Patriarhul Romaniei la Manastirea Sfanta Maria-Techirghiol

In Duminica a XI-a dupa Rusalii, la 24 august 2014, bucuria duhovniceasca a credinciosilor prezenti la Manastirea „Sfanta Maria-Techirghiol”, stavropighie patriarhala, a fost sporita de prezenta in mijlocul lor a Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei.

Biserica a randuit ca in aceasta Duminica sa se citeasca pericopa Evanghelica de la Matei, capitolul 18, versetele de la 23-35 in care este relatata Pilda datornicului nemilostiv: Zis-a Domnul: ascultati pilda aceasta: asemenea este imparatia cerurilor cu un imparat care a hotarat sa faca socoteala cu slujitorii sai. Si, incepand sa faca socoteala, au adus la el pe un datornic cu zece mii de talanti.

Dar, neavand el cu ce sa plateasca, domnul sau a poruncit sa-l vanda pe el si pe femeia lui, pe copii si toate cate avea, ca sa plateasca datoria. Atunci, acel slujitor, indraznind, a ingenunchiat si se inchina lui, zicand: Doamne, mai ingaduieste-ma si-ti voi plati tie tot. Iar domnul slujitorului aceluia, milostivindu-se de el, i-a dat drumul si i-a iertat si datoria. Dar, cand a iesit de acolo, slujitorul acela a gasit pe unul din tovarasii sai, care ii era dator cu o suta de dinari, si, punand mana pe el, il strangea de gat si-i zicea: plateste-mi ce-mi esti dator. Atunci tovarasul acela, cazand in genunchi la picioarele lui, il ruga, zicand: mai ingaduieste-ma si-ti voi plati tot. El insa n-a vrut, ci, ducandu-l, l-a bagat in temnita pana cand va plati datoria. Atunci, tovarasii lui, vazand cele ce s-au petrecut, s-au intristat foarte mult si, venind, au spus domnului lor toate cele intamplate. Atunci, chemandu-l, domnul sau i-a zis: sluga vicleana, toata datoria aceea ti-am iertat-o, pentru ca m-ai rugat; oare nu se cadea sa ai mila de tovarasul tau, precum si eu am avut mila de tine? Si, maniindu-se, domnul sau l-a dat pe mana chinuitorilor, pana ce va plati toata datoria. Tot asa va face si Tatal Meu Cel ceresc cu voi daca fiecare din voi nu va ierta fratelui sau, din inima, greselile lui.

Evanghelia de astazi este o Evanghelie a iertarii, dar si o Evanghelie a dreptatii
In cuvantul de invatatura adresat celor prezenti, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a explicat intelesurile ce reies din Pericopa Evanghelica citita la Sfanta Liturghie, aratand ca: „Evanghelia de astazi este o Evanghelie a iertarii, dar si o Evanghelie a dreptatii, este o Evanghelie a milostivirii, dar si o Evanghelie a responsabilizarii oamenilor care profita de milostivirea lui Dumnezeu, insa o blocheaza, nu o arata semenilor prin iertarea pe care ar trebui sa o arate".

Facand referire la pilda datornicului nemilostiv, Preafericirea Sa a subliniat faptul ca Stapanul este milostiv si generos, dar indata ce vede ca iubirea Lui milostiva este dispretuita, nesocotita se arata drept si indreptator, pedepsitor spre indreptare.

Omul este chemat la iubire vesnica fata de Dumnezeu si iubire milostiva fata de semeni
Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a evidentiat faptul ca Hristos Domnul nu doreste ca iubirea Lui milostiva sa fie oprita, ci dupa cum noi oamenii primim iubire milostiva de la Mantuitorul Hristos noi suntem indemnati sa aratam la randul nostru iubire milostiva astfel ca iubirea lui Dumnezeu milostiva sa se transmita de la un om iertat spre alt om care are nevoie de iertare.

„Evanghelia de astazi nu se ocupa doar de datorii banesti, ci este vorba de insasi valoarea vietii noastre pe pamant, deoarece omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu Cel nemuritor, are suflet nemuritor si a fost creat dupa chipul Preasfintei Treimi ca iubire vesnica desavarsita, omul este chemat la iubire vesnica fata de Dumnezeu si iubire milostiva fata de semeni. Aceasta este datoria mare a noastra, iar Dumnezeu ne iarta datoriile noastre mari fata de El si anume pacatele risipirii darurilor vietii si pacatele uitarii de Dumnezeu, Izvorul Vietii, iar noi foarte adesea suntem asprii judecatori cu semenii nostri si justificam propriile noastre greseli si ne iertam noua orice greseala, dar nu iertam semenilor nostri. Vazand aceasta atitudine Mantuitorul Iisus Hristos l-a pedepsit pe marele datornic care la randul sau nu a iertat unui datornic mai mic datoria de 100 de dinari. De ce l-a pedepsit daca este Milostiv? Pentru ca El nu doreste ca iubirea Lui milostiva sa fie oprita, ci aratand iubire milostiva oamenilor, ei sunt indemnati sa arate la randul lor iubire milostiva astfel ca iubirea lui Dumnezeu milostiva sa se transmita de la un om iertat spre alt om care are nevoie de iertare. Deci, este vorba de o lucrare a iubirii milostive care nu trebuie sa fie o incurajare la rau, ci un indemn la schimbarea in bine. Iubirea milostiva daca este perceputa ca prezenta a iubirii lui Dumnezeu in noi trebuie sa ne incalzeasca inima, sa ne lumineze mintea, sa ne intareasca vointa ca si noi sa fim milostivi fata de semenii nostri asa cum Dumnezeu este milostiv fata de noi”, a spus Preafericirea Sa.

Prin iertare transformam iadul pacatelor in bucuria raiului ca traire a prezentei iubirii milostive a lui Dumnezeu in sufletul nostru

In cuvantul sau, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a aratat si care este scopul iertarii: „Cand iertam semenilor nostri schimbam relatiile intre oameni. Daca nu iertam inseamna ca raul se inmulteste, daca doar ne razbunam si raspundem la rautate cu rautate inmultim raul in lume, daca nu raspundem la rautate cu rautate atunci oprim raul, violenta, ura, dezbinarea prin iertare si aducem o noua stare a sufletului si un nou comportament al omului. Asa transformam iadul pacatelor in bucuria raiului ca traire a prezentei iubirii milostive a lui Dumnezeu in sufletul nostru. Pentru ca oamenii nu pot ierta se inmulteste raul, unde se iarta oamenii reciproc se opreste rautatea. Vedem aceasta in familie, in societate si intre popoarele lumii. Toate razboaiele sunt urmare a patimilor egoiste, dorinte de stapanire asupra altora sau dorinte de razbunare si prin aceasta se inmulteste raul in lume”.

Iertarea din inima presupune o iubire milostiva
Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a aratat ca este foarte important sa iertam nu formal, ci din toata inima, asa dupa cum Hristos ne indeamna: „Iertarea din toata inima pe care Mantuitorul Iisus Hristos ne-o recomanda, ne-o porunceste nu este un lucru usor. Sunt oameni care au suferit enorm din partea semenilor lor, au fost jefuiti, batuti, pagubiti in multe feluri si nu este usor dupa o suferinta mare pricinuita de cineva sa il ierti din toata inima. In general oamenii iarta formal si zic te iert, dar nu te uit, ori Evanghelia spune sa ierte din toata inima. Iertarea din inima presupune o iubire milostiva care nu mai tine minte raul”, a spus Preafericirea Sa

Prin rugaciune, prin darul lui Dumnezeu inima omului se poate schimba si din inima razbunatoare poate deveni inima iertatoare
„Vedem aceasta iubire milostiva iertatoare in sfintii lui Dumnezeu, vedem bineinteles in cazul Mantuitorului, dar si in cazul Sfantului Arhidiacon Stefan, intaiul mucenic sau martir, care in timp ce era lovit cu pietre, cu multa ura de cei care il dusmaneau, el se ruga: Domne iarta-le, nu tine seama de pacatul lor. Vedem aceasta si la alti mucenici martiri care inainte de moarte au iertat pe cei care ii ucideau stiind ca in ei lucreaza duhul rautatii care incita la ura pe pagani sa ii chinuie pe acesti crestini ca ei sa se lepede de Hristos. Avem aceasta istorie a martirilor, a sfintilor care ne arata ca prin multa rugaciune, prin darul lui Dumnezeu sufletul omului, inima omului se poate schimba si din inima razbunatoare poate deveni inima iertatoare. Avem in Evanghelia de astazi iertarea sau milostivirea, iar pe de alta parte dreptatea sau responsabilizarea oamenilor care nu folosesc iertarea primita de la Dumnezeu ca motiv de a ierta si ei semenilor lor. Este o Evanghelie a innoirii vietii, a schimbarii relatiilor dintre oameni, a imbunatatirii comportamentului fata de semenii nostri. Daca nu suntem impacati cu toti oamenii nu ne putem impartasi cu Trupul si cu Sangele Domnului tocmai pentru ca nu avem in suflet iubirea milostiva a lui Iisus Hristos”, a mai spus Preafericirea Sa.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a subliniat necesitatea de a-i ierta pe cei care ne-au gresit, pentru a primi iubirea milostiva a Mantuitorului Hristos: „Mai ales in perioadele de post cand unim rugaciunea cu postul, cu pocainta si cu milostenia suntem indemnati sa iertam celor care ne-au gresit, sa cerem iertare in Taina Spovedaniei si sa ne impartasim cu Trupul si Sangele lui Hristos pentru a ne curata de pacate, dar si pentru a primi iubire milostiva din iubirea Lui, deoarece iubirea noastra este foarte nestatornica, superficiala si foarte adesea este artificiala. Este mai mult diplomatica decat duhovniceasca, deci avem nevoie de spovedanie, de rugaciune multa, dar si de impartasirea cu Hristos care ne daruieste putere din puterea iubirii Lui milostive si iertatoare”.

La final, Patriarhul Romaniei a daruit Manastirii „Sfanta Maria-Techirghiol” o icoana reprezentand pe Sfintii Martiri Brancoveni si mai multe carti aparute la Editurile Patriarhiei Romane.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

25 August 2014

Vizualizari: 258

Voteaza:

Patriarhul Romaniei la Manastirea Sfanta Maria-Techirghiol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE