Patriarhul Romaniei la Manastirea Sfanta Maria Techirghiol

In toate bisericile s-a citit astazi, 14 august 2011, in Duminica a IX-a dupa Rusalii, fragmentul evanghelic despre minunea umblarii pe mare si potolirea furtunii de Mantuitorul Iisus Hristos. In aceasta Duminica, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a participat la Sfanta Liturghie oficiata la Manastirea Sfanta Maria Techirghiol, stavropighie patriarhala.

In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor prezenti la Sfanta Liturghie, Patriarhul Romaniei a aratat, printre altele, ca Mantuitorul Iisus Hristos, in mod voit, a savarsit minunea umblarii pe mare ca pe uscat, la straja a IV-a din noapte, adica in perioada diminetii, cand intunericul urmeaza sa fie biruit de lumina, ca sa arate ca El, Soarele Dreptatii, biruieste intunericul pacatului si rautatile acestei lumi.

„Sfantul Petru ne reprezinta pe noi care adesea, desi credem in Dumnezeu, avem unele indoieli”, a mai spus Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane evidentiind importanta credintei in viata noastra pentru ca Sfantul Apostol Petru a inceput sa se scufunde in mare in momentul in care s-a indoit.

„Vedem ca Sfantul Petru, nu avea doar prudenta, ci avea si credinta ca Iisus este stapanul naturii si al stihiilor. Cat Petru se uita direct la Iisus mergea pe apa ca pe uscat, cand insa, spune Evanghelia, vazand Petru vantul tare s-a temut si a inceput sa se scufunde. Cand nu s-a mai uitat la Iisus, ci la vant atunci a inceput sa se scufunde, cand nu a mai pastrat legatura cu Dumnezeu, stapanul pamantului si al marii a inceput sa se scufunde pentru ca s-a temut de stihiile schimbatoare mai mult decat a fost atent la relatia sa cu Hristos - Dumnezeul Facatorul Cerului si al Pamantului. De aceea Mantuitorul i-a zis parinteste si prieteneste De ce te-ai indoit putin credinciosule, nu i-a zis necredinciosule, pentru ca avea credinta. Adica de ce s-a imputinat credinta ta? S-a imputinat pentru ca s-a temut de vant, mai mult decat a avut incredere in puterea lui Dumnezeu”, a mai spus Patriarhul Romaniei

„Corabia este simbolul Bisericii”, a mai spus Preafericirea Sa, aratand ca Hristos impreuna cu ucenicii aflati in corabie reprezinta Biserica lui Hristos pe marea vietii involburata de viforul ispitelor, al necazurilor, al incercarilor.

Noi oamenii niciodata nu trebuie sa ne incredem si sa contam numai pe fortele proprii, ci sa ne incredem mai intai in Dumnezeu si in ajutorul pe care acesta ni-L ofera, a mai precizat Parintele Patriarh.

„Lectia cea dintai pe care Mantuitorul Iisus Hristos o daruieste ucenicilor si noua prin ei, prin Evanghelia transmisa de ei, este aceasta: oricat de bine pregatiti am fi slujitorii Bisericii, oricat de mari predicatori am fi, oricat de bun administratori, oricat de mult rugatori, oricat de evlaviosi am fi, numai cu ajutorul lui Hristos se poate salva Biserica atunci cand se afla in lupta cu furtunile pacatelor si patimile din firea omeneasca, cu furtunile valurile si vanturile napraznice din persecutii, din timpul ereziilor, cu valurile necredintei si ale indiferentei. Numai ajutorul lui Hristos salveaza Biserica. […] Oricat de mari inotatori ar fi fost ucenicii, oricat de mari pescari erau ei, obisnuiti cu marea, totusi nu au putut salva corabia fara ajutorul lui Hristos. Ca prima lectie pe care Hristos ne-o daruieste de pe catedra didactica a corabiei privind viata Biserici si a noastra personala, este ca nu trebuie niciodata sa contam doar pe fortele noastre proprii, ci mai intai pe ajutorul Lui Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.

In prezent, manastirea Sfanta Maria - Techirghiol are 37 de vietuitoare. In anul 2000 s-a pus piatra de temelie pentru noua biserica de zid cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Lucrarile de constructie au inceput in anul 2003 iar in anul 2009, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a sfintit Paraclisul cu hramul Sf. Pantelimon de la demisolul noii biserici.

Sursa: basilica.ro
 

14 August 2011

Vizualizari: 644

Voteaza:

Patriarhul Romaniei la Manastirea Sfanta Maria Techirghiol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE