Patriarhul Romaniei a sfintit Biserica Nasterea Maicii Domnului din Gura Humorului

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a sfintit pe 21 august 2011, Biserica „Nasterea Maicii Domnului”, din orasul Gura Humorului, judetul Suceava, inconjurat fiind de un sobor de ierarhi, membri ai Sfantului Sinod, format din Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inaltpreasfintitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Roman al Germaniei, Europei Centrale si de Nord, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Preasfintitul Corneliu, Episcopul Husilor si Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, preoti si diaconi si in prezenta a mii de credinciosi.

La finalul slujbei de sfintire, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a vorbit celor prezenti despre semnificatiile acestui moment deosebit din viata crestinilor din orasul sucevean Gura Humorului: „Binecuvantarea pe care o daruieste sfintirea unei biserici este mare si sfanta, pentru ca biserica de zid este invelisul arhitectural al Bisericii celei Vii a lui Hristos care inseamna comunitatea bisericeasca euharistica indrumata de pastorii ei duhovnicesti. La sfarsitul slujbei de sfintire s-a spus: Aceasta casa Tatal a zidit-o, aceasta casa Fiul a intarit-o, aceasta casa Duhul Sfant a innoit-o, a luminat-o, a sfintit-o si a sfintit sufletele noastre. Deci, deodata cu sfintirea bisericii se sfintesc si sufletele noastre ale celor care ne-am rugat in timpul slujbei de sfintire”.

Apoi, Preasfintitul Parinte Episcop Corneliu a dat citire actului de sfintire dupa cum a precizat Lucian Ducan, reporter Radio TRINITAS.

In continuare, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de soborul de ierarhi, de preoti si diaconi, a oficiat, pe o scena special amenajata in fata bisericii, slujba Sfintei Liturghii. Dupa citirea pericopei evanghelice, Preafericitul Parinte Daniel a rostit un cuvant de invatatura in care a subliniat importanta rugaciunii si a postirii jertfelnice pentru intarirea credintei credinciosilor: „Mantuitorul Iisus Hristos ne arata ca atunci cand avem putina credinta trebuie sa o inmultim si sa o intarim prin rugaciune fierbinte si statornica si prin postire jertfelnica, pentru ca atunci cand ne aflam in stare de rugaciune si de post suntem direct legati de Dumnezeu mai mult decat de orice lucru material din lumea aceasta. Prin rugaciune si prin postire jertfelnica, a nu manca si a nu bea nimic in ziua respectiva, noi ne umplem de harul Duhului Sfant”.

De asemenea, Preafericirea Sa a mai aratat ca „evanghelia de astazi ne arata multa bunatate, multa iubire milostiva a lui Hristos pentru oamenii care sufera” si „de aceea, Biserica a invatat din evanghelia de astazi, precum si din alte citiri ale evangheliei, ca trebuie sa ajute pe cei bolnavi cu rugaciunea si cu fapta. Pe langa slujbele si rugaciunile in general pentru cei bolnavi, Biserica, de-a lungul timpului, a infiintat primele farmacii, primele bolnite, primele spitale, ca sa aline suferinta celor bolnavi, invatand de la Hristos Capul Bisericii, sa arate in lume iubirea milostiva, iertatoare si vindecatoare a lui Dumnezeu pentru oameni”, informeaza TRINITAS TV.

La final, primarul orasului, domnul Marius Ursaciuc, a acordat Preafericitului Parinte Patriarh Daniel titlul de Cetatean de Onoare al orasului Gura Humorului si, de asemenea, Preafericirea Sa a primit si Cheia orasului Gura Humorului, simbol oferit pentru prima data in istoria acestei localitati. Cu aceasta ocazie, domnul primar Marius Ursaciuc a spus: „Consiliul local al orasului Gura Humorului s-a intrunit in sedinta extraordinara si a conferit titlul de Cetatean de Onoare si, pentru prima oara in istoria orasului, confera Cheia orasului Gura Humorului Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane pentru ampla misiune pe care o desfasoara in promovarea valorilor credintei, traditiei si culturii romanesti in lumea contemporana”.

Parintele Patriarh Daniel a multumit pentru distinctiile acordate si si-a exprimat speranta de a mai avea prilejul sa participe la astfel de evenimente in orasul din nordul tarii: „Multumesc Domnului primar, Consiliului local pentru aceasta mare onoare. Cheia inseamna aici o deschidere spre cooperare si ajutorare. Onoarea obliga intotdeauna, si anume, ne obliga sa ne aducem aminte de acest oras, sa il ajutam dupa posibilitati si sa il vizitam dupa posibilitati”.

Patriarhul Romaniei i-a oferit la final parintelui paroh, in semn de pretuire pentru stradania de a ridica lacasul de cult, Crucea Patriarhala. Totodata au fost oferite mai multe ordine si diplome celor care au sprijinit in mod deosebit lucrarile de construire a Bisericii „Nasterea Maicii Domnului”.

Vizita Preafericirii Sale in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor mai cuprinde, luni, 22 august, deplasari la Manastirile Sucevita si Moldovita.

Sursa: basilica.ro
 

22 August 2011

Vizualizari: 444

Voteaza:

Patriarhul Romaniei a sfintit Biserica Nasterea Maicii Domnului din Gura Humorului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE