Sambata, 13 octombrie 2012, in catedrala Acoperamantul Maicii Domnului din Zaporojie, Ucraina, in prezenta Mitropolitul de Donetk si Mariupol, Ilarion, a avut loc proclamarea oficiala a canonizarii a patru mucenici si marturisitori din perioada comunista.
Dupa Sfanta Liturghie, cei patru marturisitori au fost pomeniti pentru ultima data in cadrul Slujbei Parastasului, dupa care s-a dat citire hotararii de canonizare a Sfantului Sinod al Bisericii Ortdoxe a Ucrainei si vietii sfintilor. In continuare, in timp ce corul canta troparele, condacele si marimurile sfintilor nou canonizati, icoanele acestora au fost aduse in biserica, spre inchinare. Ziua de praznuire a noilor sfinti canonizati este 13 octombrie.
Cei patru sfinti recent canonizati sunt preotii Alexandru Chichin, Filosov Ziabrev, Teodosie Stankevitch si Mitrofan Vozvijenski, care au slujit in diferite orase si sate ale diocezei Zaporojie, prima jumatate a secolului al XX-lea.
Sfantul Alexandru Chichin a fost arestat in 1921 si condamnat pe nedrept la moarte pentru "propaganda anti-revolutinara”.
Sfantul Teodosie Stankevitch s-a opus politicii de imixtiune a puterii sovietice in problemele interne ale Bisericii. A fost arestat in 1927, apoi trimis in exil. Arestat din nou in 1937, a petrecut numerosi ani in inchisoare. Acesta scria in 1943: "Nu am renuntat la credinta ortodoxa, la Biserica lui Hristos, la canoanele Sfintilor Apostoli, ca sinoade si Parinti, nici la sacerdotiul care mi-a fost incredintat”. Exista marturii potrivit carora, prin rugaciunile sale, credinciosii au fost izbavbiti de boli grave precum, epilepsia.
Sfantul Filosof Ziabrev a continuat sa savarseasca slujbe in clandestinitate dupa inchiderea bisericii in care slujea in 1931. Din aceasta cauza a fost arestat de sapte ori. In 1937 a fost acuzat „de activitate terorista anti-revolutionara”, fiind condamnat la opt ani de inchisoare. Nu se gasesc documente care sa confirme eliberarea sa, astfel incat se crede ca a trecut la cele vesnice pe cand se afla in temnita.
Sfantul Mitrofan Vozdvijensky a fost arestat in repetate randuri dupa Revolutie. Pe 6 august 1937, arestat din nou, a fost acuzat pentru "propaganda anti-revolutionara de orientare terorista”, intemeiata pe faptul ca in timpul recensamantului i-a indemnat pe oameni sa se declare credinciosi. In timpul interogatoriului, s-a comportat cu mult curaj, respingand toate acuzatiile. Pe 10 octombrie 1937, a fost condamnat la zece ani de munca silnica, dar a trecut la cele vesnice dupa aproape un an, pe 2 octombrie 1938.
Sursa: orthodoxie.com
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.