca a lui Dumnezeu - Tatal care se manifesta prin Fiul sau. Aici vedem pe Iisus Duhovnicul care dezleaga de pacate si apoi si Doctorul care vindeca de boala trupeasca pe cel bolnav ca urmare a pacatelor. Hristos este discret si nu umileste pe cei care i-a umilit boala si suferinta, necazurile si incercarea, ci da speranta celor care se afla in suferinta, ridica pe cei cazuti si ii aduce in iubirea lui Dumnezeu - Tatal pe cei care se pocaiesc si vin la El cu credinta puternica. Prin aceasta vedem atitudinea pe care trebuie sa o aiba Biserica fata de oamenii pacatosi. Hristos Domnul nu il judeca pe cel pacatos care se pocaieste, ci se bucura ca se intoarce la Dumnezeu si cere vindecare”.
Patriarhul Romaniei a subliniat faptul ca Evanghelia de astazi ne arata cat de mare este taina iertarii pacatelor: „Hristos Domnul ne arata ca iertarea pacatelor este o lucrare de vindecare a omului. Il vindeca pe slabanog prin eliberarea de o legatura nedezlegata, de un trecut apasator, de o existenta intunecata si adesea dureroasa si-l face un om nou. Omul iertat este un om nou care are bucuria iertarii si puterea de a incepe un drum nou in viata. Istoria crestinismului ca si Sfanta Scriptura este plina de convertiti, de oameni care si-au schimbat viata lor, astfel ca o multime de talhari au ajuns oameni sfinti prin pocainta. O multime de persoane care au cazut in pacate grele si-au schimbat viata si prin multa pocainta au ajuns la sfintenie. Deci, iubirea milostiva a lui Hristos Duhovnicul si Doctorul vindeca, ridica, recupereaza si reda demnitatea omului atunci cand aceasta este umilita de pacat, de suferinta sau de grele incercari”.
„Acesti oameni care poarta pe targa sau pat omul paralizat reprezinta si Biserica intreaga in starea ei de rugaciune pentru cei bolnavi, suferinzi, fie in casele lor, fie in spitale. Rugaciunile pentru cei bolnavi, pentru cei robiti, pentru cei care au sufletul intristat si necajit sunt rugaciunile permanente ale Bisericii si multi bolnavi se vindeca mai ales pentru rugaciunea Bisericii. De aceea, in Romania, aproape in toate spitalele se afla paraclise sau capele si preoti de caritate care se roaga pentru vindecarea celor bolnavi impreuna cu bolnavi sau impreuna cu cei care vin sa-i viziteze la spital. De aceea, astazi ne aducem aminte si de toate binefacerile pe care aceasta Evanghelie si alte texte din Evanghelie, din alte locuri, le-au produs prin infiintarea de cabinete medicale sau de bolnite, de spitale, de puncte farmaceutice, toata lucrarea social-medicala a Bisericii inca de la inceputurile sale este inspirata din iubirea milostiva a lui Hristos, Duhovnicul si Doctorul, Vindecatorul si Mantuitorul”, a mai aratat Preafericirea Sa.
La finalul cuvantului sau, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a indemnat la ajutorarea celor bolnavi prin rugaciune, cercetare si fapte bune: „Astazi ne gandim si la cei care au grija de bolnavi, care au rabdare foarte puternica cultivata prin iubire milostiva. Sunt oameni care zac paralizati la pat de zeci de ani, iar cei care ingrijesc de ei sunt vazuti de Hristos ca fiind manifestare a iubirii lui milostive fata de cei bolnavi. Deci, Evanghelia ne arata astazi ca iubirea milostiva a lui Hristos se manifesta adesea prin cei care au mila si grija de bolnavi si ii ajuta, fie standu-le alaturi, fie ajutandu-i cu haine, alimente sau medicamente. Deci, noi toti trebuie sa ne rugam pentru cei bolnavi, sa-i vizitam, sa-i ajutam dupa posibilitatile noastre si sa devenim pentru ei mainile iubirii lui Hristos care prin Evanghelia Sa ne arata ca acolo unde este credinta puternica vine si speranta vindecarii”.
La sfarsitul slujbei, parintele David Petrovici, staretul Manastirii „Inaltarea Sfintei Cruci” - Caraiman a fost hirotesit de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel in rangul de arhimandrit.
In semn de pretuire Patriarhul Romaniei a daruit credinciosilor prezenti iconite, iar pentru Manastirea Caraiman a oferit mai multe carti de folos liturgic, duhovnicesc si pastoral.
Sursa: basilica.ro
-
Manastirea Caraiman
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.