Patriarhul Romaniei la Manastirea Tiganesti

In Duminica dupa Nasterea Domnului, la 29 decembrie 2013, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei s-a aflat in mijlocul obstii Manastirii Tiganesti. In cuvantul de invatatura adresat celor prezenti, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a evidentiat invataturile ce reies din pericopa Evanghelica de astazi care ne prezinta Fuga in Egipt a Sfintei Familii.

Din Egipt voi chema pe Fiul Meu

Preafericirea Sa a vorbit despre implinirea profetiilor vechi testamentare.



„Prin faptul ca Iisus este dus in Egipt se implineste profetia care spune, prin proorocul Osea, Din Egipt voi chema pe Fiul Meu, iar prin faptul ca El este dus in Nazaret se implineste o alta profetie din cartea Judecatorilor: Nazarean se va chema. Evanghelia ne arata ca indata dupa ce Pruncul Iisus a fost dus impreuna cu mama sa in Egipt, in exil, de catre Iosif ca sa scape Pruncul cu viata, Irod a inteles ca a fost amagit de catre magi deoarece magii nu s-au mai intors pe la el, ci au luat un alt drum si atunci s-a maniat foarte mult si a dat ordin ca toti copiii de doi ani si mai jos ca varsta sa fie ucisi. A ucis 14.000 de copii din Betleem si din imprejurimi. Prin aceasta s-a implinit o alta proorocie a lui Ieremia care spune: Glas in Rama s-a auzit, plangere si tanguire multa, Rahela isi plange copiii, dar nu voieste sa fie mangaiata pentru ca numai sunt. Vedem ca aceasta profetie se implineste atunci cand acesti copii nevinovati au murit crezand Irod ca printre ei se afla si Pruncul Iisus”, a spus Patriarhul Romaniei.

Irod porunceste uciderea pruncilor din Betleem si din imprejurimi

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a explicat celor prezenti la ce se refera numarul pruncilor ucisi de Irod.

„Evanghelia ne arata ca la putin timp dupa ce ingerii au cantat Pruncului Iisus, pastorii s-au bucurat si magii s-au inchinat Lui aducandu-i daruri, Pruncul Iisus se afla in primejdie de moarte pentru ca rautatea lui Irod, regele iudeilor era fara margini. El se temea ca nu cumva sa se nasca cineva care i-ar putea lua domnia sau tronul. De aceea porunceste cu multa cruzime ca sa fie ucisi toti copiii din Betleem si din imprejurimi. Aceasta cifra de 14.000 inseamna de doua ori 7.000, iar cifra 7 simbolizeaza intregul, plinatatea, deci aceasta cifra inseamna toti copii din Betleem si toti copiii din imprejurul Betleemului. Irod Idumeul era un om atat de crud incat si-a omorat propria sotie si pe cei trei fii ai sai ca nu cumva sa ii ia tronul. De aceea a poruncit sa fie omorati fii surorii sale, Salomea. Era un om foarte crud incat s-a spus despre el ca a urcat pe tron ca o vulpe, a domnit ca un tigru si a sfarsit ca un caine pentru ca Dumnezeu l-a pedepsit cu o boala foarte grea incat din intestinele sale iesea puroi si viermi si a murit in chinuri groaznice, parasit de toata lumea”, a spus Preafericirea Sa.

Pruncul Iisus vine intr-o lume bolnava ca sa vindece lumea de pacat si de moarte prin Rastignirea Sa si prin Invierea Sa din morti

Patriarhul Romaniei a aratat ca Hristos vine sa aduca pace, iertare si mantuire intr-o lume robita de pacat: „Vedem ce inseamna lumea stapanita de patimi, de pacate, de cruzime, de violenta si de moarte. Pruncul Iisus vine intr-o lume bolnava, robita de pacate si de moarte, dar vine ca sa vindece lumea aceasta de pacat si de moarte prin Rastignirea Sa si prin Invierea Sa din morti. Cu alte cuvinte vedem ca inca de la varsta de prunc Iisus se indreapta spre Cruce, spre suferinta suprema a mortii. Aici vedem doar inceputul luptei cu pacatul din lume si inceputul suferintelor Sale fiindca este prigonit inca din vremea de cand era copil. (…) Aceasta Duminica de dupa Nasterea Domnului ne arata lumea in care Hristos Domnul vine. El vine sa aduca pace, sa aduca iertare, sa aduca mantuire intr-o lume robita de pacat, de violenta, de duh de stapanire, de rautate si de cruzime. Irod cel Mare, Idumeul, este simbolul unei cruzimi fara de margini; daca si-a omorat proprii copii a aratat ca era inuman, un impatimit dupa putere si in acelasi timp foarte suspicios care se temea ca nu cumva cineva sa ii ia domnia, tronul”.

Intre pestera din Betleem si mormantul din Ierusalim exista aceasta prefigurare a unui drum al crucii din cauza pacatelor oamenilor

„Irod cel Mare arata rautatea lumii stapanita de pacat. Hristos Domnul ne arata ca in lumea aceasta exista oameni care se bucura de iubirea lui Dumnezeu si oameni care resping iubirea lui Dumnezeu. Este o lume ambigua, contradictorie, o lume care are nevoie de iertare si de viata si o lume care refuza mantuire ca plinatatea vietii. In Evanghelia de astazi vedem jertfa ca orientare inspre Crucea lui Hristos, spre moartea si invierea Lui. De aceea in iconografia ortodoxa scutecele copilului seamana cu giulgiul in care a fost infasurat Hristos si care a ramas in mormant. Intre pestera din Betleem si mormantul din Ierusalim exista aceasta prefigurare a unui drum al crucii din cauza pacatelor oamenilor”, a mai spus Preafericirea Sa.

La nastere fiecare copil primeste un inger pazitor

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a evidentiat in cuvantul sau faptul ca Mantuitorul Hristos a fost ajutat de ingeri si a aratat ca fiecare copil are un inger pazitor: „Vedem ca pruncul Iisus este pazit de ingeri. Cand oamenii nu il mai ajuta, ingerii din ceruri ii spun Dreptului Iosif ce are de facut. Ingerul se arata in vis lui Iosif si ii spune: Ia pruncul si pe mama lui si mergi in Egipt, deci vedem ca ingerii binevestesc la Nasterea Domnului bucuria, iar aici un inger vesteste Dreptului Iosif ce are de facut ca acest prunc nascut in Betleem sa nu fie ucis. De asemenea, ingerul ii spune in vis Dreptului Iosif cand sa se intoarca, ce trebuie sa faca pentru a slava viata Pruncului Iisus. Aceasta grija pentru mama lui Iisus si pentru tatal sau adoptiv, Iosif, nu se vede ca o grija exprimata prin oamenii din jur, ci direct prin ingeri, ceea ce inseamna ca fiecare copil are un inger pazitor. Atunci cand se naste copilul primeste un inger pazitor care il indeamna sa faca binele, sa fie ascultator, sa creasca in credinta”.

Evanghelia de astazi este si o evanghelie a binecuvantarii familiei

„Vedem de asemenea, cum Dumnezeu are grija de o familie in care se afla un prunc, si prin analogie de toate familiile care nasc copii si care ii cresc in credinta si ii pazesc de tot raul care vine de la o lume pacatoasa, cruda, violenta si impatimita de patimi egoiste ale puterii, ale lacomie. Evanghelia este si o evanghelie a binecuvantarii famililor, a pruncilor de aceea noi astazi ne gandim in mod deosebit la mamele si la parintii care cresc copii intr-o lume dificila, adesea in saracie, intr-o lume plina de primejdii. Toti acesti copii au nevoie de protectia mamei si a tatalui, dar si de ajutorul celor din jur. Evanghelia ne indeamna sa intelegem mai bine taina copilului de vreme ce Dumnezeu S-a facut copil, s-a aratat neajutorat El care mentine universul intreg in existenta ca sa ne invete pe noi sa ajutam pe cei care au nevoie de ajutorul nostru. Mai ales sa ajutam familiile sarace cu multi copii”, a spus Preafericirea Sa.

„Sa ne rugam Mantuitorului Iisus Hristos, pruncului din Betleem, pruncul din Egipt ca sa apere pe toti copii, pe toate familiile si mai ales familiile care cresc copii in credinta. Sa ne daruiasca si noua ajutor in lucrarea cea buna si sa ne fereasca de rautatile din lume pentru a intelege ajutorul lui Dumnezeu in viata noastra”, a mai spus Parintele Patriarh.

Manastirea Tiganesti este una dintre cele mai cunoscute manastiri din apropierea Bucurestiului, fiind situata in mijlocul unui cadru pitoresc, la jumatatea distantei dintre Bucuresti si Ploiesti, la 3 km de comuna Ciolpani.


Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

30 Decembrie 2013

Vizualizari: 784

Voteaza:

Patriarhul Romaniei la Manastirea Tiganesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE